Sunday, 13 December 2015

IBPS PO, Clerk, SO Digest (IT Officer) MM Practice set Quiz: 81

1. Which of the following IP address class is a multicast address?
(a) Class A     (b) Class B     (c) Class C     (d) Class D


2. While unit testing a module, it is found that for a set of test data, maximum 90% of the code alone were tested with a probability of success 0.9. The reliability of the module is
(a) atleast greater than 0.9     (b) equal to 0.9     (c) atmost 0.81     (d) atleast 

1/0.81



3. X.25 is _____ Network   
(a) Connection oriented Network     (b) Connection Less Network
(c) Either Connection Oriented or Connection Less
(d) Neither connection Oriented nor Connection Less


4. Which of the following can be used for clustering of data?
(a) Single layer perception     (b) Multilayer perception
(c) Self organizing map     (d) Radial basis function


5. The common property of functions language and logical programming language:
(a) Both are declarative     (b) Both are based on?-calculus
(c) Both are procedural     (d) Both are functional


6. On receiving an interrupt from an I/O device, the CPU
(a) Halts for predetermined time
(b) Branches off to the interrupt service routine after completion of the current instruction
(c) Branches off to the interrupt service routine immediately
(d) Hands over control of address bus and data bus to the interrupting device


7. The maximum amount of information that is available in one portion of the disk access arm for a removal disk pack (without further movement of the arm with multiple heads)
(a) a plate data     (b) a cylinder of data     (c) a track of data     (d) a block of data


8. Consider a logical address space of 8 pages of 1024 words mapped with memory of 32 frames. How many bits are there in the physical address?
(a) 9 bits     (b) 11 bits     (c) 13 bits     (d) 15 bits


9. CPU does not perform the operation
(a) data transfer     (b) logic operation     (c) arithmetic operation     (d) all of the  above


10. A chip having 150 gates will be classified as
(a) SSI     (b) MSI     (c) LSI     (d) VLSI


11. If an integer needs two bytes of storage, then the maximum value of unsigned integer is
(a) 216-1     (b) 215-1     (c) 216     (d) 215


12. Negative numbers cannot be represented in
(a) Signed magnitude form     (b) ‘1’ s complement form
(c) ‘2’ s complement form     (d) Both 1’s and 2’s form


13. Working software is not available until late in the process in
(a) Waterfall model     (b) Prototyping model
(c) Incremental model     (d) Evolutionary Development model


14. Equivalence partitioning is a _____ testing method that divides the input domain of a program into classes of data from which test cases can be derive(d)
(a) White box     (b) Black box     (c) Regression     (d) Smoke


15. Match the following:   
(a) Data link layer     i. Flow control   
(b) Network layer     ii. Node to node delivery
(c) Transport layer     iii. Mail service   
(d) Application layer     iv. Routing
  
Codes:           
    a     b     c
(a)     ii     i     iv
(b)     ii     iv     i
(c)     ii     i     iii
(d)     ii     iv     iii


16. The versions of windows operating system like windows XP and window Vista uses following file system:
(a) FAT-16     (b) FAT-32     (c) NTFS (NT File System)     (d) All of the above


17. Match the following:   
(a) calloc ()     i. Frees previously allocated space
(b) free ()     ii. Modifies previously allocated space
(c) malloc ()     iii. Allocate space for array
(d) realloc ()     iv. Allocate requested size of space


(a)     iii     i     iv
(b)     iii     ii     i
(c)     iii     iv     i
(d)     iv     ii     iii


18. Which one of the following is not an addressing mode?
(a) Register indirect     (b) Auto increment     (c) Relative indexed     (d) Immediate operand


19. Computers can have instruction format with
(a) only two address and three address instructions       (b) only one address and two address instructions
(c) only one address, two address and three address instructions
(d) zero address, one address, two address and three address instructions


20. Which is not a typical program control instruction?
(a) BR     (b) JMP     (c) SHL     (d) TST

Answers

1.(d) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (b) 11. (a) 12. (d) 13. (a) 14. (b) 15. (b) 16. (d) 17. (a) 18. (c) 19. (d) 20. (c)
 
Posted by : Ram Chandra G [Guest Blogger]

No comments:

Post a Comment

Advertisement