Tuesday, 26 January 2016

12 CURRENT AFFAIRS Capsule for LIC AAO and SIDBI Exam

Hi dear mm experts, you know LIC AAO Exam SIDBI Exam is upcoming few days and we are presenting more quiz and current affairs for your better preparation. Your preparation and final success is our main aim we are providing you a very best to best gk daily gk, Daily Current Affairs Quiz and point material for your boost to better preparation. All the best for your upcoming exam. ... Rajesh with Team MM.


 
Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 1
1. Union Government re-appointed whom as the Deputy Governor of Reserve Bank of India (RBI), for a second three-year term?
Answer. Dr Urjit R Patel
2. Name the economist who was named as the Prime Minister of Burkina Faso?
Answer. Paul Kaba Thieba

3. Who was appointed as Chief Executive Officer (CEO) of food regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?
Answer. Pawan Kumar Agarwal

4. Which country became the first Asian country to approve the sale of the world's first-ever dengue vaccine, Dengvaxia?
Answer. Philippines

5. What is the full form of ASBA?
Answer. Application Supported by Blocked Amount

6. Who headed the committee that reviewed the public-private partnership (PPP) model for infrastructure projects has recommended several measures for easy financing of these?
Answer. Former finance secretary Vijay Kelkar

7. Which country's soldiers will march down the Rajpath on Republic Day along with Indian troops in the presence of President Francois Hollande?
Answer. The French soldiers

8. According to the Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2015-16, which country topped in the index?
Answer. Switzerland

9. Who won the National Award on e-Governance 2015-16 for launching the Universal Account Number (UAN)?
Answer. Employees’ Provident Fund Organization

10. Name the Sand artist whose Santa Claus sculpture found a place in Limca Book of World Records recently?
Answer.Sudarsan Pattnaik


Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 2

1.In order to avoid duplication of work and to improve efficiency, the government on Thursday merged the Ministry of Overseas Indian Affairs (MOIA) with  Which ministry ?

Answer: Ministry of External Affairs

2.India and France on 8 January 2016 started their eight-day counter-terrorism and counter-insurgency joint exercise Shakti-2016 where?

ANSWER: Rajasthan

3.Senior IAS officer  was today appointed as Registrar General and Census Commissioner,Who is he?

Answer:Sailesh

4.Which steel plant has been declared as the winner of Prime Minister’s Trophy for being the ‘Best Performing Integrated Steel Plant’ in the country for the performance year 2013 – 2014?

Answer: Tata Steel

5.Who was on 7 January 2016 appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of NITI Aayog,His appointment was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC)?

Answer: Amitabh Kant

6.Who was on 7 January 2016 appointed as Chairman of fair-trade regulator Competition Commission of India (CCI)?

Answer: Devender Kumar Sikri 

7.Anti-submarine warfare (ASW) corvette INS Kadmatt was on 7 January 2016 commissioned in the Indian Navy at naval dockyard in where?

Answer:Visakhapatnam 

8.Quikr on 7 January 2016 announced acquisition of the property search website ?

Answer:Commonfloor.c

9.The Philippines' who was on 7 January 2016 was voted as the Hilton Asian Tour Golfer of Month for December 2015?

Answer: Miguel Tabuena

10.. The French soldiers will march down the Rajpath on Republic Day along with Indian troops in the presence of President Francois Hollande,Who will be the Chief Guest for 26 January 2016 celebrations?

Answer:Francois Holland
 
Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 3

1. Which country's state-run Atomic Energy Commission signed a deal with Russia to set up two nuclear power plants, each with 1,200 MW capacity, an investment totalling $12.65 billion?

Answer. Bangladesh

2. Name the Sri Lankan wicketkeeper who is facing the prospect of a four-year ban after his B sample tested positive for a banned substance?
Answer. Kusal Perera

3. Good Governance Day was observed on which date across the country, to mark the birth anniversary of former-Prime Minister Atal Bihari Vajpayee?
Answer. 25 December

4. Which comany launches contactless wallet MoboMoney for the Indian masses which would allow consumers to convert cash into e-cash for making payments?
Answer. Tech Mahindra

5. Name the Veteran Bollywood actress who passed away in Mumbai, Maharashtra?
Answer. Sadhna Shivdasani

6. Which state government signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Microsoft India on a range of technology initiatives?
Answer. Andhra Pradesh

7. Name the Indigenously developed Beyond Visual Range (BVR) air-to-air missile which was successfully test fired off the coast of Odisha near the Integrated Test Range (ITR), Balasore?
Answer. Astra

8. The 18th Session of the India-Iran Joint Commission Meeting (JCM) was held in?
Answer. New Delhi

9. Who was the Oscar-winning cinematographer who died peacefully in his sleep in California, US in December 2015?
Answer. Haskell Wexler

10. Name the Well-known sand artist whose Santa Claus sculpture found a place in Limca Book of World Records?
Answer. Sudarsan Pattnaik

Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 4
1.Karnataka’s Tourism and the National Academy of Sciences of India (NASI) have signed a memorandum of understanding to set up a Cauvery river gallery in where?

Answer: Mysuru

2.The Global Communication Association (GCA), a not-for-profit professional organisation, to host the 11th international conference of media experts and communication specialists from around the world at where?

Answer:  Mysuru

3.A Sampoorna Arogya Keralam Trust would be set up to implement the initiative. All families with annual income below Rs. 3 lakh will be brought under the project Where is this project has been started?

Answer: Kerla


4.Taxi-hailing app Uber today announced a new start-up mentorship programme in the country in partnership with Invest India called?

Answer: uberEXCHANGE

5.The Centre has appointed who as the Chairman and Managing Director of the state-run Madras Fertilzers for a five-year term?

Answer: AB Khare

6.Who was on 6 January 2016 elected as the General President of the 105th Indian Science Congress Association (ISCA) that is scheduled for 2017-18?

Answer: Dr Achyuta Samanta

7.Noted Gujarati writer and poet passed away on 6 January 2016 following prolonged illness in Ahmedabad,Who was he?

Answer: Labhshankar Thakar

8.Who on 6 January 2016 was appointed Technology Advisor to the Odisha Government,as the technology adviser for development of telecom, electronics, IT, ITES sectors of the state?

Answer: Satyanarayan Gangaram Pitroda, popularly known as Sam Pitroda

9.Senior diplomat who has been appointed India's ambassador to strategically important Israel, where he will succeed Jaideep Sarkar?

Answer: Pavan Kapoor

10. Who was named The Banker magazine's Global and Asia-Pacific Central Bank Governor of the Year 2015?

Answer:(RBI) Governor Raghuram Rajan 
 
Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 5

1. Name the former Indian Wicket- Keeper who was nominated for the 2015 Col. CK Nayudu Lifetime Achievement Award?

Answer. Syed Kirmani

2. Which international organization has approved an additional financial assistance to Pakistan of $35 million to support improved management, planning and development of water resources in the Indus River Basin in Pakistan?


Answer. World Bank

3. Which company has emerged as the country’s biggest company in terms of annual revenue as per an annual list of 2015 Fortune 500 companies in India?

Answer. Indian Oil Corporation (IOC)

4. Which country's Parliament new building has been inaugurated by Narendra Modi during his first official visit to that country?

Answer. Afghanistan

5. Who has grabbed a silver medal in the 18th edition of the Asian Luge Championship held in Nagano, Japan?

Answer. Shiva Keshavan

6. Name the initiative which was introduced by Union Ministry of Women and Child Development (WCD) which will help provide efficient services to the people by digitizing more than 12,000 files.

Answer. E-office

7. Who was the founding member and singer in the British heavy metal band Motorhead, who passed after battling cancer?

Answer. Ian Fraser Lemmy Kilmister

8. What is the full form of ATUFS?

Answer. Amended Technology Upgradation Fund Scheme 

9. When was the 44th Navy Day was observed recently?

Answer. 4 December

10. Which railway zone has introduced biodiesel for trains, operating under its zone?

Answer. South Western Railways (SWR) Zone
 
Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 6

1.The Union Cabinet on Wednesday gave its ex-post facto approval for a memorandum of understanding (MoU) that was signed with Singapore in the field of which?
Answer: Civil aviation

2.Forbes on 4 January 2016 released the 2016 30 Under 30 List featuring 600 men and women who achieved remarkable professional success before attaining 30 years of age.How many indians are there in the list?
Answer: 45

3.The world's largest blue star sapphire that weighs 1404.49 carats was discovered in a mine in where?
Answers: Sri Lanka

4.Which book written by Harper Lee was in news in the first week of January 2016  it topped the 2015 US bestseller list?

Answer: Go Set a Watchman

5.The Union Minister of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti on 5 January 2016 launched which scheme at Village Puth in Hapur district of Uttar Pradesh (UP)?
Answers: Ganga Gram Yojana

6.who is the Manchester United striker who has been voted 2015 England Player of the Year for the fourth time?
Answer: Wayne Rooney

7.Which Indian shooter broke the world record on way to winning gold in the women's 10 metre air rifle event at the Swedish Cup Grand Prix?
Answer: Apurvi Chandela

8.Which an initiative being carried out by the Union Ministry of Home Affairs in coordination with the Jammu and Kashmir (J&K) Government, was in news on 6 January 2016?
Answer: Wattan Ko Jano

9.Union Home Minister Rajnath Singh has approved how much percent reservation for women in Central Armed Police Forces (CAPFs) at constable-level positions.
Answer: 33%

10.Industry body Internet and Mobile Association of India (IAMAI), which counts companies such as Facebook, Microsoft and Google as members, named  who as a co-founder FreeCharge as its new chairman?
Answer:Kunal Shaha


Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 7
1.Professional networking platform LinkedIn appointed whom  as Country Manager for India, with immediate effect. India has one of the largest userbase for LinkedIn, which has more than 400 million members globally?

Answers:Akshay Kothari

2.Nokia Corporation on 5 January 2015 announced that it completed the regulatory formalities for acquiring the French telecom equipment company Alca-Lucent,The deal, worth ?

Answers:15.6 billion euro

3.Who was elected as Chairman of General Motors (GM) Board of Directors with immediate effect?

Answers:Mary Barra

4.British writer who won on 4 January 2016 won the novel-of-the-year prize at Britain's Costa Book Awards 2015?

Answers: Kate Atkinson

5.State election commissioner (SEC) Ashok Kumar Chauhan on 4 January 2016 announced that toilets will be mandatory requirement for eligibility to contest panchayat elections in which state?

Answers: Bihar

6.India-Nepal Bus Service on 4 January 2016 resumed after a gap of how many years ?

Answers: 27 years

7.Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the annual Indian Science Congress (ISC) at University of Mysore campus in Karnataka on Sunday. Theme of this edition (103rd) of the ISC is?

Answers: "Science & Technology for Indigenous Development in India"

8.UN official who has worked in refugee and political affairs in the Middle East, Africa, and Asia, began his five-year term as UN High Commissioner for Refugees,who is he?

Answer: Filippo Grandi

9.Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) on 3 January 2015 won the 26th Lal Bahadur Shastri Hockey tournament,ONGC defeated ?

Answer: Indian Railways

10.Indian cricket star as brand ambassador for the disease awareness campaign 'Changing Diabetes' initiated by it in India,who is he?

Answer:Sachin Tendulkar


Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 8
1. India with which country plans to Sign Pact on Kudankulam Project?

Answer.  Russia 

2. Which state assembly passes Single Window Clearance Bill, 2015 in December 2015?

Answer. Jharkhand Assembly 

3. Name the project, in which a network of balloons traveling approximately 20 km above the Earth’s surface in the stratosphere will be set up for interne?

Answer. Project Loon

4. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and which country on cooperation in Port matters?

Answer. Spain

5. UN Women Multi-Country Office for India, Bhutan, Maldives and Sri Lanka have signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which organization in New Delhi to strengthen collaboration on advancing gender equality and women's empowerment in the business sector?

Answer. FICCI 

6. The Indian Government has appointed whom to head the Judicial Committee to look into the implementation of One Rank One Pension (OROP) scheme for the Ex-Servicemen?

Answer. Justice L Narasimha Reddy

7. India with which country have signed a MoU on cooperation and assistance in the Mumbai – Ahmedabad High-Speed Rail Project?

Answer. Japan  

8. What is India’s ranking on Human Development Index (HDI) which was published recently by UNDP?

Answer. 130th

9. Which state government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Wildlife Trust of India to prepare a comprehensive wildlife management plan for protection and management of rich wildlife resources and many endangered wildlife species inhabiting the forests and aquatic ecosystems of the State?

Answer. Odisha government 

10. India has been re-elected to the Council of the which organization under Category B at the 29th session of the Assembly which held in London?

Answer. International Maritime Organization 

Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 9
1.Electronic motor insurance policies are legally accepted by the police and transport authorities in  from today, making it the first state in the country to do so?

Answers: Telangana

2.To put an end to recent controversies surrounding the Censor Board, the Centre has set up a Committee headed by noted film-maker to work out a revamp plan and submit its report within two months?

Answers:Shyam Benegal

3.Amament Research and Development Establishment (ARDE) in the last week of December 2015 successfully test-fired multi barrel rocket launcher (MBRL) System. The three-day long user assisted trials were conducted at Pokhran in Rajasthan,name the rocket?

Answers:  Pinaka II

4.Paytm has acquired for $8 million (about Rs 53.2 crore), a move that will enable the digital payments company to offer more personalised user experience ,name the firm?

Answers: Shifu

5.The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) on 1 January 2016 signed the Memorandum of Understanding (MoU) with National Remote Sensing Centre (NRSC) for web-based monitoring of,name the project?

Answers: Indo-German Watershed Development projects

6.Who took charge as Chairman and Managing Director (CMD) of state-owned power equipment maker Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) for a period of five years?


Answers: Atul Sobti

7.Name the amputee mountaineer who set a record by climbing the Mount Everest on 25 December 2015, conquered Mount Aconcagua in Argentina?

Answers:Arunima Sinha

8.Which country  won of the South Asian Football Federation Cup (SAFF) championships. In the title clash played at Trivandrum International Stadium of Kerala?

Answers:India 

9.Which state has inaugurated the state's land bank web portal, jharbhoom.nic.in, that will help investors know land-related information?

Answers: Jharkhand

10.Ex-Chief Justice of India passed away on 4 January 2016 in Mumbai. He was 68,Who is he?

Answers: Sarosh Homi Kapadia

Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 10
1. Which state government will ban liquor sale and consumption in phases from April 1, 2016?

Answer. Bihar government

2. Which organiation plans to raise funds up to Rs.1,000 crore through public issue of tax-free, secured redeemable non-convertible bonds?

Answer. The National Highway Authority of India

3. The Indian Space Research Organisation successfully launched PSLV C-29 rocket with which country six satellites from Satish Dhawan Space Centre?

Answer. Singapore

4. The government has made it mandatory to quote PAN for all transactions in excess of how much amount?

Answer. Rs.2 lakh

5. Name the country’s largest lender who will issue EMV chip and pin based debit cards to its new customers to ensure enhanced secure transactions.

Answer. State Bank of India

6. A three-day international festival on birds begins at the National Chambal Sanctuary (NCS) in which city of India?

Answer. Agra.

7. Name the Vice-President of the New Development Bank (NDB) of the Brazil-Russia-India-China-South Africa (BRICS) grouping, who welcomed the inclusion of the Chinese yuan in the IMF basket of reserve currencies Special Drawing Rights.

Answer. Vladimir Kazbekov

8. Union Home Minister Rajnath Singh told Parliament that the government was considering how much reservation for women in the paramilitary forces?

Answer. 33 per cent

9. The Finance Ministry said banks will disburse credit to tune of Rs 1.22 lakh crore to small and marginal entrepreneurs during the current fiscal under which scheme of the government?

Answer. Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY)

10. What is the full form of OCIA?

Answer. Organised Crimes Investigating Agency 


Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 11
1.Union government and the World Bank signed a credit agreement, for how much amount for young people from minority communities complete their education and improve their employment opportunities named Nai Manzil Scheme?
Answers:$50-million


2.Long Range Surface-to-Air Missile (LRSAM), the missile co-developed by India and Israel, was successfully test-fired on the Western Sea Board.The missile was fired from ?
Answers: INS Kolkata


3.The Public Enterprises Selection Board has recommended to whom and be the new CMD of defence PSU BEML Ltd and currently he is Director (HR) of the Bengaluru-based BEML?
Answers: D.K.Hota


4.An Indian-origin cancer research expert received a Knighthood from Queen Elizabeth II for his influential work on prevention and treatment of cancer who is?
Answers: Harpal Singh Kumar


5.Star India off-spinner ended 2015 as the No. 1 Test bowler in the ICC rankings issued on the back of his strong showing against South Africa in the recent home series,Name of the crickter?
Answers:Ravichandran Ashwin


6.Indian Test captain was named ‘Cricketer of the Year’, while Mithali Raj was picked for the M.A. Chidambaram Trophy for the best women’s cricketer,Who is he?
Answers: Virat Kohli


7.World champion of Norway won the Qatar Masters Open chess tournament, billed as the strongest Open in history,name of the player?
Answers: Magnus Carlsen


8.Former India player and Bengal captain announced his retirement from cricket.Who is he?
Answers: Laxmi Ratan Shukla


9.Foremost south Indian classical vocalists has conferred with prestigious 2015 Sangita Kalanidhi award, name him?
Answers:Sanjay Subrahmanyam


10.The Union Government has constituted a committee to examine the wage structure, service conditions of the Gramin Dak Sevaks (GDS) in the Department of Posts (DoP),name the committee? Answers: Kamlesh Chandra Committee

Current Affairs Capsule LIC AAo and Sidbi Exam - 12
1. Where is the World Robot Olympiad 2015 was held?
Answer.  Doha, Qatar

2. The Union Cabinet gave its ex-post facto approval to a MoU signed between India and which group of countries for strengthening energy efficiency cooperation?
Answer. BRICS countries (Brazil, Russia, China and South Africa)

3. What is the full form of NPCIL?
Answer. Nuclear Power Corporation of India Limited 

4. The Supreme Court directed State and Union Territaory Governments to consider whom under the disabled quota?
Answer. Acid-attack Victims


5. The Union Cabinet approved setting up of how mant new Indian Institutes of Technology (IITs) in India? Answer. Six states i.e. Andhra Pradesh, Chhatisgarh, Goa, Jammu, Kerala and Karnataka


6. The Ministry of Urban Development approved an investment of 3120 crore rupees investment plans for basic urban infrastructure boost for 102 cities approved under which scheme?
Answer. Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)

7. RBI released the final guidelines on computing interest rates on advances based on which methodology?
Answer. Marginal Cost of Funds Methodology

8. In December 2015, the Federal Reserve System, the central banking system of the USA, increased interest rate by how much percent?
Answer. 0.25 percent

9. Which state/UT has recorded the highest per capita income among all states in the country at Rs 2,40,849 during financial year 2014-15?
Answer. Delhi 


10. What is the rate of interest on PF deposits for 2015-16?
Answer. 8.75 per cent

2 comments:

  1. It’s really a nice and helpful piece of information Sarkari Result I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this.

    ReplyDelete
  2. Job Today is the No.1 Job site in India provides study material like UPSC, bank exams and other competitive exams. Find job vacancies Government, Sarkari Naukri,Banks,Railways,Police Recruitment, Results of IBPS,UPSC,SSC,RRB, Fresher IT Jobs.

    ReplyDelete

Advertisement