Saturday, 9 January 2016

15 Superub Computer Dose Capsule for IBPS Bank PO/SO/Clerk Exam

Dear expert, 15 Superub Computer Dose for IBPS PO/SO/Clerk Exam is must for all IBPS PO/SO/Clerk Exam better preparation. These expected and most important Computer Science Knowledge MCQs with answers shared by our reader Mr. Kuldeep Jain, IA- in Rajasthan Govt. IT Department (DoIT & C Jaipur).

15 Superub Computer Dose Capsule for IBPS Bank PO/SO/Clerk Exam

 

Superub Computer Dose Capsule -1

1.       The term used to define all input and output devices in a computer system is …………..
(A) Monitor                    (B) Software
(C) Shared resources             (D) Hardware
Answer: D
2.       …………… represents raw facts, whereas …………… is data made meaningful.
(A) Information, reporting       (B) Data, information
(C) Information, bits                (D) Records, bytes
Answer: B
3.       VAN refers to ……………….
(A) Virtual Analog Network                (B) Value Added Network
(C) Variable Address Network           (D) Virtual Additional Network
Answer: B
4.       A Laser printer is:
(A) an input device      (B) an output device
(C) both (A) and (B)     (D) None of these
Answer: B
5.       To what temporary area can you store text and other data, and later paste them to another location?
(A) The clipboard         (B) ROM
(C) CD-ROM                 (D) The hard disk
         Answer: A
6.       The browser’s ……………. keeps a list of web pages you have visited during the current session.
(A) favorites      (B) cache
(C) history         (D) All of these
Answer: C
7.       ………….. can make it easier to play games.
(A) Joystick                   (B) Mouse
(C) Keyboard                (D) Light Pen
Answer: A
8.       While sending an e-mail, the line describes the contents of the message:
(A) subject         (B) to
(C) contents      (D) cc
Answer: A
9.       A pre-designed document that already had coordinating fonts, a layout, and a background:
(A) guide           (B) model
(C) ruler             (D) template
Answer: D
10.    A complete electronic circuit with transistors and other electronic components on a small silicon chip is called a(n) ………………
(A) workstation             (B) CPU
(C) magnetic disk        (D) integrated circuit
         Answer: D

Superub Computer Dose Capsule-2


1.       How will words appear on the page? We call it as
(A) Text formatting       (B) Character formatting
(C) Point size               (D) Type face
Answer: A
2.       The Internet is an example of a …………… network.
(A) ring              (B) bus
(C) hybrid          (D) mesh
Answer: D
3.       What is a blog ?
(A) Online music
(B) Internet
(C) is a website, where you write stuff on an ongoing basis.
(D) A personal or corporate Google search
Answer: C
4.       Computers use the number system to store data and perform calculations.
(A) binary          (B) octal
(C) decimal       (D) hexadecimal
Answer: A
5.       What happens when you press Ctrl + V Key ?
(A) A Capital V letter is typed into your document at the Cursor point
(B) The selected item is pasted from the clipboard
(C) The selected item is pasted to the clipboard
(D) The selected drawing objects are distributed vertically on the page
         Answer: B
6.       ………….. connects the computer to the network media.
(A) cable            (B) hub
(C) NIC              (D) terminator
Answer: C
7.       The expression DSL stands for …………..
(A) Digital Subscriber Line    (B) Digital Signature Line
(C) Digital Sending Line        (D) Digital Subscriber Loop
Answer: A
8.       The Internet was originally a project for this government agency.
(A) ARPA          (B) NSF
(C) NSA             (D) None of these
Answer: A
9.       An organization that needs to produce hundreds or thousands of pages a day, the …………. printer is the most logical choice.
(A) dot-matrix    (B) laser
(C) ink jet           (D) None of these
Answer: B
10.    If a user needs Information instantly available to the CPU, it should be stored …………..
(A) on a CD                  (B) in secondary storage
(C) in the CPU             (D) in RAM
         Answer: B

Superub Computer Dose Capsule-3

 1.       Which of the following is PIM software ?
(A) Microsoft Word       (B) Microsoft Outlook
(C) Microsoft Excel      (D) None of these
Answer: B
2.       To create a prototype of a new product, a designer might use a ………….. program.
(A) CAD             (B) 3D modeling
(C) paint                        (D) None of these
Answer: B
3.       1 GB is equal to
(A) 10000 KB                (B) 1073741824 KB
(C) 1048576 KB           (D) 100000 KB
Answer: C
4.       Computer virus is
(A) A micro organism
(B) A useful computer component
(C) Electro magnetic waves entering the computer from internet
(D) A programme
Answer: D
5.       Rohith was asked to prepare a multimedia presentation as part of a seminar. Which of the following software can be made use of?
(A) Notepad                              (B) Excel
(C) Power Point                       (D) Adobe Reader
Answer: C
6.       In internet terminology IP means
(A) Internet Provider                (B) Internet Protocol
(C) Internet Procedure            (D) Internet Processor
Answer: B
7.       Which one of the following is not a search engine?
(A) Bing             (B) Google
(C) Yahoo         (D) Windows
Answer: D
8.       Its main purpose is to prohibit unauthorized access to your computer via the Internet.
(A) popup blocker        (B) firewall
(C) spyware blocker    (D) spam
Answer: B
9.       Only ……………. program(s) become(s) active even though we can open many programs at a time.
(A) four              (B) three
(C) two               (D) one
Answer: D
10.    When the margins on both sides are straight and equal, then there is …………. in document.
(A) full justification      (B) full alignment
(C) left justification      (D) right justification
Answer: A

Superub Computer Dose Capsule-4

1.       You can start Microsoft Word by using ………… button.
(A) New             (B) Start
(C) Program      (D) Control Panel
Answer: B
2.       What is the permanent memory built into your computer called ?
(A) RAM                        (B) ROM
(C) CPU                        (D) CD-ROM
Answer: B
3.       Various applications and documents are represented on the Windows desktop by …………
(A) Symbols      (B) Labels
(C) Graphs        (D) Icons
Answer: D
4.       The scientist who developed the idea of the WWW is
(A) James Gosling                   (B) Tim Berns Lee
(C) Andrew Tannenbaum      (D) Linus Torvalds
Answer: B
5.       On the keyboard of computer each character has an "ASCII" value which stands for
(A) American Stock Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) African Standard Code for Information Interchange
(D) Adaptable Standard Code for Information Interchange
Answer: B
6.       Which part of the central processing unit(CPU) perform calculation and makes decisions
(A) Arithmetic Logic Unit        (B) Alternating Logic Unit
(C) Alternate Local Unit          (D) American Logic Unit
Answer: A
7.       "Dpi" stands for
(A) Dots per inch         (B) Digits per unit
(C) Dots pixel inch      (D) Diagrams per inch
Answer: A
8.       The Institution set up by the Government of India to provide computer based information services to government departments
(A) C-DIT           (B) CDAC
(C) NIC              (D) DOEACC
Answer: C
9.       Information Communication Technology (ICT) involves primarily
(A) Enrichment of existing knowledge
(B) Installation of equipments
(C) Storage and communication of information
(D) Use of technology for teaching
Answer: C
10.    For use of ICT, teachers should be familiar with
(A) Programming         (B) Browsing
(C) Planning                (D) Handling of audio-visual aids
         Answer: B

Superub Computer Dose Capsule-5

1.       Normally which of the following is costlier ?
(A) Server                                  (B) Main frame computer
(C) Personal computer           (D) Laptop computer
Answer: B
2.       The …………. tells the computer how to use its components.
(A) utility                                                (B) network
(C) application program          (D) operating system
Answer: D
3.       A dialogue between a human-being and a computer programme that occurs simultaneously in various forms is described as
(A) man-machine speak         (B) binary chat
(C) digital talk                           (D) interactivity
Answer: D
4.       Which one of the following is not a network device ?
(A) Router         (B) Switch
(C) Hub                         (D) CPU
Answer: D
5.       A compiler is used to convert the following to object code which can be executed
(A) High-level language         (B) Low-level language
(C) Assembly language         (D) Natural language
Answer: A
6.       Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer ?
(A) 2       (B) 8
(C) 10     (D) 16
Answer: A
7.       Which one of the following is an example of Operating System ?
(A) Microsoft Word                   (B) Microsoft Excel
(C) Microsoft Access               (D) Microsoft Windows
Answer: D
8.       DNS in internet technology stands for
(A) Dynamic Name System               (B) Domain Name System
(C) Distributed Name System            (D) None of these
Answer: B
9.       HTML stands for
(A) Hyper Text Markup Language
(B) Hyper Text Manipulation Language
(C) Hyper Text Managing Links
(D) Hyper Text Manipulating Links
Answer: A
10.    Processed data is called:
(A) Data base               (B) File
(C) Information             (D) Sample
Answer: C


Superub Computer Dose Capsule-6

 1.       A piece of hardware that is used to enter information into the computer by using keys …………..
(A) keyboard     (B) monitor
(C) hard disk     (D) icon
Answer: A
2.       Date and Time are available on the desktop at …………
(A) Keyboard                (B) Recycle Bin
(C) My Computer         (D) Task bar
Answer: D
3.       Printed information, called , exists physically and is a more permanent form of output than
that presented on a-display device.
(A) soft copy     (B) carbon copy
(C) hard copy   (D) desk copy
Answer: C
4.       What do you need to put your web pages on the www ?
(A) a connection to internet   (B) a web browser
(C) a web server                      (D) all of the above
Answer: D
5.       Which was the first company to launch mobile phone services in India ?
(A) Essar           (B) BPL
(C) Hutchison (D) Airtel
Answer: B
6.       What is blog ?
(A) Online music
(B) Intranet
(C) A personal or corporate website in the form of an online journal
(D) A personal or corporate Google search
Answer: C
7.       Which is not online Indian Matrimonial website ?
(A) www.jeevansathi.com      (B) www.bharatmatrimony.com
(C) www.shaadi.com              (D) www.u.k.singlemuslim.com
 Answer: D
8.       The site that played a major role during the terrorist attack on Mumbai (26/11) in 2008 was
(A) Orkut                        (B) Facebook
(C) Amazon.com          (D) Twitter
Answer: A
9.       Which of the following is not related to information security on the Internet ?
(A) Data Encryption    (B) Water marking
(C) Data Hiding            (D) Information Retrieval
Answer: D
10.    Which is the largest unit of storage among the following ?
(A) Terabyte      (B) Megabyte
(C) Kilobyte       (D) Gigabyte
         Answer: A

Superub Computer Dose Capsule-7

1.       Which is not a social networking site?
(A) Google Plus           (B) Wink
(C) LinkedIn                 (D) Buzz
Answer: B
2.       Which of the following is a wrong direction to guard against a ‘Phishing’ attack?
(A) Log on to a site by typing the proper URL in the address bar
(B) Ensure that the URL of the login page starts with http:// and not https://
(C) Give user id and password only at authenticated login page
(D) Look for the lock sign/icon and verisign certificate
Answer: B
3.       Nimbuz, Pidgin and Trillion are software used for
(A) Blogging     (B) Chatting
(C) Surfing        (D) All of the above
Answer: B
4.       WWWW, in computer parlance, stands for
(A) World Wide Web Worm               
(B) World Wide Wildlife Web
(C) World Wide Women’s Web                    
(D) World Wide Women’s Week
Answer: A
5.       One kilobyte (KB) is equal to
(A) 1000 bytes              (B) 1024 bytes
(C) 1024 bits                 (D) 1023 bytes
Answer: B
6.       One megabyte (MB) is equal to
(A) 1023 kilobytes        (B) 1000 bytes
(C) 100 kilobytes          (D) 1024 kilobytes
Answer: D
7.       One Gigabyte (GB) is equal to
(A) 1000 megabytes    (B) 2048 megabytes
(C) 2023 megabytes    (D) 1024 megabytes
Answer: D
8.       8 bits forms a
(A) byte              (B) nibble
(C) kilobyte       (D) None of the above
Answer: A
9.       Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipment …….…….
(A) keyboard, monitor, hard drive
(B) system unit, input/output, memory
(C) system unit, input/output, secondary storage
(D) system unit, primary storage, secondary storage
Answer: B
10.    Periodically adding, changing and deleting file records is called file …………..
(A) updating                 (B) upgrading
(C) restructuring          (D) renewing
         Answer: A

Superub Computer Dose Capsule-8

1.       A compact disc provides …………… type of data access.
(A) Sequential              (B) Direct
(C) Both (A) and (B)    (D) None of these
Answer: C
2.       Query language comes under:
(A) Third generation                (B) Fourth generation
(C) Fifth generation                (D) None of these
Answer: B
3.       …………… is a type of processor architecture that utilize a small, highly optimized set of instructions.
(A) CISC            (B) RISC
(C) VISC            (D) LISC
Answer: B
4.       ALU works on the instructions and data held in the:
(A) Note book               (B) Copy pad
(C) Registers                (D) I/O devices
Answer: C
5.       The ………….. is the administrative section of the computer system.
(A) Input unit                (B) Memory unit
(C) Output unit             (D) Central processing unit
Answer: D
6.       In cyber crimes,
(A) The computer is a tool      (B) The computer is a target
(C) Both (A) and (B)                (D) Neither (A) nor (B)
Answer: C
7.       Which of the following is not an operating system?
(A) Linux                       (B) Mozilla
(C) Macintosh              (D) Windows
Answer: B
8.       Statistical calculations and preparation of tables and graphs can be done using
(A) Adobe Photoshop             (B) Excel
(C) Notepad                              (D) Power Point
Answer: B
9.       Nod 32, Norton and Panda are
(A) Search engines                 (B) Operating Systems
(C) Antivirus software             (D) Internet browsers
Answer: C
10.    Identify a web browser from the following
(A) Yahoo         (B) Internet Explorer
(C) Bing             (D) DuckDuckGo
         Answer: B

Superub Computer Dose Capsule-9

1.       Corel Draw is a popular
(A) Illustration programme     (B) Programming language
(C) Text programme                (D) None of the above
Answer: A
2.       Firewalls are used to protect a communication network system against
(A) Unauthorized attacks       (B) Virus attacks
(C) Data-driven attacks           (D) Fire-attacks
Answer: A
3.       The 'brain' of a computer which keeps peripherals under its control is called
(A) Common Power Unit        (B) Common Processing Unit
(C) Central Power Unit           (D) Central Processing Unit
Answer: D
4.       RAM means
(A) Random Access Memory             (B) Rigid Access Memory
(C) Rapid Access Memory                 (D) Revolving Access Memory
Answer: A
5.       Which of the following is type of LAN ?
(A) Ethernet      (B) Token Ring
(C) FDDI            (D) All of the above
Answer: D
6.       Which of the following statements is true ?
(A) Smart cards do not require an operating system.
(B) Smart cards and PCs use some operating system.
(C) COS is smart card operating system.
(D) The communication between reader and card is in full duplex mode.
Answer: C
7.       Internet explorer is a type of
(A) Operating System                         (B) Compiler
(C) Browser                              (D) IP address
Answer: C
8.       The file extension of MS-Word document in Office 2007 is .................
(A) .pdf               (B) .doc
(C) .docx            (D) .txt
Answer: C
9.       .............. is a protocol used by e-mail clients to download e-mails to your computer.
(A) TCP                         (B) FTP
(C) SMTP          (D) POP
Answer: D
10.    ………………. is a 32-bit number, normally expressed as four octets between the periods.
(A) Port                          (B) Domain name
(C) IP address              (D) None of these
Answer: C

Superub Computer Dose Capsule-10

1.       The term DNS stands for

(A) Domain Name System
(B) Defense Nuclear System
(C) Downloadable New Software
(D) Dependent Name Server
Answer: A
2.       Errors in computer programmes are called
(A) Follies         (B) Mistakes
(C) Bugs            (D) Spam
Answer: C
3.       HTML is basically used to design
(A) Web-site                              (B) Graphics
(C) Tables and Frames           (D) Web-page
Answer: D
4.       The process of laying out a document with text, graphics, headlines and photographs is involved in
(A) Deck Top Publishing        (B) Desk Top Printing
(C) Desk Top Publishing       (D) Deck Top Printing
Answer: C
5.       Transfer of data from one application to another line is known as
(A) Dynamic Disk Exchange                         (B) Dodgy Data Exchange
(C) Dogmatic Data Exchange           (D) Dynamic Data Exchange
Answer: D
6.       Networking of libraries through electronic media is known as
(A) Inflibnet       (B) Libinfnet
(C) Internet       (D) HTML
Answer: A
7.       CD ROM stands for
(A) Computer Disk Read Only Memory
(B) Compact Disk Read Over Memory
(C) Compact Disk Read Only Memory
(D) Computer Disk Read Over Memory
Answer: C
8.       IPv4 and IPv6 are addresses used to identify computers on the internet. Find the correct statement out of the following:
(A) Number of bits required for IPv4 address is more than number of bits required for IPv6 address.
(B) Number of bits required for IPv4 address is same as number of bits required for IPv6 address.
(C) Number of bits required for IPv4 address is less than number of bits required for IPv6 address.
(D) Number of bits required for IPv4 address is 64.
Answer: C
9.       TCP/IP is necessary if one is to connect to the
(A) Phone lines           (B) LAN
(C) Internet                   (D) a Server
Answer: C
10.    Each character on the keyboard of computer has an ASCII value which stands for
(A) American Stock Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) African Standard Code for Information Interchange
(D) Adaptable Standard Code for Information Change
         Answer: B

Superub Computer Dose Capsule-11

1.       POP3 and IMAP are e-mail accounts in which

(A) One automatically gets one’s mail everyday
(B) One has to be connected to the server to read or write one’s mail
(C) One only has to be connected to the server to send and receive email
(D) One does not need any telephone lines
Answer: C
2.       Yahoo was developed by:
(A) Dennis Ritchie and Ken Thompson
(B) Vint Cerf and Robert Kahn
(C) David Filo and Jerry Yang
(D) Steve Case and Jeff Bezos
Answer: C
3.       ALU stands for
(A) American Logic Unit         (B) Alternate Local Unit
(C) Alternating Logic Unit      (D) Arithmetic Logic Unit
Answer: D
4.       A Personal Computer uses a number of chips mounted on a circuit board called
(A) Microprocessor                  (B) System Board
(C) Daughter Board                (D) Mother Board
Answer: D
5.       S/MIME in Internet technology stands for
(A) Secure Multipurpose Internet Mail Extension
(B) Secure Multimedia Internet Mail Extension
(C) Simple Multipurpose Internet Mail Extension
(D) Simple Multimedia Internet Mail Extension
Answer: A
6.       The octal number system consists of the following symbols:
(A) 0 – 7                         (B) 0 – 9
(C) 0 – 9, A – F             (D) None of the above
Answer: A
7.       Which of the following operating system is used on mobile phones ?
(A) Windows Vista       (B) Android
(C) Windows XP          (D) All of the above
Answer: B
8.       If (y)x represents a number y in base x, then which of the following numbers is smallest of all ?
(A) (1111)2        (B) (1111)8
(C) (1111)10       (D) (1111)16
Answer: A
9.       High level programming language can be converted to machine language using which of the following ?
(A) Oracle          (B) Compiler
(C) Mat lab        (D) Assembler
Answer: B
10.    HTML is used to create
(A) machine language program        (B) high level program
(C) web page                                        (D) web server
         Answer: C

Superub Computer Dose Capsule-12

1.       bit stands for

(A) binary information term    (B) binary digit
(C) binary tree                          (D) Bivariate Theory
Answer: B
2.       Which one of the following is not a linear data structure ?
(A) Array            (B) Binary Tree
(C) Queue         (D) Stack
Answer: B
3.       Which one of the following is different from other members ?
(A) Google        (B) Windows
(C) Linux           (D) Mac
Answer: A
4.       Where does a computer add and compare its data ?
(A) CPU             (B) Memory
(C) Hard disk    (D) Floppy disk
Answer: A
5.       Computers on an internet are identified by
(A) e-mail address       (B) street address
(C) IP address              (D) None of the above
Answer: C
6.       Which one of the following is not an Internet Service Provider (ISP) ?
(A) MTNL                       (B) BSNL
(C) ERNET India         (D) Infotech India Ltd.
Answer: D
7.       The hexadecimal number system consists of the symbols
(A) 0 – 7                         (B) 0 – 9 , A – F
(C) 0 – 7, A – F             (D) None of these
Answer: B
8.       The binary equivalent of (–15)10 is (2’s complement system is used)
(A) 11110001               (B) 11110000
(C) 10001111               (D) None of these
Answer: A
9.       1 GB is equal to
(A) 230 bits         (B) 230 bytes
(C) 220 bits         (D) 220 bytes
Answer: B
10.    The set of computer programs that manage the hardware/software of a computer is called
(A) Compiler system               
(B) Operation system
(C) Operating system             
(D) None of these
        Answer: C

Superub Computer Dose Capsule-13

1.       An output device that lets you see what the computer is doing ……………

(A) a disk drive             (B) monitor-screen
(C) shift key                  (D) printer
Answer: B
2.       A ………… is an example of an input device.
(A) keyboard     (B) monitor
(C) Mouse         (D) central processing unit
Answer: A, C
3.       A computer cannot "boot" if it does not have the …………..
(A) Compiler                             (B) Loader
(C) Operating System             (D) Assembler
Answer: C
4.       Bit in short for ……………
(A) binary system         (B) digital byte
(C) binary digit                         (D) binary unit
Answer: C
5.       Powerful key that lets you exit a program when pushed …………….
(A) arrow keys              (B) space bar
(C) escape key             (D) return key
Answer: C
6.       A command that takes what has been typed into the computer and can be seen on the screen and sends it to the printer for output on paper.
(A) print             (B) return
(C) jump                        (D) None of these
Answer: A
7.       Which of the following describes the characteristic features of SRAM ?
(A) Cheap but slow
(B) More consumption of power and much costly
(C) Based on transistor - capacitor combination
(D) Low consumption of power
Answer: B
8.       Free of cost repair of software bug available at Internet is called …………….
(A) Version       (B) Ad-on
(C) Tutorial        (D) Patch
Answer: D
9.       Which of the following is READ only disc ?
(A) DVD-R        (B) DVD-ROM
(C) DVDRW      (D) CD-R
Answer: B
10.    Which of the following is not a computer language?
(A) High Level Language     
(B) Machine Language
(C) Low Level Language      
(D) Medium Level Language
         Answer: D

Superub Computer Dose Capsule-14

1.       What would you do to highlight a word? You position the cursor next to the word, and then

(A) Drag mouse while holding button down
(B) Click mouse once
(C) Roll and then click mouse
(D) None of these
Answer: A
2.       Which is the part of the computer system that one can physically touch?
(A) data
(B) operating systems
(C) hardware
(D) software
Answer: C
3.       Reusable optical storage will typically have the acronym ………..
(A) CD               (B) DVD
(C) ROM            (D) RW
Answer: D
4.       A ………. is an electronic device that process data, converting it into information.
(A) computer                 (B) processor
(C) case                         (D) stylus
Answer: A
5.       ……………. is processed by the computer into information.
(A) Data             (B) Numbers
(C) Alphabets   (D) Pictures
Answer: A
6.       File extensions are used in order to ……….
(A) Name the file
(B) Ensure the filename is not lost
(C) Identify the file
(D) Identify the file type
Answer: D
7.       The most common type of storage devices are ………….
(A) persistent                (B) optical
(C) magnetic                 (D) flash
Answer: C
8.       There are …………. parts to a computer system.
(A) 2                   (B) 4
(C) 16                 (D) 100
Answer: B
9.       During the ………… portion of the Information Processing Cycle, the computer acquires data from some source.
(A) processing              (B) storage
(C) input                                    (D) output
Answer: C

10.    The ………… tells the computer how to use its components.
(A) utility                                    (B) network
(C) operating system   (D) mother board
Answer: C
11.    A …………. shares hardware, Software, and data among authorized users.
(A) network       (B) protocol
(C) hyperlink    (D) transmitter
Answer: A
12.    Computer programs are written in a high level programming language; however, the human-readable version of a program is called ………….
(A) cache                      (B) Instruction set
(C) source code           (D) word size
Answer: C
13.    In word processing, an efficient way to move the 3rd paragraph to place it after the 5th paragraph is ……………
(A) copy and paste
(B) copy, cut and paste
(C) cut, copy and paste
(D) cut and paste
Answer: D
14.    The Software tools that enable a user to interact with a Computer for specific purposes are known as ……………
(A) Hardware                (B) Networked Software
(C) Shareware             (D) Applications
Answer: D
15.    Software for organizing storage and retrieval of information is ………..
(A) operating system
(B) database
(C) database program
(D) data warehouse
Answer: D
16.    WWW means …………..
(A) World Wide Wonder        
(B) World Wide Wizard
(C) World Wide Web              
(D) Wide World Web
Answer: C
17.    What is the difference between a CD-ROM and a CD-RW?
(A) just two different terms used by different manufacturers
(B) A CD-ROM can be written to and a CD-RW cannot
(C) A CD-RW can be written to but a CD-ROM can only be read from
(D) A CD-ROM holds more Information than a CD-RW
Answer: C
18.    Holding the mouse button down while moving an object or text is known as …………
(A) moving        (B) dragging
(C) dropping     (4) highlighting
Answer: B
19.    What is the intersection of a column and a row on a worksheet called ?
(A) Column       (B) Value
(C) Address      (D) Cell
Answer: D
20.    This type of software is designed for users who want to customize the programs they use.
(A) freeware      (B) open-source software
(C) shareware  (D) None of these
Answer: B
21.    A group of 8 bits is known as a ………….
(A) byte              (B) kilobyte
(C) binary digit (D) None these
Answer: A
22.    A program that runs in parts on several computers is said to be ……………..
(A) delegated                (B) spread
(C) distributed              (D) real time
Answer: C
23.    A …………. is a collection of data that is stored electronically as a series of records in a table.
(A) spreadsheet           (B) presentation
(C) database                 (D) MS Word
Answer: C
24.    Changing an existing document is called …………. the document.
(A) editing         (B) modifying
(C) adjusting     (D) creating
Answer: A
25.    The hardware device commonly referred to as the ‘brain’ of the Computer is the ……….…
(A) RAM chip    (B) data input
(C) CPU                        (D) secondary storage
         Answer: C

Superub Computer Dose Capsule-15

1.       A parallel port is most often used by

(A) Mouse         (B) Monitor
(C) Printer         (D) Keyboard
Answer: C
2.       Blue tooth technology allows:
(A) Landline phone to mobile phone communication
(B) Wireless communication between equipments
(C) Signal transmission on mobile phones only
(D) Satellite television communication
Answer: B
3.       Which of the following is an example of an optical disk?
(A) Memory disk           (B) Magnetic disk
(C) Hard disk                (D) Digital versatile disk
Answer: D
4.       Which of the following is(are) an example of storage devices?
(A) Tapes                      (B) DVDs
(C) Magnetic disks      (D) All of these
Answer: D
5.       IC chips used in computers are made of
(A) Silicon         (B) Chromium
(C) Lead            (D) Silver
Answer: A
6.       Which of the following is not an example of Operating System ?
(A) Microsoft Office     (B) Windows Vista
(C) Unix                         (D) Ubuntu Linux
Answer: A
7.       Which supercomputer is developed by the Indian Scientists ?
(A) Sequoia      (B) Param
(C) Mira             (D) Jaguar
Answer: B
8.       'OS' in computer system means ?
(A) Open System                     (B) Open Software
(C) Operating System             (D) All of these
Answer: C
9.       '.MOV' extension refers to:
(A) Word file     (B) Text file
(C) Image file    (D) Movie file
Answer: D
10.    '.MPG' extension refers to:
(A) Word file     (B) Text file
(C) Image file    (D) Movie file
Answer: D
11.    '.INI' extension refers to:
(A) Image file    (B) System file
(C) Movie file    (D) Word file
Answer: B
12.    Select the odd term out?
(A) Windows     (B) Linux
(C) Unix             (D) Internet
Answer: D
13.    What is the full form of WWW in Internet ?
(A) World Wide Web  
(B) World Wide Word
(C) World Wide Wood
(D) None of these
Answer: A
14.    Which Command is used to reboot the computer ?
(A) Ctrl+Shift+Del       
(B) Ctrl+Del+End
(C) Ctrl+Alt+Del                      
(D) Both (A) and (C)
Answer: C
15.    The blinking symbol on the computer screen:
(A) Mouse         (B) Cursor
(C) Character   (D) Blinker
Answer: B
16.    Father of the computer
(A) Charles Babbage  (B) Vint Cerf
(C) Bob Khan               (D) David Filo
Answer: A
17.    Inventer of Email system ?
(A) Alan Turing                        (B) Zuckerburg
(C) Vint Cerf                 (D) Ray Tomilson
Answer: D
18.    ROM Stands for
(A) Range Of Motion  
(B) Read On Memory
(C) Read Only Memory          
(D) None of these
Answer: C
19.    One Terabyte (TB) is equal to
(A) 1000 megabytes   
(B) 2048 megabytes
(C) 1024 gigabytes     
(D) 1024 megabytes
Answer: C
20.    Super computer developed by Indian scientists?
(A) Param          (B) Cray I
(C) Blue Gene  (D) IBM Sequoia
Answer: A
21.    DSL is an example for ………….. connection
(A) network                   (B) wireless
(C) internet                   (D) broadband
Answer: D
22.    …………….. is the program that manages  CPU, memory, storage devices and input/output devices.
(A) Super system                    
(B) Application software
(C) Operating system 
(D) Control system
Answer: C
23.    Binary language consists of ……………
(A) 2 digits         (B) 3 digits
(C) 4 digits        (D) 10 digits
Answer: A
24.    What combination of short cut keys will you use to change a text in upper case to lower case in MS Word ?
(A) Ctrl+L                                   (B) Shift+F3
(C) Ctrl+Shift+A                       (D) Shift+Alt+F5
Answer: B
25.    Which Nobel Laureate is also known as the Father of Artificial Intelligence?
(A) Herbert A. Simon               (B) Howard Aiken
(C) Charles Babbage              (D) Alan Turing
         Answer: A

Computer Knowledge MCQs Quiz study Notes for IBPS Bank Exam. All Competitive Exam

  1. Computer Quiz for IBPS Bank Exam 131
  2. ───────────────────────────────────────────────
  3. Computer Quiz for IBPS Bank Exam 130
  4. ───────────────────────────────────────────────
  5. COMPUTER : QUIZ for IBPS 129
  6. ───────────────────────────────────────────────
  7. Computer Quiz for IBPS Bank Exam 128
  8. ───────────────────────────────────────────────
  9. Computer Quiz for IBPS Clerk Exam 127
  10. ───────────────────────────────────────────────
  11. Expected Computer Quiz Questions Capsule for IBPS Bank Exam pdf
  12. ───────────────────────────────────────────────
  13. IBPS Clerk Mains : Computer Quiz 125
  14. ───────────────────────────────────────────────
  15. Computer awareness Quiz for IBPS Bank Exam : 124
  16. ───────────────────────────────────────────────
  17. IBPS Specialist Officers - IT Officers Scale I Study Material Quiz 123
  18. ───────────────────────────────────────────────
  19. Data Structure for IBPS IT Officer Exam Quiz 122
  20. ───────────────────────────────────────────────
  21. Computer Awareness for IBPS Clerk Quiz 121
  22. ───────────────────────────────────────────────
  23. Computer Awareness for IBPS Clerk Quiz 120
  24. ───────────────────────────────────────────────
  25. Computer Awareness Quiz for IBPS IT Officer 119
  26. ───────────────────────────────────────────────
  27. Computer Awareness 10 Tablets For IBPS Clerk Main Exams Quiz 118
  28. ───────────────────────────────────────────────
  29. Bank Exam Computer Questions Answers Quiz 117
  30. ───────────────────────────────────────────────
  31. IBPS Computer Awareness IT Officer Exam Quiz – 116
  32. ───────────────────────────────────────────────
  33. IBPS IT Officer Computer Knowledge Database Capsule Quiz 115
  34. ───────────────────────────────────────────────
  35. IBPS IT Officer Computer Knowledge Database Capsule Quiz 114
  36. ───────────────────────────────────────────────
  37. IBPS IT Officer Computer Knowledge Database Capsule Quiz 113
  38. ───────────────────────────────────────────────
  39. IBPS IT Officer Computer Knowledge Database Capsule Quiz 112
  40. ───────────────────────────────────────────────
  41. IBPS IT Officer Computer Knowledge Database Capsule Quiz 111
  42. ───────────────────────────────────────────────
  43. Most Important Computer Question with Answer 110
  44. ───────────────────────────────────────────────
  45. IBPS IT OFFICER COMPUTER DATABASE DBMS QUIZ 109
  46. ───────────────────────────────────────────────
  47. IBPS IT OFFICER COMPUTER DATABASE DBMS QUIZ 108
  48. ───────────────────────────────────────────────
  49. Computer Networks Basics MCQs Quiz for Bank IT Officer 107
  50. ───────────────────────────────────────────────
  51. IBPS Exam IT Officer Computer Quiz 106
  52. ───────────────────────────────────────────────
  53. Computer Knowledge : Network MCQs Class Test Quiz 104
  54. ───────────────────────────────────────────────
  55. Computer Knowledge : Network MCQs Class Test Quiz 103
  56. ───────────────────────────────────────────────
  57. Computer Knowledge : Network MCQs Class Test Quiz 102
  58. ───────────────────────────────────────────────
  59. Computer Network Quiz for IBPS IT Officer Exam 101
  60. ───────────────────────────────────────────────
  61. IBPS Clerk Exam Computer Awareness Quiz 100
  62. ───────────────────────────────────────────────
  63. IBPS Clerk Exam Computer Awareness Quiz-99
  64. ───────────────────────────────────────────────
  65. Free computer Quiz for Ibps IT Officer Exam 98
  66. ───────────────────────────────────────────────
  67. Computer Awareness Questions Answers Quiz Bank 97
  68. ───────────────────────────────────────────────
  69. Computer Awareness Questions Answers Quiz Bank 96
  70. ───────────────────────────────────────────────
  71. Computer Quiz for IBPS Clerk Exam 95
  72. ───────────────────────────────────────────────
  73. IBPS IT Officer Exam- Datastage Quiz
  74. ───────────────────────────────────────────────
  75. IBPS Clerk Exam Mains:Computer Quiz Mock Test 93
  76. ───────────────────────────────────────────────
  77. IBPS Clerk Exam Mains:Computer Quiz 92
  78. ───────────────────────────────────────────────
  79. IBPS I.T.Officer Professional Knowledge Test for 2016 Exam Mock Test Quiz 91
  80. ───────────────────────────────────────────────
  81. IBPS I.T.Officer Professional Knowledge Test for 2016 Exam Mock Test Quiz 90
  82. ───────────────────────────────────────────────
  83. IBPS Clerk Exam Mains : Computer Quiz 89
  84. ───────────────────────────────────────────────
  85. Computer Knowledge & Awareness Quiz for IBPS SO IT Officer 88
  86. ───────────────────────────────────────────────
  87. Computer Quiz for IBPS RRB PO and IBPS 2015 Exam 87
  88. ───────────────────────────────────────────────
  89. Bank IBPS CWE (po/clerk) Online Quiz Of Computer Awareness 86
  90. ───────────────────────────────────────────────
  91. Computer Study Guide for IBPS IT Officer Exam
  92. ───────────────────────────────────────────────
  93. IBPS IT OFFICER - COMPUTER QUIZ 84
  94. ───────────────────────────────────────────────
  95. Clerk Exam and IT OFFICER - COMPUTER Mix QUIZ 83
  96. ───────────────────────────────────────────────
  97. IT OFFICER - COMPUTER QUIZ 82
  98. ───────────────────────────────────────────────
  99. IBPS PO, Clerk, SO Digest (IT Officer) MM Practice set Quiz: 81
  100. ───────────────────────────────────────────────
  101. Previous Marketing Aptitude and Computer Knowledge Questions Quiz 80
  102. ───────────────────────────────────────────────
  103. IBPS SO 2016 / IBPS Specialist Officer (IT) Exam Computer Quiz 82
  104. ───────────────────────────────────────────────
  105. IBPS IT Officer Exam : Data Base Management System Concepts important expected MCQs Quiz 80
  106. ───────────────────────────────────────────────
  107. SBI Clerk Marketing and Computer Paper - Set 2
  108. ───────────────────────────────────────────────
  109. SBI Clerk Marketing and Computer Paper - Set 1
  110. ───────────────────────────────────────────────
  111. Free Mock Test For PO and Clerk Exam : Computer Quiz 77
  112. ───────────────────────────────────────────────
  113. Free Mock Test For PO and Clerk Exam : Computer Quiz 76
  114. ───────────────────────────────────────────────
  115. Free Mock Test For PO and Clerk Exam : Computer Quiz 75
  116. ───────────────────────────────────────────────
  117. Free Mock Test For Clerk Exam : Computer Quiz 74
  118. ───────────────────────────────────────────────
  119. Computer Knowledge Quiz 2016 Online Questions And Answers For Bank Exam 73
  120. ───────────────────────────────────────────────
  121. IBPS SO (IT Officer) Exam : Computer Quiz 72
  122. ───────────────────────────────────────────────
  123. IBPS SO (IT Officer) Exam : Computer Knowledge Database Management System Quiz 71
  124. ───────────────────────────────────────────────
  125. IBPS Bank PO and Clerk Exam : Computer Knowledge Free Mock Test Quiz 70
  126. ───────────────────────────────────────────────
  127. Computer Knowledge Online Practice Test Previous Exam Asked Questions Quiz -69
  128. ───────────────────────────────────────────────
  129. Computer Power Capsule PDF IBPS PO, Clerk, RRB Officer Scale & Office Assistant
  130. ───────────────────────────────────────────────
  131. IBPS Bank PO and Clerk Exam : Computer Knowledge Free Mock Test Quiz
  132. ───────────────────────────────────────────────
  133. Computer Awareness Quiz - 65
  134. ───────────────────────────────────────────────
  135. Computer Awareness Quiz -64
  136. ───────────────────────────────────────────────
  137. Mission IBPS Exam: Computer Quiz (For IBPS PO, Clerk and RRB PO, Assistant) 63
  138. ───────────────────────────────────────────────
  139. IBPS SO and PO Computer Quiz Set 62
  140. ───────────────────────────────────────────────
  141. IBPS PO Computer Knowledge Quiz 61
  142. ───────────────────────────────────────────────
  143. Database Management System - DBMS MCQs Quiz - 60
  144. ───────────────────────────────────────────────
  145. COMPUTER MEMORY : COMPLETE NOTES
  146. ───────────────────────────────────────────────
  147. Computer Awareness (Programming / Software Engineering) MCQs Mock Test Quiz - 59
  148. ───────────────────────────────────────────────
  149. IBPS Computer Awareness : Data Communication Important Questions Quiz - 58
  150. ───────────────────────────────────────────────
  151. IBPS Clerk Exam : Computer Awareness Quiz 57
  152. ───────────────────────────────────────────────
  153. IBPS PO SO & Clerk Exam 2015 - Computer Quiz - 56
  154. ───────────────────────────────────────────────
  155. IBPS SO Mock Test (IT Officer): Operating System Quiz - 55
  156. ───────────────────────────────────────────────
  157. Computer Awareness (IBPS Clerk) Quiz - 54
  158. ───────────────────────────────────────────────
  159. Top 50 Computer Awareness Objective Questions for IBPS PO Clerk ,SBI PO ,Bank PO ,RRB Exams Quiz - 53
  160. ───────────────────────────────────────────────
  161. IBPS Bank Jobs in India. Expected Important Computer Knowledge Test 40 MCQs Quiz - 52
  162. ───────────────────────────────────────────────
  163. IBPS Bank Jobs Exam - IT Officer Computer Knowledge (Data Structure) Quiz - 51
  164. ───────────────────────────────────────────────
  165. Computer Awareness Questions Mock Test : IBPS BANK Jobs Computer Generations Quiz : 50
  166. ───────────────────────────────────────────────
  167. Computer Awareness Mock Test: Computer (Network) IT Quiz - 49
  168. ───────────────────────────────────────────────
  169. Computer Awareness: Special for IBPS Clerk Quiz - 48
  170. ───────────────────────────────────────────────
  171. IBPS BANK EXAM FREE STUDY Questions and Answers (Data Base Management System) : Computer Awareness MCQs Test - 47
  172. ───────────────────────────────────────────────
  173. IBPS BANK EXAM FREE STUDY Questions and Answers (Data Base Management System) : Computer Awareness MCQs Test - 46
  174. ───────────────────────────────────────────────
  175. IBPS Exam : IT Officer DBMS Questions Quiz - 45
  176. ───────────────────────────────────────────────
  177. Computer Awareness MCQs Test - 44 (Computer Fundamentals MCQs)
  178. ───────────────────────────────────────────────
  179. IBPS Bank Jobs Exam SO (IT officer) Expected DBMS 20 MCQs Quiz - 43
  180. ───────────────────────────────────────────────
  181. IBPS Specialist IT Officer Exam MCQs [DBMS] Quiz – 42
  182. ───────────────────────────────────────────────
  183. IBPS Bank Jobs I.T. Officer Exam : (System Software) - expected 50 Questions and answers Quiz 41
  184. ───────────────────────────────────────────────
  185. IBPS SO Digest – IT officer Multiple Choice Question and answers papers on Database Quiz - 40
  186. ───────────────────────────────────────────────
  187. IBPS Bank Jobs I.T. Officer Exam : (Data Communication and Networking) - expected 50 Questions and answers
  188. ───────────────────────────────────────────────
  189. IBPS I.T. Officer Exam : Computers Architecture and Organization - 49 Questions and answers
  190. ───────────────────────────────────────────────
  191. Computer Knowledge For IBPS CWE-Clerks-V Quiz-37
  192. ───────────────────────────────────────────────
  193. IBPS Clerk 'V' Exam Computer Knowledge Quiz : 36
  194. ───────────────────────────────────────────────
  195. Computer Knowledge Free Mock Test for IBPS Clerk : IBPS Computer Quiz - 35
  196. ───────────────────────────────────────────────
  197. Computer Knowledge For CWE-Clerks-V- Main Examination Test-34
  198. ───────────────────────────────────────────────
  199. Computer Quiz - 8 (100+ Difficulty Level - Advance Level Computer Knowledge Questions for IBPS Bank PO and Bank Clerk Exams)
  200. ───────────────────────────────────────────────
  201. Computer Quiz - 7 (100 Computer Knowledge Questions for IBPS Bank PO and Bank Clerk Exams)
  202. ───────────────────────────────────────────────
  203. Computer Awareness MCQs Test - 33 (Computer Fundamentals MCQs)
  204. ───────────────────────────────────────────────
  205. Computer Awareness MCQs Test - 32 (Computer Fundamentals MCQs)
  206. ───────────────────────────────────────────────
  207. Computer Awareness MCQs Test - 31 (Computer Fundamentals MCQs)
  208. ───────────────────────────────────────────────
  209. Computer Awareness MCQs Test - 30 (Computer Fundamentals MCQs)
  210. ───────────────────────────────────────────────
  211. Computer Awareness MCQs Test - 29 (Computer Fundamentals MCQs)
  212. ───────────────────────────────────────────────
  213. Computer Knowledge MCQs ( Mini Revision - 3 )
  214. ───────────────────────────────────────────────
  215. Computer Knowledge MCQs ( Mini Revision - 2 )
  216. ───────────────────────────────────────────────
  217. Computer Knowledge MCQs ( Mini Revision - 1 )
  218. ───────────────────────────────────────────────
  219. Computer Quiz - 6 (Q.No. 501-600) Computer Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams
  220. ───────────────────────────────────────────────
  221. Computer Quiz - 5 (Q.No. 401-500) Computer Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams
  222. ───────────────────────────────────────────────
  223. Computer Quiz - 4 (Q.No. 301-400) Computer Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams
  224. ───────────────────────────────────────────────
  225. Computer Quiz - 3 (Q.No. 201-300) Computer Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams
  226. ───────────────────────────────────────────────
  227. Computer Quiz - 2 (Q.No. 101-200) Computer Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams
  228. ───────────────────────────────────────────────
  229. Computer Quiz - 1 (Q.No. 01-100) Computer Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams
  230. ───────────────────────────────────────────────
  231. Computer Awareness Hindi MCQs Test - 28 (Computer Fundamentals MCQs)
  232. ───────────────────────────────────────────────
  233. Computer Awareness MCQs Test - 27 (Computer Fundamentals MCQs)
  234. ───────────────────────────────────────────────
  235. Computer Awareness MCQs Test - 26 (Computer Fundamentals MCQs)
  236. ───────────────────────────────────────────────
  237. Computer Awareness MCQs Test - 25 (Computer Fundamentals MCQs)
  238. ───────────────────────────────────────────────
  239. Computer Awareness MCQs Test - 24 (Computer Fundamentals MCQs)
  240. ───────────────────────────────────────────────
  241. Computer Awareness MCQs Test - 23 (Computer Fundamentals MCQs)
  242. ───────────────────────────────────────────────
  243. Computer Awareness MCQs Test - 22 (Computer Fundamentals MCQs)
  244. ───────────────────────────────────────────────
  245. Computer Awareness MCQs Test - 21 (Computer Fundamentals MCQs)
  246. ───────────────────────────────────────────────
  247. Computer Awareness MCQs Test - 20 (Computer Fundamentals MCQs)
  248. ───────────────────────────────────────────────
  249. Computer Awareness MCQs Test - 19 (Computer Fundamentals MCQs)
  250. ───────────────────────────────────────────────
  251. Computer Awareness MCQs Test - 18 (Computer Fundamentals MCQs)
  252. ───────────────────────────────────────────────
  253. Computer Awareness MCQs Test - 17 (Computer Fundamentals MCQs)
  254. ───────────────────────────────────────────────
  255. Computer Awareness MCQs Test - 16 (Computer Fundamentals MCQs)
  256. ───────────────────────────────────────────────
  257. Computer Awareness MCQs Test - 15 (Computer Fundamentals MCQs)
  258. ───────────────────────────────────────────────
  259. Computer Awareness MCQs Test - 14 (Computer Fundamentals MCQs)
  260. ───────────────────────────────────────────────
  261. Computer Awareness MCQs Test - 13 (Microsoft word MCQs : 12)
  262. ───────────────────────────────────────────────
  263. Computer Awareness MCQs Test - 12 (Microsoft word MCQs : 11)
  264. ───────────────────────────────────────────────
  265. Computer Awareness MCQs Test - 11 (Microsoft word MCQs : 10)
  266. ───────────────────────────────────────────────
  267. Computer Awareness MCQs Test - 10 (Microsoft word MCQs : 09)
  268. ───────────────────────────────────────────────
  269. Computer Awareness MCQs Test - 09 (Microsoft word MCQs : 08)
  270. ───────────────────────────────────────────────
  271. Computer Awareness MCQs Test - 08 (Microsoft word MCQs : 07)
  272. ───────────────────────────────────────────────
  273. Computer Awareness MCQs Test - 07 (Microsoft word MCQs : 06)
  274. ───────────────────────────────────────────────
  275. Computer Awareness MCQs Test - 06 (Microsoft word MCQs : 05)
  276. ───────────────────────────────────────────────
  277. Computer Awareness MCQs Test - 05 (Microsoft word MCQs : 04)
  278. ───────────────────────────────────────────────
  279. Computer Awareness MCQs Test - 04 (Microsoft word MCQs : 03)
  280. ───────────────────────────────────────────────
  281. Computer Awareness MCQs Test - 03 (Microsoft word MCQs : 02)
  282. ───────────────────────────────────────────────
  283. Computer Awareness MCQs Test - 02 (Microsoft word MCQs : 01)
  284. ───────────────────────────────────────────────
  285. Computer Awareness MCQs Test - 01 (Computer Fundamentals MCQs)
  286. ───────────────────────────────────────────────

No comments:

Post a Comment

Advertisement