Friday, 18 December 2015

IBPS Reasoning Quiz (Seating and Puzzles) (IBPS PO/CLERK) 84

IBPS Reasoning Quiz (Seating and Puzzles) (IBPS PO/CLERK)

Direction (Q.No. 1-5) : Read the following information carefully and answer the questions given below:
Six persons A, B, C, D, E and F are sitting around a round table facing towards the centre of the table in a restaurant. They have ordered for different items (Pizza, Strawberry, Vanilla, Burger, Pastries and Patties) as their lunch. They are wearing T-shirts of different colours, i.e. white, black, green, red, yellow and blue. Order of items for the lunch and colours of T-shirts are not necessarily according to the order of their names.

I.The persons who have ordered for Pizza, Vanilla and Pastries are neither in white T-shirt nor in black.
II.The persons who are in green and yellow T-shirts have neither ordered for Pizza nor for Vanilla.
III.A is neither in white T-shirt nor on the immediate left of the person who has ordered for Burger.
IV.The only person who is between E and F eats Strawberry. The person who is on the left side of the person in white T-shirt does not eat Patties.
V.D has ordered Burger and the colour of his T-shirt is green. He is facing the person who has ordered for Strawberry.
VI.One who has ordered for Pizza is seated opposite to the person wearing blue T-shirt, while the person whose T-shirt is of green colour is on the left of the person who has ordered for Pastries.
VII.One who has ordered for Patties is on the immediate right of the person in white T-shirt but on the immediate left of the person who has ordered for Vanilla.
VIII.C has not ordered for Vanilla while F has not ordered for Pizza.
1.Who among the following is in white T-shirt?
a.A
b.B
c.C
d.E
e.None of these
2.The only person, who is between E and D, is wearing T-shirt of the colour
a.red
b.blue
c.black
d.yellow
e.None of these
3.Who among the following has ordered for Pastries?
a.A
b.B
c.C
d.E
e.None of these
4.Which of the following is correctly matched?
a.A - Yellow - Burger
b.B - Red - Vanilla
c.E - Red - Pizza
d.F - Black - Pastries
e.None of these
5.The colour of the T-shirt of the person, who has ordered for Patties, is
a.red
b.yellow
c.blue
d.black
e.None of these
Directions (Q.No.6 to 8) : Read the following information carefully and answer the questions given below:
(i)There are five types of cards viz. A, B, C, D and E. There are three cards of each type. These are to be inserted in envelopes of three colours – Red, Yellow and Brown. There are five envelopes of each colour.
(ii)B, D and E type cards are inserted in red envelopes. A, B and C type cards are to be inserted in yellow envelopes and C, D and E type cards are to be inserted in brown envelopes.
(iii)Two cards each of B and D type are inserted in red envelopes.
6.Which of the following combinations of types of cards and the number of cards and colour of envelope is definitely correct?
a.A-2, B-2, C-1 : Yellow
b.C-2, D-1, E-2 : Brown
c.C-1, D-2, E-2 : Brown
d.B-2, D-2, A-1 : Red
e.None of these
7.Which of the following combinations of colour of the envelope and the number of cards is definitely correct in respect of E-type cards?
a.Red - 1, Yellow -2
b.Yellow – 1, Brown - 2
c.Red - 2, Brown - 1
d.Red - 2, Yellow -1
e.None of these
8.Which of the following combinations of the type of cards and the number of cards is definitely correct in respect of yellow coloured envelopes?
a.A - 2, E - 1, D - 2
b.A - 2, B - 1, C - 2
c.A - 3, B - 1, C - 1
d.B - 1, C - 2, D - 2
e.None of these
Directions (Questions 9 to 10): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Three persons A, B and C wore shirts of black, blue and orange colours (not necessarily in that order) and pants of green, yellow and orange colours (not necessarily in that order). No person wore pant and shirt of the same colour. Further, it is given that
1.A did not wear shirt of black colour.
2.B did not wear shirt of blue colour.
3.C did not wear shirt of orange colour.
4.A did not wear pant of green colour.
5.B wore pant of orange colour.
9.What were the colours of pant and shirt worn by C, respectively?
a.Yellow and Black
b.Yellow and Blue
c.Green and Blue
d.Orange and Black
e.None of these
10.Who did not wear the orange colour?
a. A
b. B
c. C
d. A & C
e. None of these
Answers 

1.  c
2.  d
3.  a
4.  c
5.  d
6.  b
7.  e
8.  c
9.  c
10.c

No comments:

Post a Comment

Advertisement