Friday, 4 December 2015

Reasoning Practice Mock Test for IBPS PO and Clerks Online Exams : Quiz - 69


Study the following information carefully and answer the given questions:
In a certain code ‘here is school bus stop’ is written as ‘sa kin ha tip la’, ‘he comes from school’ is written as ‘nit tip pi sit, ‘bus comes here late’ is written as ‘sit la tin sa’ and ‘school is far from here’ is written as ‘ha nit la tip fa’.

 
1.Which of the following is the code for ‘school’?
a) la
b) tip
c) nit
d) ha
e) None of these


2.What does ‘sit’ stand for?
a) comes
b) he
c) from
d) Can’t be determined
e) None of these


3.’he is late’ can be coded as
a) kin tip sit
b) fa tin ha
c) pi ha tin
d) sa pa la
e) None of these


4.Which of the following is the code for ‘stop’?
a) sit
b) tip
c) la
d) kin
e) None of these


5.Which of the following is the code for ‘comes here for stop’?
a) Sit la fa kin
b) Ha kin sit nit
c) La fa pi tin
d) Can’t be determined
e) None of these


6. How many such pairs of letters are there in the word MEDICAL each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three


7. In a certain code MAIN is written as IMNA and GOAL is written as AGLO. How is DUSK written in that code?
a) SDKU
b) SUKD
c) UKDS
d) USKD
e) None of these


8.The position of the first and the fifth digits in the number 89123647 are interchanged. Similarly, the positions of the second and the sixth digits are interchanged, and so on. Which of the following will be the fourth digit from the right end after the rearrangement?
a) 9
b) 1
c) 8
d) 2
e) None of these


9. If ‘tree’ means ’mountain’; ‘mountain’ means ‘water’; ‘water’ means ‘jungle’; ‘jungle’ means ‘bus’; ‘bus ‘means ‘truck’; and ‘truck’ means ‘house’; then where do the fish live?
a) water
b) jungle
c) mountain
d) bus
e) truck


10. In certain code language ‘nik ka pa’ means ‘who are you’; ‘ka na ta da’ means ‘you may come here’; and ‘ho ta sa’ means ‘come and go’; what does ‘nik’ mean in that code language?
a) who
b) are
c) who or are
d) Data inadequate
e) None of these


Read the following information carefully and answer the questions given below:
In the certain code language ‘Ethane Ciera Doglous’ is written as ‘ma na ch’ , ‘Neo matriex Ethane’ is written as ‘pa ka ma’ , ‘Doglous Ethane Neo’ is written as ‘ch ma pa’ , ‘Ethane Tom Neo’ is written as ‘ma da pa’ and ‘Neo Tom Doglous’ is written as ‘pa da ch’.

11.What is the code for ‘Matriex’ in that code language?
a) ma
b) pa
c) ka
d) Wither a) or b)
e) None of these


12.What is the code for ‘tom neo’ in that code language?
a) Da ch
b) Da pa
c) Ch pa
d) Can’t be determined
e) None of these


13.What is the code for ‘Ethane’ in that code language?
a) pa
b) ch
c) na
d) ma
e) None of these


14.What is the code for ‘Ciera’ in that code language?
a) ma
b) ch
c) pa
d) da
e) None of these


Read the following information carefully and give the answer of the given below:
Three terrorist messages were intercepted at a C. R. P. F. Head quarter. The message was decoded and it was found that ‘missing letis zerox’, means ‘secret attack Sunday’ and ‘tycoon fox letis’ means ‘secret plans included’ and ‘yphen missing tiger cage’ means. ‘Sunday victory is ours’.

15.Which is the code for ‘Sunday’?
a) tiger
b) missing
c) zerox
d) letis
e) None of these


16.What does ‘letis’ stand for?
a) plans
b) secret
c) attack
d) Sunday
e) None of these


17.What does the mean of code ‘zerox’?
a) secret
b) sunday
c) attack
d) plans
e) None of these


18.In a certain code language. ‘How can you go’ is written as ‘ ja da ka pa’, ‘can you come here’ is written as ‘na ka sa ja’ and ‘come and go’ is written as ‘ra pa sa’. How is ‘can’ written in the code language?
a) ja
b) na
c) pa
d) Data inadequate
e) None of these


19.In a certain code WLDM is written as ‘5@9#’ and MZNV is written as ‘#6%3’. How is NLWV is written in that code?
a) %653
b) %@63
c) %5@3
d) %@53
e) None of these


20.In a certain code GSIREVH is written as HRFSIWF. How is HLFOUFO written in that code?
a) VPTKKTE
b) VPTKETK
c) TPVKKTE
d) TNRKMVG
e) None of these


Answers
1). b) 2). a) 3). c) 4). d) 5). a) 6). e) 7). a) 8). c) 9). c) 10). c) 11).c ) 12).b ) 13). d) 14).e ) 15). b) 16).b ) 17).c ) 18). d) 19).d ) 20).e )


Explanation
 

Directions(1-5):
Here is school bus stop → sa kin ha tip la …… (i)
He comes from school → nit tip pi sit …….(ii)
Bus comes here late → sit la tin sa …… (iii)
School is far from here → ha nit la tip fa ……(iv)
From (i), (ii) and (iv), school → tip ……. (v)
From (i), (iii) and (iv) here → la ……(vi)
From (i), (iii) and (vi), bus → sa …… (vii)
From (i), (iv), (v) and (vi), is → ha ….. (viii)
From (i), (v), (vi), (vii) and (viii), stop → kin …… (ix)
From, (ii) and (iii), comes → sit ……. (x)
From (ii), (iv) and (v), from → nit …….. (xi)
From (ii), (v), (x) and (xi), he → pi ……. (xii)
From (iii), (vi), (vii) and (x), late → tin ……… (xiii)
From (iv), (v), (vi), (viii) and (xi), far → fa …….. (xiv)


8. Interchanging the digits, we get the following rearrangement:
36478912
Clearly, 8 is the fourth digit from the right end.


9. Fish live in water. But here ‘Mountain’ means ‘Water’.
Hence, ‘mountain’.


10. nik ka pa=who are you………….(i)
Ka na tad a =you may come here……. (ii)
Ho ta sa =come and go………….(iii)
From (i) and (ii), ka=you.
Eliminating this from (i),we get
Nik pa=who are, Hence nik means ‘who’ or ‘are’.


Also read:

No comments:

Post a Comment

Advertisement