Tuesday, 1 December 2015

IBPS Bank Clerk Exam Quantitative Aptitude Quiz - 67

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.No. 1-5) : The following pie-chart shows the percentage distribution of the total population of seven cities and the bar-chart shows the percentage of urban and rural population among them.

Answer the following questions based on these graphs.


1. What is the total rural population of City B?
a)    400840
b)    410370
c)    420480
d)    430560
e)    None of these

2. What is the difference between the total urban population and the total rural population of City G?
a)    2.124 lakh
b)    2.368 lakh
c)    2.648 lakh
d)    2.847 lakh
e)    2.962 lakh

3. The total rural population of City C is approximately what per cent of its total urban population?
a)    72.8%
b)    78.6%
c)    82.3%
d)    86.4%
e)    127.3%

4. The total urban population of City E is approximately what per cent of the total population of City B?
a)    42.375%
b)    44.625%
c)    46.275%
d)    48.125%
e)    52.525%

5. The total urban population of City F is approximately what per cent more than the total population of City A?
a)    17.4%
b)    19.6%
c)    22.2%
d)    24.7%
e)    27.5%

Directions (Q.No. 6-10) : The following graph shows the total number of readers (in   thousands) of two magazines X and Y in six different cities in year 2013 and the table shows the percentage rise in the number of readers of these two magazines from year 2013 to 2014.


 
 
 
 
6. What is the total number of readers of Magazine X from City A and City B together in 2014?
a)    142340
b)    146960
c)    148520
d)    152150
e)    None of these

7. What is the difference between the total no. of readers of Magazine X from City D in 2014 and the total number of readers of Magazine Y from the same city in the same year?
a)    7035
b)    7085
c)    7115
d)    7165
e)    7205

8). The total number of readers of Magazine X from City F in 2014 is approximately what per cent of the total number of readers of Magazine Y from the same city in the same year?
a)    87.5%
b)    92.6%
c)    108%
d)    112.8%
e)    125.4%

9. What is the average number of readers of Magazine Y from all the cities together in 2014?
a)    71075
b)    72050
c)    73025
d)    74550
e)    75125

10. The total number of readers of Magazine X from City B in 2014 is approximately what per cent more than the total number of readers of the same magazine from City F in2013?
a)    39.6%
b)    40.4%
c)    42.2%
d)    44.5%
e)    47.8%

Answers:
1). c)   2). d)   3). b)   4).d )   5). c)   6). b)   7).a )   8). e)   9). c)   10).b )

Detailed Solutions:
1. BRural=7300000× (57.6÷360) × (36÷100) =420480
Answer: (c)

2.   ∴ Difference=7300000× (46.8÷360) × [(65-35) ÷100]
= [(7300000×46.8×30) ÷36000] =284700 =2.847 lakh
Answer: (d)

3. Here the given rural population=44%
Urban population=56%
∴ Reqd %= (44÷56) ×100=78.57 % ≈ 78.6%
Answer: (b)

4. EUrban= [73× (50.4÷360) × (55÷100) lakh =5.621 lakh
Btotal= 73× (57.6÷360) =11.6 lakh
∴ Reqd %= (5.621÷11.68) ×100=48.125%
Answer: (d)

5. FUrban=73× (39.6÷360) × (60÷100) =4.818 lakh
ARural=73× (64.8÷360) × (30÷100) =3.942 lakh
∴ Reqd %= [(4.818-3.942) ÷3.942] ×100= 87.6÷3.942 ≈22.2%
Answer: (c)

6. Total no. of readers from City A and B =56000× (112÷100) +72000× (117/100)
=62720+84240=146960
Answer: (b)

7. DX=81000× (113.5÷100) =91935
DY=75000× (113.2÷100) =84900
∴ Difference=91935-84900=7035
Answer: (a)

8. FX =60000× (116/100) =69600
FY=50000× (111÷100) =55500
∴ Reqd %= (69600÷55500) ×100=125.4%
Answer: (e)

9. AY=61000× (118÷100) =71980
BY=65000× (115÷100) =74750
CY=55000× (112.4÷100) =61820
DY=75000× (113.2÷100) =84900
EY=80000× (111.5÷100) =89200
FY=50000× (111÷100) =55500
Total no. of readers of Magazine Y=71980+74750+61820+84900+89200+55500
∴ Average= 438150÷6=73025
Answer: (c)

10. B2014=72000× (117÷100) =84240
F2013=60000
∴ Reqd %= [(84240-60000) ÷ 60000] ×100=24240÷600=40.4%
Answer: (b)

No comments:

Post a Comment

Advertisement