Thursday, 10 December 2015

Quantitative Aptitude MCQs Mix (IBPS Clerk and PO) Quiz - 75



1. Profit after selling a commodity for Rs 524 is the same as loss after selling it for Rs 452. The cost price of the commodity is
(a) Rs 480   (b) Rs 500   (c) Rs 488   (d) Rs 485


2. A number when divided by 49 leaves 32 as remainder .This number when divide by 7 will have the remainder as
(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 5

3. The average of six numbers is 20. If one number is removed, the average becomes 15. What is the number removed ?
(a) 5           (b) 35          (c) 112        (d) 45

4. A and B together can complete a work in 8 days .B alone can complete that work in 12 days .B alone worked for 4 days . After that how long will A alone take to complete the work.
(a) 15 days (b) 18 days (c) 16 days (d) 20 days

5. In an election , a candidate who gets 84% of the votes is elected by a majority of 476 votes . What is the total number of votes polled ?
(a) 900        (b) 810        (c) 600        (d) 700

6. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
(a) 120 m    (b) 240 m    (c) 300 m    (d) None of these

7. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is:
(a) 400 kg   (b) 560 kg   (c) 600 kg   (d) 640 kg

8. Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kamal?
(a) Rs. 890 (b) Rs. 1335 (c) Rs. 1602 (d) Rs. 1780

9. A pupil’s marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the class got increased by half (1/2). The number of pupils in the class is:
(a) 10          (b) 20          (c) 40          (d) 73

10. A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in:
(a) 4 days   (b) 6 days   (c) 8 days    (d) 12 days

ANSWER KEY

1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (c)

Explanation:-

 



No comments:

Post a Comment

Advertisement