Tuesday, 22 December 2015

IBPS PO and Clerk : Quantitative Aptitude Quiz 81

Here is the important questions and answers for IBPS PO and Clerk : Quantitative Aptitude Quiz.
Q.1. Difference between compound interest and simple interest on Rs 8000 for 2 years at 10% per annum is
a) Nil          
b) Rs 80          
c) Rs 160     
d) Rs 800
e) None of these




Q.2.  Find the difference between compound interest and simple interest on Rs 1000 for 3 years at 10% per annum if interest is compounded annually.
a) Rs 30        
b) Rs 31         
c) Rs 50        
d) Rs 331
e) None of these


Important Mathematical Formula’s

Q.3. Find the difference between compound interest and simple interest on Rs 10000 for 4 years at 10% per annum if interest is compounded annually.
a) Rs 4641   
b) Rs 4000   
c) Rs 641    
d) Rs 600
e) None of these


Q.4. If simple interest on a certain sum at 10% per annum for 2 years is Rs 80. The compound interest on the same sum for the same period is.
a) Rs 168    
b) Rs 164      
c) Rs 84             
d) Rs 88
e) None of these


Profit and loss Formulas Problems and Tricks

Q.5. If simple interest and compound interest on a certain sum for 2 years are Rs 400 and Rs 440 respectively. What is the rate of interest?
a) 5%         
b) 10%          
c) 20%           
d) Data Insufficient
e) None of these


Q.6. At a certain rate per annum, the simple interest on a sum of money for one year is Rs 260 and compound interest for 2 years for the same sum at same rate of interest is Rs 540.80. The rate of interest is
a) 4%         
b) 6%         
c) 8%         
d) 10%
e) None of these


Data Interpretation for IBPS Bank Exams - Pdf Download

Q.7. On a certain sum, compound interest and simple interest for two years are Rs 500 and Rs 520 respectively. Find the principal.
a) Rs 2500   
b) Rs 3125   
c) Rs 5000   
d) Rs 12500
e) None of these

Q.8. A alone can do a piece of work in 21 days. B who is 40% more efficient than A, will finish the work in
a) 10 days   
b) 12 days   
c) 15 days   
d) 18 days
e) None of these


Q.9. Pipes A and B together can fill a tank in 18 hours. Pipe A alone         can fill the tank in 24 hours. In how many hours, can pipe B alone fill the task?
a) 6 hours   
b) 36 hours  
c) 48 hours  
d) 72 hours
e) None of these


Study Notes - Quantitative Aptitude Study Material Free Download Pdf Ibps Exam

Q.10. A alone can complete a work in 12 days. A and B together can complete it in 8 days. How long will B alone take to complete the work?
a) 24 days   
b) 20 days   
c) 18 days   
d) 16 days
e) None of these

Answer Key

1. (b)   2.(b)  3.(c)  4.(c)  5.(c)   6.(c)   7.(b)  8.(c)   9.(d)   10.(a)

No comments:

Post a Comment

Advertisement