Monday, 14 December 2015

Study Materials and Quiz for IBPS, Bank Exams : English Language : Antonyms & Synonyms

Dear mm readers here are very important Study Materials and Quiz for IBPS, PO and Clerk Bank Exams : English Language : Antonyms & Synonyms
Quick Guide for IBPS PO/SO/Clerk Exam - English Language Test Preparation



Synonyms
A
  • Abandon : Leave, forsake.
  • Abridge : Shorten, curtail.
  • Abundant : Plentiful.
B
  • Behaviour : Demeanour.
  • Bias : Predilection.
  • Brutal : Savage, cruel.
C
  • Callous : Hard, cruel.
  • Calm : Quiet, tranquil.
  • Casual : Uncertain.
D
  • Damage : Loss, harm, injury.
  • Decorate : Adron, embellish.
  • Deformity : Malformation, disfigurement.
E
  • Earnest : Serious, solemn.
  • Emergency : Exigency.
  • Exceptional : Unusual, rare.
F
  • False : Untrue, spurious.
  • Fascinate : Charm, enchant.
  • Ferocious : Fierce, savage.
G
  • Geniune : Real.
  • Gigantic : Colossal, great.
  • Guilt : Sin, crime.
H
  • Haughty : Arrogant, proud.
  • Hazardous : Dangerous, risky, perilous.
  • Humility : Modesty, politeness.
I
  • Illiterate : Unlearned, ignorant.
  • Imperious : Authoritative, dictatorial.
  • Impertinent : Impudent, insolent, shameless.
J
  • Jolly : Jovial, merry.
  • Judicious : Discreet, prudent.
K
  • Knavery : Fraud.
L
  • Laborious : Assiduous, industrious.
  • Lament : Grieve, mourn.
  • Lethargy : Sluggishness.
M
  • Magnificent : Splendid, grand.
  • Marvellous : Wonderful.
  • Meagre : Small.
N
  • Nice : Pleasant, agreeable.
  • Notable : Remarkable, memorable.
  • Notorious : Infamous.
O
  • Obliterate : Destory, efface.
  • Obsolete : Antiquated.
  • Opportune : Timely.
P
  • Pensive : Thoughtful.
  • Perennial : Permanent, perpetual.
  • Persuade : Induce, urge.
Q
  • Quaint : Queer, odd, singular.
  • Queer : Strange, odd.
  • Questionable : Doubtful.
R
  • Radiant : Bright, brilliant.
  • Refined : Elegant.
  • Rejoice : Delight.
S
  • Sacred : Holy, consecrated, pious.
  • Satiate : Satisfy.
  • Scanty : Slender, meagre.
T
  • Talkative : Garrulous.
  • Temperate : Moderate.
  • Thankful : Grateful, obliged.
U
  • Ugly : Repulsive.
  • Urbane : Polite, courteous, suave.
  • Urge : Press, incite.
V
  • Vacillatge : Waver
  • Venerable : Respectable.
  • Vigilance : Watchfulness.
W
  • Wealthy : Rich.
  • Wickedness : Evil.
  • Wild : Savage.
Y
  • Yield : Surrender
  • Yielding : Submissive.
Z
  • Zeal : Passion.
  • Zenith : Top, summit.
Antonyms
A
Ability : Disability.
Accept : Reject, refuse.
Acquit : Convict.

B
Barbarous : Civilized.
Barren : Fertile.
Base : Noble.

C
Callous : Soft, tender.
Care : Neglect.
Censure : Praise, applaud.

D
Danger : Safety.
Deep : Shallow.
Delight : Despleasure, sorrow.

E
Early : Late.
Elevation : Depression.
Emancipate : Enslave.

F
Fabulous : Actual, real.
Failure : Success.
Fickle : Constant.

G
Gain : Loss.
Genuine : False.
Gloomy : Gay.

H
Happiness : Sorrow, sadness.
Help : Hinder.
Honour : Dishonour, shame.

I
Imperative : Optional.
Increase : Decrease.
Inhale : Exhale.

J
Joyful : Sad, depressed.
Junior : Senior.
Justice : Injustice.

K
Kind : Cruel.
Knowledge : Ignorance.

L
Lack : Plenty.
Legal : Illegal.
Legible : Illegible.

M
Mad : Sane.
Malice : Goodwill.
Master : Servant.

N
Natural : Artificial.
Noble : Base, Ignoble.
Normal : Abnormal.

O
Obstinate : Yielding.
Offensive : Pleasing, defensive.
Optional : Compulsory.

P
Part (n) : Yielding.
Part (v) : Join.
Particular : General.

Q
Quick : Slow, tardy.
R
Raise : Lower.
Rash : Steady, cautious.
Rear : Front.

S
Sacred : Unholy, profane.
Satisfaction : Dissatisfaction.
Scanty : Plentiful.

T
Tedious : Lively.
Temperate : Intemperate.
Thankful : Thankless.

U
Ugly : Beautiful.
Union : Disunion, discord, split.
Urban : Rural.

V
Vain : Modest.
Violent : Gentle.
Virtue : Vice.

W
Wane : Wax
Want : Abundance.
War : Peace.

Y
Yield : Resist.
Youth : Age.

Z
Zeal : Indifference.
Zenith : Nadir.


==============================================

Important Antonyms MCQs
Q.1. LEGITIMATE
(a) Valid
(b) Extend
(c) Unlawful
(d) Distinguished

Q.2. VACILLATE
(a) Amplify
(b) Stimulate
(c) Consistent
(d) Eradicate

Q.3. HINDER
(a) Expedite
(b) Protect
(c) Devote
(d) Create

Q.4. TERSE
(a) Lengthy
(b) Scarce
(c) Diffuse
(d) Headless

Q.5. MULTIPLICITY
(a) Finite
(b) Uniformity
(c) Magnitude
(d) Infinite

Q.6. NAIVE
(a) Subtle
(b) Energise
(c) Spotless
(d) Clever

Q.7. ANACHRONISTIC
(a) Formerly
(b) Present
(c) Futuristic
(d) Non-existing

Q.8. TRAIT
(a) Symbol
(b) Uncharacteristic
(c) Habit
(d) Identity

Q.9. GARISH
(a) Tasteful
(b) Green
(c) Scenic
(d) Contrasting

Q.10. GEOLOGICAL
(a) Astral
(b) Solar
(c) Galactic
(d) Heavenly

GO BACK TO IBPS ENGLISH LANGUAGE QUIZ MAIN PAGE
GO BACK TO IBPS STUDY MATERIALS NOTES MAIN PAGE

Answer key:
1. (c) 2.(c) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (d)

No comments:

Post a Comment

Advertisement