Tuesday, 8 December 2015

Free IBPS PO Clerk Exam Main Mock Test Festival 2015 : Reasoning Quiz - 76

 IBPS PO and Clerk Exam Reasoning Online Free Mock Practice Test



Directions—(Q.No. 1–5) : Below in each question are given two statements (I) and (II). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and then decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.


Give answer—
(A) if statement (I) is the cause and statement(II) is its effect.
(B) if statement (II) is the cause and statement(I) is its effect.
(C) if both statement (I) and (II) are independent causes.
(D) if both statements (I) and (II) are effects of independent causes.
(E) if both statement (I) and (II) are effects of some common cause.

1. 
(I) The government has amended tax laws to boost exports.
(II) The export sector has been passing through difficult times due to heavy tax burdens.
Ans : (B)

2. 
(I) Budgetary allocation for building a better railway network e.g. constructing new railway
lines has increased.
(II) There has been a substantial drop in the number of passenger opting for air travel.
Ans : (D)

3. 
(I) The production of pulses has dropped for the third consecutive year.
(II) India has decided to import pulses this year.
Ans : (A)

4. 
(I) The Bank has provided a link on its website to obtain feed-back from customers.
(II) Customers have been complaining about poor services in the Bank’s branches.
Ans : (B)

5. 
(I) Indian citizens are willing to incur the cost of using environment friendly technology.
(II) Many countries are taking steps to cut their carbon emissions.
Ans : (E)

Directions—(Q.No. 6–10) : In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols lettered (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the coding system and mark the letter of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark (E) i.e. ‘None of these’ as your answer.

Letter : T A G R S D N E V U X P
 
Digit/Symbol Code : @ 4 9 # % 3 © 5 1 β 7 6
 
Conditions:—
 
(i) if the first letter is a consonant and the last letter is a vowel only the first letter may be coded and no code may be given to the last letter.
 
(ii) if both the first and last letters are vowels then both are to be coded as $.
 
(iii) if the first letter is a vowel and the last letter is a consonant then the codes are to be interchanged.

6. DESGRT
(A) 35%9#
(B) 35%9#@
(C) @5%9#3
(D) 359%#@
(E) None of these
Ans : (B)

7. NERSPU
(A) @5#%6@
(B) @5#56©
(C) ©5#%6
(D) ©5#%6β
(E) None of these
Ans : (C)

8. XNTPGA
(A) 7©@694
(B) 7©@964
(C) 4©@69
(D) 7©@69
(E) None of these
Ans : (D)

9. ESVNTU
(A) $%1©@$
(B) 5%1©@β
(C) $%1©@β
(D) $%1©β 5
(E) None of these
Ans : (A)

10. UXPTGN
(A) ©76@9β
(B) $76@9©
(C) β 76@9©
(D) β 76@9B
(E) None of these
Ans : (A)

11. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(A) Tornado
(B) Volcano
(C) Storm
(D) Hurricane
(E) Cyclone
Ans : (B)

12. How many such pairs of letters are there in the word EVAPORATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) More than four
Ans : (E) ( OP, POR, PORAT, VAPOR, RAT )

13. How many meaningful four letter English words can be formed with the letters ITED using
each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E) ( TIDE, EDIT, DIET, DITE, TIED )

Directions—(Q.No.14–15) Study the following information carefully to answer these questions.
 
A vehicle starts from point P and runs 10 kms towards North. It takes a right turn and runs 15 kms. It now moves 6 kms after taking a left turn. It finally takes a left turn, runs 15 kms and stops at point Q.

14. How far is point Q with respect to point P?
(A) 16 km
(B) 25 km
(C) 4 km
(D) 0 km
(E) None of these
Ans : (A)

15. Towards which direction was the vehicle moving before it stopped at point Q?
(A) North
(B) East
(C) South
(D) West
(E) North-West
Ans : (D)

No comments:

Post a Comment

Advertisement