Monday, 7 December 2015

Quantitative Aptitude MCQs Percentage (IBPS Clerk and PO) Quiz - 73

1. which of the following multipliers will cause a number to be increased by 25.3%?
(a) 12.53       
(b) 125.3      
(c) 1.253      
(d) 1253        
(e) none of these
2. when the price of a ratio was reduced by 20%. Its sale increased by 80%. What was the net effect on the sale?
(a) 44 % increase   
(b) 44 % decrease 
(c) 66 % increase 
(d) 75 % increase
(e) None of these

3. The ratio of the price of two house a and B was 4 : 5 last year. This years, the price of A is increased by 25 % and that of B by Rs. 50000. if their price are mow in the ratio 9 :10, the price of A last year was
(a) Rs. 360000         
(b) Rs. 450000         
(c) Rs. 480000         
(d) Rs. 500000     
(e) None of these

4. In a co-educational school there are 15 more girls than boys. If the number of girls is increased boys is also increased by 16 % there would be nine more girls than boys. What is the number of students in the school?
(a) 140         
(b) 125         
(c) 265          
(d) 255         
(e) None of these

5. The capital of a company is made up of 50000 preferred shares with dividend of 20% and 20000 common shares, the par value of each type of share being Rs. 10. The company has a total profit of Rs. 180000 out of which Rs. 30000 was kept in reserve fund and the remaining distributed to share holders. Find the dividends percent to the common shareholders.
(a) 20%        
(b) 35 %       
(c) 25%        
(d) 30%        
(e) None of these

6. If 50% of the 2: 3 solution of milk and water is replaced with water, then the concentration of the 
solution is reduced by
(a) 25%        
(b) 33.33%              
(c) 50%  
(d) 75%     
(e) None of these

7. After having spent 35% of the money on machinery 40% on raw material and 10% on staff, a person is left with Rs. 60000. The total amount of money spend on machinery and raw material is
(a) Rs. 176000         
(b) Rs. 170000         
(c) Rs. 300000         
(d) Rs. 340000     
(e) none of these

8. Shatabdi Express has a capacity of 500 seats of which 10 % are in the Executive class and the rest being chair cars. During one journey, the train was booked to 85% of its capacity. If Executive class was booked to 96% of its capacity, then how many chair car seats were empty during that journey?
(a) 75           
(b) 73           
(c) 71           
(d) 78           
(e) None of these

9. p% of a number P is q% more than r% of the number R. If the difference between P and R is r% of R and if the sum of P and R is 210, then which of the following statements is always true?
(a) P = 110, R = 100    
(b) P = 220, R = 200      
(c) P = 3300, R = 3000    
(d) All of these      
(e) None of these

10. A wants to secure an annual income of Rs. 1500 by investing in 15% debentures of face value Rs. 100 each and available for Rs. 104 each. If the brokerage is 1 %, then the sum of money he should invest is
(a) Rs. 19642   
(b) Rs. 10784      
(c) 10504      
(d) 15000   
(e) None of these

Quantitative Aptitude MCQs


1 (c)      2 (a)    3 (a)    4 (c)      5 (c)     6 (c)     7 (c)    8 (b)    9 (a)    10 (c)

No comments:

Post a Comment