Sunday, 24 January 2016

Arithmetic aptitude questions answers mcq of quantitative aptitude ibps bank exam

dear readers we are posting arithmetic aptitude questions answers mcq of quantitative aptitude are useful for it ... Aptitude Questions Answers, Current Affairs, Govt Jobs, IBPS, SSC, UPSC, ... with explanations are important for BANK PO, Clerk, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, ... tricky questions which are very important and useful for competitive exams.
Numerical ability is a important and very scoring section of every ibps or govt jobs competitive exam. here we are posting some important and very expected questions and answers on arithmetic aptitude questions answers mcq as quiz format. so practice more and more for your better preparation and get high score in bank exams. ..!

Arithmetic aptitude questions answers mcq of quantitative aptitude ibps bank exam

1. The difference between 75 % of a number and 20 % of the same number is 378.4. What is 40 % of that number?
(a) 275.2 (b) 274 (c) 267 (d) 266 (e) None of these
2. A cloth merchant professes to sell cloth at the purchase price, but uses a meter having a length 95 cm only and changes for a meter. His gain per cent is
(a) image001 (b) image003 (c) 5 % (d) image005 (e) None of these
3. The average of four positive integers is 73.5. The highest integer is 108 and the lowest integer is 29. The difference between the remaining two integer is 15. Which of the following is the smaller of the remaining two integers?
(a) 80 (b) 86 (c) 73 (d) Cannot be determined (e) None of these
4. Mr. Deepak invested an amount of Rs. 21250 for 6 yr, At What rate of simple interest will he obtain the total amount of Rs. 26 350 at the end of 6 yr?
(a) 6 % per annum (b) 5 % per annum (c) 8 % per annum (d) 12 % per annum (e) None of these
5. Akash sold a walkman for Rs. 795. If he made a 6 % profit on the cost price, what was the original cost price of the walkman?
(a) Rs. 750 (b) Rs. 705 (c) Rs. 735 (d) Rs. 805 (e) None of these
6. A is 25 per cent of B. How much per cent is B of A?
(a) 100 % (b) 50 % (c) 25 % (d) 400 % (e) None of these
7. A 225 m long train crosses a 45 m platform in 18 s. What is the speed of the train in km/ h?
(a) 45 (b) 54 (c) 63 (d) 59 (e) None of these
8. Present ages of father and the son are in the ratio of 5 : 1 respectively. After seven years this ratio become 3 : 1. What is son’s percent age in years?
(a) 8 (b) 5 (c) 6 (d) 7 (e) None of these
9. What should come in place of both the question mark (?) in the following equation?   image007
(a) 72 (b) 144 (c) 288 (d) 188 (e) None of these
10. A sheet is in from of a rhombus whose diagonals are 10 m and 8 m. The cost of painting both of its surfaces at the rate of Rs. 70 per m3 is
(a) Rs. 5600 (b) Rs. 4000 (c) Rs. 2800 (d) Rs. 2000 (e) None of these

Answer Key

1. (A) 2. (A) 3. (E) 4. (E) 5. (A) 6. (D) 7. (D) 8. (D) 9. (B) 10. (A)

Explanation

1. Let the number be x.
According to the question,
image009
image011
image013
11x = 378.4 × 20
image015
40 % of 688 image017

2. Gain in length = 100 cm – 95 cm = 5 cm
Gain per cent image019

3. Let one integer be x.
Other integer = x + 15
According to the question,
108 + x + x 15 + 29 = 4 × 73.5
2x +1 52 = 294
2x = 294 – 152 = 142
image021

4. SI = Rs. (26350 – 21250) = Rs. 5100
image023
image025

5. CP of a walkman
image027
=  Rs. 750

6. A = 25 % of B
image029
Hence, B is 400 % of A.

7. image031
image033
image035
= 54 km/h

8. Let the present ages of father and son be 5x and x years respectively.
According to the question,
image037
5x + 7 = 3x + 21
2x = 14
image039
Son’s present age = 7 yr

9. image041
?2 = 32 × 648
?= 144

10. Area of the rhombus image043
Area to be painted = 2 × 40 = 80 m2
Hence, the required cost = Rs. 80 × 70 = Rs. 5600

No comments:

Post a Comment

Advertisement