Tuesday, 29 December 2015

Current Affairs 2015 Bank Exam PDF Capsule : 1


  Exclusive 400+ Questions Quiz Current Affairs 2015  Bank Exam PDF Capsule : 1

Special Current Affairs Capsule : Dose for IBPS Bank Clerk Exam

Hi experts,

In our previous recent article we made Current Affairs December 2015 PDF capsule covering all the current affairs form happened in India and all around the world. This PDF will be useful for student preparing for IBPS PO, IBPS Clerk Main Exam 2015, RBI, Railways jobs, SSC, UPSC and other competitive exams. 

This PDF Capsule capsule 10 Capsule : includes 10 Parts with following topics :-


  1. ·       Politics
  2. ·       Awards and honours
  3. ·       New appointments
  4. ·       International updates
  5. ·       Sports updates
  6. ·       Policy updates by RBI
  7. ·       Science and technology
  8. ·       Government schemes
  9. ·       Banking updates
Capsule : Part - 1
1. Who among the following has won the 2015 FIDE World Chess Cup?
a) Henning Mankell
b) Jack Dorsey
c) Sergey Karjakin
d) Vishwanathan Anand
Ans: C
 
2. Which country has retained 2015 Women’s European Volleyball Championship?
a) China
b) India
c) Japan
d) Russia
Ans: D
 
3. As per UNCTAD, India’s GDP to grow at............percent in 2015.
a) 7.2
b) 7.3
c) 7.4
d) 7.5
Ans: D
 
4. The 83rd Air Force Day was observed across India on .......... October.
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
Ans: A
 
5. DuPont CEO............................has announced retirement.
a) Justin Trudeau
b) Kiradech Aphibarnrat
c) Prayad Marksaeng
d) Ellen Kullman
Ans: D
 
6. Jamaican writer..................won the 2015 Man Booker Prize for his novel A Brief History of Seven Killings.
a) Marlon Jim
b) Marlon John
c) Marlon Jackey
d) Marlon James
Ans:D
 
7. Etihad Airways has signed deal worth million US dollars with IBM.
a) 500
b) 600
c) 700
d) 800
Ans:C
 
8. Who among the following has been appointed as MD and CEO of Bank of Baroda?
a) PS Jayakumar
b) Ravi Venkatesan
c) PS Venkatesan
d) Ravi Jayakumar
Ans:A
 
9. Who among the following has been appointed as FAO Assistant Director-General.
a) Hiroyuki Konuma
b) Kundhavi Kadiresan
c) Hiroyuki Kadiresan
d) Kundhavi Konuma
Ans:B
 
10. .................’s Parliament approved Vienna Agreement on ................ Nuclear Programme.
a) Israel
b) Istanbul
c) Iran
d) Britain
Ans:C
 
11. ..................... Government launched Operation Valsalya to track missing children.
a) Tamilnadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Ans: B
 
12. ................ and First Book wil provide 35000 new books to kids in need in 5 Cities in U.S. & Canada.
a) Wipro
b) TCS
c) Cognizant
d) Infosys
Ans: A
 
13. World Egg Day was observed across the world on...........October.
a) 9
b) 10
c) 11
d) 12
Ans: A
 
14. Who among the following has been appointed as chairman of Atomic Energy Commission?
a) Sekhar Basu
b) Sanjay Basu
c) Sameer Basu
d) Samar Basu
Ans: A
 
15. India and ....................... has inked six MoUs to enhance cooperation?
a) Sudan
b) Jordon
c) Palsetine
d) Iran
Ans: B
 
16. Amo doli programme was launched by..................government in naxal-affected Rayagada district.
a) Jharkhand
b) Odisha
c) MP
d) UP
Ans: B
 
17. India and.................has signed 18 MoUs in various sector to strengthen bilateral relations.
a) France
b) Russia
c) Germany
d) UK
Ans: C
 
18. ................... has registered highest increase in gross Non-Performing Assets.
a) Bank of Baroda
b) UCO Bank
c) Punjab National Bank
d) Union Bank of India
Ans: A
 
19. Who among the following has been appointed as permanent CEO of Twitter?
a) Jack Dorsey
b) Joy Dorsey
c) Jim Dorsey
d) Johnny Dorsey
Ans: A
 
20. National Anti-Drug Addiction Day was observed on.......... October.
a) 2
b) 12
c) 22
d) 24
Ans: A
 
21. India and...................has signed pacts on Double Taxation Avoidance & Cultural Exchange.
a) Israel
b) Istanbul
c) Iran
d) Britain
Ans:A
 
22. Who among the following has become first Indian female bodybuilder to win silver in Asian body building championship?
a) Suhani Rathore
b) Shweta Rathore
c) Seema Rathore
d) Sudha Rathore
Ans:B
 
23. Who among the following has been appointed as CEO and MD of Delhi-Mumbai Industrial Corridor Development Corp?
a) Alkesh Gupta
b) Alkesh Sharma
c) Alkesh Shukla
d) Alkesh Jha
Ans:B
 
24. Telenor has appointed................... as India CEO.
a) Sharad Mehrotra
b) Samar Mehrotra
c) Sameer Mehrotra
d) Sanjay Mehrotra
Ans:A
 
25.Which state government has signed 27 MoUs under Housing for All scheme?
a) UP
b) Rajasthan
c) MP
d) Bihar
Ans: B
 
26. Amrita Sher-Gil self-portrait was sold for.........crore rupees in London.
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18
Ans: C
 
27. Which among the following music composer has been named as Cultural Ambassador of Seychelles?
a) Shankar Mahadevan
b) AR Rahman
c) Prasoon Joshi
d) Vishal Shekhar
Ans: B
 
28. World Post Day was observed globally to create awareness of the role of the postal sector in people’s and businesses’ everyday lives.
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
Ans: B
 
29. World Sight Day was observed on ....... October with theme Eye care for all.
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11
Ans: A
 
30. Which among the following bank has launched mVisa-based Mobile Payment Service?
a) ICICI Bank
b) Axis Bank
c) Yes Bank
d) HDFC Bank
Ans: A

Capsule :Part- 2
1. The Reserve Bank of India has signed a MoU with the Central Bank of ....... on Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information.
a) Israel
b) Istanbul
c) UAE
d) Palestine
Ans: C
 
2. Noted........................film producer Edida Nageswara Rao died recently.
a) Telugu
b) Tamil
c) Kannad
d) Malyalam
Ans: A
 
3. Who among the following has been given additional charge of Chief Executive Officer of FSSAI?
a) Ashish Bahuguna
b) Akshay Bahuguna
c) Amar Bahuguna
d) Abhay Bahuguna
Ans: A
 
4. Who among the following has been appointed as head of the All India Council of Sports?
a) AK Malhotra
b) DK Malhotra
c) MK Malhotra
d) VK Malhotra
Ans: D
 
5. Who among the following was crowned as Yamaha Fascino Miss Diva 2015?
a) Recha Los
b) Naveli Deshmukh
c) Natasha Assadi
d) Urvashi Rautela
Ans: D
 
6. IT major.........................announced a definitive agreement to acquire Noah Consulting for $70 million.
a) Wipro
b) TCS
c) Cognizant
d) Infosys
Ans: D
 
7. Housing.com has appointed.....................as its Chief Financial Officer.
a) Mani Iyyer
b) Mani Rao
c) Mani Rangarajan
d) Mani Reddy
Ans: C
 
8. Who among the following has won the prestigious 2015 Denmark Open Badminton title in the women’s single category?
a) Lee Na
b) Xuerui Li
c) P V Sindhu
d) Chen Long
Ans: B
 
9. India’s ace tennis player..................has won the 2015 Vietnam Open trophy.
a) Mahesh Bhupati
b) Saketh Myneni
c) Laendar Paes
d) Ravi Jaiswal
Ans: B
 
10. Who among the following has won 2015 Shanghai Rolex Masters tennis title?
a) Novak Djokovic
b) Jo-Wilfried Tsonga
c) Andy Murrat
d) ROger Federer
Ans: A
 
11. The Union Ministry of Home Affairs has introduced a scheme called Central Victim Compensation Fund with an initial amount of Rs.......crore.
a) 100
b) 150
c) 200
d) 250
Ans: C
 
12. The Reserve Bank of India has formed a single Financial Inclusion Fund with a corpus of.................crore rupees.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans: B
 
13.The ministry of environment, forest and climate change has announced the launching of post-doctoral research fellowships in the name of.....................
a) Dr APJ Abdul Kalam
b) P Chidambaram
c) Dr Manmohan Singh
d) Homi Jahangir Bhabha
Ans: A
 
14. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the................in New Delhi.
a) Yes Bank
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) IDFC Bank
Ans: D
 
15. PM Narendra Modi and Indian President Pranab Mukherjee will launch one stop research funding mechanism.
a) NONPRINT
b) IMPRINT
c) PRINT
d) LUPRINT
Ans: B
 
16. Konkan Railway will set up a tunnel technology institute in which state?
a) Delhi
b) Maharashtra
c) Goa
d) Karnataka
Ans: C
 
17. Aditya Birla Group has launched fashion portal.........................
a) abof.com
b) yepme.com
c) koovs.com
d) DIY.com
Ans: A
 
18. Flipkart has appointed.............................as Chief Financial Officer.
a) Sriram Reddy
b) Sriram Aiyyer
c) Sriram Venugopal
d) Sriram Venkataraman
Ans: D
 
19. North Atlantic Treaty Organization allies and partner nations has launched the Alliance’s Trident Juncture military exercise in..............
a) France
b) Germany
c) Italy
d) Spain
Ans: C
 
20. Which bank has become the second bank after HDFC Bank to join the Chillr payment platform which enables peer-to-peer payment through a mobile application?
a) UCO Bank
b) Bank of Baroda
c) Punjab National Bank
d) State Bank of India
Ans: B
 
21. Reliance Power has appointed....................................as CEO.
a) N Venugopala Rao
b) N Venugopala Rai
c)N Venugopala Roy
d) N Venugopala Reddy
Ans: A
 
22. DRDO Missile Complex has been renamed as ..................... Missile Complex.
a) Homi Jahangir Bhabha
b) Dr CN Rao
c) Dr APJ Abdul Kalam
d) Dr Prakash Rao
Ans: C
 
23. Which country has become the first European country to sign the Memorandum of Understanding on the establishment of Nalanda University?
a) Norway
b) Russia
c) Portugal
d) Netherland
Ans: C
 
24. ................and EMC Corporation on has signed a definitive agreement.
a) Vio
b) Lenovo
c) Toshiba
d) Dell Inc
Ans: D
 
25. Tata Housing has tied-up with...................... to sell its affordable homes online.
a) Twitter
b) Instagram
c) Facebook
d) Google+
Ans: C
 
26. Who among the following has been selected as Lokayukta of Delhi?
a) Reema Khetrapal
b) Rita Khetrapal
c) Rina Khetrapal
d) Reva Khetrapal
Ans: D
 
27. Ratan Tata was honoured by...........................city of Coventry.
a) US
b) UK
c) Russia
d) China
Ans: B
 
28. Who among the following has assumed additional charge as CMD of Steel Authority of India Limited?
a) Dr Abhay K Pujari
b) Dr Anup K Pujari
c) Dr Amar K Pujari
d) Dr Ajay K Pujari
Ans: B
 
29. Who among the following has assumed office as CMD of Neyveli Lignite Corporation Limited?
a) Sarat Kumar Acharya
b) Sharad Kumar Acharya
c) Sanjay Kumar Acharya
d) Samar Kumar Acharya
Ans: A
 
30. Which among the following state has decided to implement National Food Security Act, 2013 in three phases?
a) Odisha
b) Bihar
c) MP
d) Uttar Pradesh
Ans: D

Capsule :Part- 3
1. DRDO has established the world’s highest terrestrial centre at…………… feet above sea level at Changla in Ladakh.
a) 14,600
b) 15,600
c) 16,600
d) 17,600
Ans: D
 
2. India and………… has signed 18 MoUs for fast-track business approvals to make it easier for………….. companies to operate in India.
a) Germany
b) China
c) Spain
d) Australia
Ans: A
 
3. Flipkart has appointed whom as Chief Financial Officer?
a) Sriram Venkataraman
b) Pramod Jain
c) Prabhat Jain
d) Sriram Iyyer
Ans: A
 
4. The 26th edition of CORPAT between India and………………began in Andaman Sea.
a) Spain
b) Indonesia
c) China
d) Japan
Ans: B
 
5. Who among the following has been appointed as the new Managing Director for Mahindra Intertrade Ltd (MIL) and Mahindra Steel Service Centre Ltd (MSSCL)?
a) Sumit Issar
b) Sanjay Issar
c) Sohan Issar
d) Saksham Issar
Ans: A
 
6. The Cyclist………………has become first-ever Indian to win five medals at Taiwan Cup.
a) Deborah Herold
b) Deborah Hogwart
c) Deborah Heins
d) Deborah Hingis
Ans: A
 
7. The 2016 Pravasi Bharatiya Divas conference will be held in…………….
a) New Delhi
b) Indonesia
c) Spain
d) Nepal
Ans: A
 
8. India and Germany has signed……….million Euros loan agreement to fund two projects under Green Energy Corridor.
a) 25
b) 125
c) 225
d) 325
Ans: B
 
9. The 2015 Nobel Prize in Chemistry was awarded to whom among the following?
a) Paul Modrich
b) Tomas Lindahl
c) Aziz Sancar
d) All of the above
Ans: D
 
10. Who among the following has won 2015 World Cup Chess Championship?
a) Sergey Karjakin
b) Peter Svidler
c) Peter Karjakin
d) Sergey Svidler
Ans: A
 
11. India and...............has signed a Protocol for the India-Ecuador Joint Economic and Trade Committee for bilateral trade and investment relations.
a) Tunisia
b) Cost Rica
c) Ecuador
d) Spain
Ans: C
 
12. Which among the following state government has launched e-Pragati project?
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Tamil Nadu
Ans: B
 
13. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of fourth terminal of country’s largest container port – Jawaharlal Nehru Port Trust in .................
a) Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kolkata
Ans: B
 
14. Indian boxer .................. made a smashing professional debut by knocking out Britain’s Sonny Whiting in the Manchester Arena.
a) Sushil Kumar
b) Vijender Singh
c) Vijay Kumar
d) Mangat Yadav
Ans: B
 
15. India has signed a Rs...........crore deal for 194 microlight aircraft from Slovenian company Pipistrel Aircraft.
a) 130
b) 140
c) 150
d) 160
Ans: A
 
16.Legendary ........... actress Gopishantha known as Manorama died recently.
a) Tamil
b) Telugu
c) Kannada
d) Malyalam
Ans: A
 
17. The Association for Mutual Funds in India has elected................as its new Chairman.
a) A Balasubramanian
b) Sundeep Sikka
c) Leo Puri
d) Ravi Kundan
Ans: C
 
18. Who among the following has been appointed as MD and CEO of Bank of Baroda?
a) A S Jayakumar
b) B S Jayakumar
c) K S Jayakumar
d) P S Jayakumar
Ans: D
 
19. .....................metro users can recharge their smartcards on Paytm.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Bangalore
Ans: B
 
20. Who among the following has won a record fourth Golden Boot?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Ronaldhino
d) David Beckham
Ans: B
 
21. Who among the following of CPN-UML has been elected as the new Prime Minister of Nepal?
a) K P Sharma Oli
b) A P Sharma Oli
c) BP Sharma Oli
d) M P Sharma Oli
Ans: A
 
22. ..................... has the transfer pricing tax dispute case against Indian Income Tax authorities after Bombay High Court ruled in its favour.
a) Tata Indicom
b) Vodafone
c) Airtel
d) Reliance
Ans: C
 
23. ...................., a British economist, has won the 2015 Nobel Prize in Economics “for his analysis of consumption, poverty, and welfare.”
a) Rangus Deaton
b) Angus Deaton
c) Mangus Deaton
d) Langus Deaton
Ans: B
 
24. Mission Abaas was launched in.................to provide affordable houses to urban poor.
a) MP
b) Maharshtra
c) Odisha
d) Karnataka
Ans: C
 
25. The…………….government has launched the Operation Valsalya project to track missing children.
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Tamilnadu
d) Karnataka
Ans: A
 
26. Who among the following was chosen 'Finance Minister of the Year, Asia' by Emerging Markets?
a) Pranab Mukherjee
b) P Chidambaram
c) Anand Sharma
d) Arun Jaitley
Ans: D
 
27. Which among the following veteran filmmaker was honoured with J.C. Daniel Award?
a) M.V. Sasi
b) J.V. Sasi
c) K.V. Sasi
d) I.V. Sasi
Ans: D
 
28. India has funded........million US dollars grant to Palestine as Budgetary assistance.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
Ans: C
 
29. Infosys has appointed........................as new Chief Financial Officer.
a) Rajiv Bansal
b) Ranganath Bansal
c) Ranganath D Mavinakere
d) Rajiv D Mavinakere
Ans: C
 
30. French Open champion..........................defeated to win the Japan Open.
a) Stan Wawrinka
b) Benoit Paire
c) Roland Garros
d) Kei Nishikori
Ans: A

Capsule :Part- 4
1. The 2016 Pravasi Bharatiya Divas Conference will be held in...................
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Bangalore
Ans: B
 
2. Which country has won 2015 FIBA Asian Basketball Championship?
a) Brazil
b) Russia
c) India
d) China
Ans: D
 
3. Which state has launched Citizen Portal to launch police complaints?
a) Jharkhand
b) Odisha
c) MP
d) UP
Ans: B
 
4. Who among the following has been honoured with Lifetime Achievement award at Jagran Fest?
a) Shashi Tharoor
b) Rishi Kapoor
c) Shashi Kapoor
d) Randhir Kapoor
Ans: C
 
5. The book "Ruled or Misruled: Story and Destiny of Bihar" was authored by whom among the following?
a) Santosh Sengupta
b) Santosh Shah
c) Santosh Soni
d) Santosh Singh
Ans: D
 
6. Which country has proposed to invest 30 billion US dollars for urban development in India.
a) Nepal
b) Sri Lanka
c) Myanmar
d) Malaysia
Ans:D
 
7. World Food Day was observed with the theme Social Protection and Agriculture on.............. October.
a) 17
b) 18
c) 19
d) 16
Ans:D
 
8. Who among the following has been elected as House speaker of Nepal and she became the first female Speaker in the parliamentary history of Nepal?
a) Onsari Gharti Magar
b) Onsari Gharti Marua
c) Onsari Gharti Dhital
d) Onsari Gharti Sharma
Ans:A
 
9. .............................. and Indonesia has signed 5.5 billion US dollars deal to build high-speed railway in Indonesia.
a) China
b) Japan
c) Istanbul
d) Iran
Ans:A
 
10. Who among the following has been appointed as the CMD of Hindustan Petroleum Corp Ltd?
a) MK Vasudeva
b) MK Surana
c) Nishi Surana
d) Nishi Vasudeva
Ans: B
 
11. Renowned Carnatic Flutist...................died recently.
a) N Venugopala Rao
b) ) N Venugopala Reddy
c) Ravindra Jain
d) Natesan Ramani
Ans: D
 
12. Which among the following country has won the 3-match T-20 series against India recently?
a) England
b) South Africa
c) Pakistan
d) Australia
Ans: B
 
13. Renowned..................crime writer Henning Mankell died recently.
a) Swedish
b) Dutch
c) Spanish
d) British
Ans: A
 
14. ................... has signed Right to Die Bill for terminally ill people into a law.
a) Netherland
b) California
c) Hungary
d) Belarus
Ans: B
 
15. Tata Power launched LED tube light scheme in which city?
a) Kolkata
b) Delhi
c) Mumbai
d) Chennai
Ans: C
 
16. The 5th Meeting of the India-................ Joint Commission held in ................
a) Maldives
b) Sri Lanka
c) China
d) Japan
Ans: A
 
17. Which country has signed contract for microlight aircrafts with Slovenian firm Pipistrel?
a) Belarus
b) Russia
c) India
d) Germany
Ans: C
 
18. African Development Bank will triple Annual Climate Financing to nearly .............. billion by 2020.
a) $2
b) $3
c) $4
d) $5
Ans: D
 
19. ........................ and Russia has signed agreement to build 1100 km Gas Pipeline.
a) UK
b) France
c) Pakistan
d) India
Ans: C
 
20. Who among the following has been appointed as head of the All India Council of Sports?
a) N Kunjarani Devi
b) VK Malhotra
c) IM Vijayan
d) Limba Ram
Ans: B
 
21. International Day for the Eradication of Poverty was observed globally on................October.
a) 17
b) 18
c) 19
d) 20
Ans: A
 
22. Which country has signed National Ceasefire Agreement with 8 armed ethic rebel groups?
a) Nepal
b) Sri Lanka
c) Myanmar
d) Malaysia
Ans:C
 
23. RBI has formed Financial Inclusion Fund with...............crore rupees corpus.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
Ans:B
 
24. Which state government has re-approved Carmichael Coal Mine Project to be built by Adani Group?
a) French
b) Australian
c) German
d) British
Ans:B
 
25. Central Victim Compensation fund has been set up with.................crore rupees by Union Government.
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400
Ans:B
 
26. Who among the following has been elected as the Head of Inter-governmental Panel for Climate Change?
a) Hoesung Lee
b) RK Pachauri
c) Roger Stone
d) Robert Morrow
Ans: A
 
27. .................... author Svetlana Alexievich has won the 2015 Nobel Prize in Literature.
a) Belgium
b) Belarusian
c) Palestian
d) Russian
Ans: B
 
28. ............... and Seychelles has signed the protocol for cooperation in the field of blue economy.
a) China
b) India
c) Japan
d) Russia
Ans: B
 
29. Who among the following has resigned as CEO of iGate Corporation?
a) Ashok Vemuri
b) Abhay Vemuri
c) Ajau Vemuri
d) Aman Vemuri
Ans: A
 
30. India and Germany has signed....................Euros Loan Agreement to fund two projects under Green Energy Corridor.
a) 25 million
b) 125 million
c) 225 million
d) 325 million
Ans: B

Capsule :Part- 5
1. The book "The Clintons' War on Women" was authored by whom among the following?
a) Hillary Clinton
b) Roger Stone and Robert Morrow
c)Bill Clinton
d) Bill Clinton and Robert Morrow
Ans: B
 
2. Which among the following parliament has given green signal to Putin to use troops in Syria?
a) France
b) US
c) Russian
d) China
Ans: C
 
3. ............................flag hoisted at UN headquarters for the first time.
a) Dutch
b) Pakistani
c) Russian
d) Palestinian
Ans: D
 
4. International Day of Older Persons was observed across the world on ..... October.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: A
 
5. World Vegetarian Day was observed globally on..... October.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: A
 
6. Which country topped the ICC Women’s Team Rankings?
a) England
b) India
c) Australia
d) Russia
Ans: C
 
7. The 26th edition of CORPAT between India and.......................has begun in Andaman Sea.
a) France
b) Istanbul
c) Indonesia
d) Germany
Ans: C
 
8. Which Indian cricketer has retired from all forms of international Cricket and Indian Premier League recently ?
a) Yuvraj Singh
b) Harbhajan SIngh
c) Virender Shewag
d) Robin Utthappa
Ans: C
 
9. Who among the following has been elected as 23rd Prime Minister of Canada?
a) Justin Trudeau
b) Joe Trudeau
c) Stephen Harper
d) Joe Clark
Ans: A
 
10. Which among the following E-commerce firm has appointed Anup Vikal as CFO?
a) YepMe
b) Amazon
c) Snapdeal
d) Flipkart
Ans: C
 
11. Pranab Mukherjee became first Indian President to address................ Parliament Knesset.
a) Dutch
b) Russian
c) Istanbul
d) Israeli
Ans: D
 
12. Which among the following cricketer has retired from all forms of international and first-class Cricket?
a) Yuvraj Singh
b) Zaheer Khan
c) Harbhajan Singh
d) Ashish Nehra
Ans: B
 
13. The book titled "........................: A Brief Incandescence" was authored by Maithili Rao.
a) Shaban Aazmi
b) Smita Patil
c) Naseeruddin Shah
d) Madhubala
Ans: B
 
14. ........................ has defeated Indian junior men's hockey team and captured Sultan of Johor Cup (SOJC).
a) Pakistan
b) Great Britain
c) Australia
d) China
Ans: B
 
15. Renowned...............novelist and journalist Gamal al-Ghitani died recently.
a) Afghanistani
b) Syrian
c) Egyptian
d) Pakistani
Ans: C
 
16. Indian Union Cabinet has approved MoU with ......................... for cooperation in renewable energy.
a) Tunisia
b) Costa Rica
c) Mozambique
d) Bulgaria
Ans: C
 
17. Who among the following has been selected for 2015 Harvard Humanitarian of the Year Award?
a) Pratigya Dave
b) Rajeev Maharshi
c) Yousuf Malala
d) Kailash Satyarthi
Ans: D
 
18. India, United States and......................navies have started 2015 Malabar Naval Exercise of the eastern coast in Bay of Bengal and India Ocean.
a) North Korea
b) Japan
c) China
d) South Korea
Ans: B
 
19.The Union Cabinet has given its approval for the Revised Cost Estimate of 2904.04 crore rupees in .......................
a) Nepal
b) Sri Lanka
c) Myanmar
d) Bhutan
Ans: C
 
20. Which state government has launched mobile app mSehat for health workers?
a) UP
b) MP
c) Bihar
d) Jharkhand
Ans: A
 
21. Reliance AMC will acquire Goldman Sachs AMC for Rs.............crore.
a) 143
b) 243
c) 343
d) 443
Ans: B
 
22. Who among the following has won Asian Tour Golfer of the Month award?
a) Kiradech Aphibarnrat
b) Prayad Marksaeng
c) Anirban Lahiri
d) Mike Tyson
Ans: C
 
23. Who among the following has become the first Indian to enter top 100 bracket by achieving a career-best rank of 99?
a) Leander Paes
b) Purav Raja
c) Saketh Myneni
d) Yuki Bhambri
Ans: D
 
24. Who among the following has been named as brand ambassador of Tyre manufacturing giant MRF Limited?
a) Virat Kohli
b) Virendra Sehwag
c) Sachin Tendulkar
d) AB de Villiers
Ans: D
 
25. Veteran.....................film-maker K.S.L. Swamy passed away recently.
a) Kannada
b) Telugu
c) Tamil
d) Malyalam
Ans: A
 
26. Telecom Regulatory Authority of Indian has made it mandatory for telecom operators to compensate consumers by Rs........ for call drops.
a) 0.20
b) 0.50
c) 1
d) 1.50
Ans: C
 
27. The......................Government has approved Swadhar Greh scheme, which will assure economic and social security to women in distress.
a) Punjab
b) Haryana
c) Uttarakhand
d) Goa
Ans: B
 
28. ................... short film An Old Dog’s Diary has won prestigious Best Short Film Award at the 2015 London Film Festival.
a) Indian
b) American
c) British
d) Russian
Ans: A
 
29. .................. has put into orbit a new communication satellite in a commercial mission by the Long March-3B carrier rocket.
a) China
b) Japan
c) US
d) Russia
Ans: A
 
30. Who among the following has receivedMaharaja Sayajirao Bhasha Samman by Bank of Baroda
a) Gulzar
b) Ankit Tiwari
c) Prasoon Joshi
d) Amitabh Bhattacharya
Ans: C

Capsule :Part- 6
1. Name scientist who received Nobel Prize for medicine for work on parasitic diseases?
a) William Campbell
b) Satoshi Omura
c) Youyou Tu
d) All of the above
Ans: D
 
2. Who among the following has won Nobel Prize in Literature?
a) Sara Alexievich
b) Svetlan Danius
c) Sara Danius
d) Svetlana Alexievich
Ans: D
 
3. Who among the following has been elected as Chairman of IPCC?
a) Hoesung Lee
b) R.K. Pachauri
c) Hoesung Pee
d) Hoesung Hee
Ans: A
 
4. Which bank has launched mVisa Electronic Cardless Transactions for Pockets App?
a) Axis Bank
b) Bank of Baroda
c) ICICI Bank
d) Yes Bank
Ans: C
 
5. Union Cabinet has approved Protocol on Double Taxation Avoidance with ……………………..
a) Israel and Vietnam
b) Israel and Syria
c) Syria and Vietnam
d) Israel and Indonesia
Ans: A
 
6. Who among the following has been appointed as the Director, Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics?
a) AR Chandak
b) BR Chandak
c) GR Chandak
d) SR Chandak
Ans: C
 
7. India-………………. Joint Military Training Exercise HAND-IN-HAND 2015 was conducted in……………
a) China
b) Japan
c) US
d) UK
Ans: A
 
8. World Egg Day was observed on………….October 2015.
a) 9
b) 10
c) 11
d) 12
Ans: A
 
9. Nobel Peace Prize 2015 has been awarded to……………. mediator group.
a) Dutch
b) Tunisian
c) Chinese
d) Japanese
Ans: B
 
10. Who among the following music composer has been named as Cultural Ambassador of Seychelles?
a) Shankar Mahadevan
b) AR Rahman
c) Sachin Jigar
d) Prasoon Joshi
Ans: B
 
11. Which country has launched the first phase of ……….. International Payment System?
a) China
b) Japan
c) US
d) UK
Ans: A
 
12. Who among the following has been appointed as the new chairman and managing director of Hindustan Petroleum Corp. Ltd?
a) Nishi Surana
b) Nishi Vasudeva
c) M.K. Vasudeva
d) M.K. Surana
Ans: D
 
13. Who among the following has been appointed as chairman of Atomic Energy Commission?
a) Sekhar Sinha
b) Sekhar Basu
c) RK Sinha
d) RK Basu
Ans: B
 
14. Veteran music director and lyricist……………..passed away recently.
a) Ravindra Jain
b) Mahendra Kapoor
c) Bappi Lahiri
d) Gulzar
Ans: A
 
15. Novak Djokovic has defeated .................. to win 2015 China Open Men’s Singles title.
a) Lee Xurei
b) Andy Murray
c) Roger Federer
d) Rafael Nadal
Ans: D
 
16. Who among the following has won Russian Grand Prix to close in on F1 world title.
a) Lewis Hamilton
b) Jackie Stewart
c) Cheng Lee
d) Novratis Le
Ans: A
 
17. Who among the following has defended the 2015 Dutch Open Men’s Singles badminton title?
a) Raman Kumar
b) Chetan Anand
c) Raul Must
d) Ajay Jayaram
Ans: D
 
18. Who among the following has wonYes Bank China Open doubles title?
a) Hao-Ching Chan and Yung-Jan Chan
b) Sania Mirza and Martina Hingis
c) Serena and Venus Williams
d) Maria Sharapova and Martina Hingis
Ans: B
 
19. Which Bank has got the Reserve Bank’s approval to set up a mutual fund, asset management company and a trustee company?
a) ICICI Bank
b) Axis Bank
c) Yes Bank
d) HDFC Bank
Ans: C
 
20. Who among the following has won the 2015 Dutch Open Men’s Singles title?
a) Ajay Jayaram
b) Raul Must
c) Chetan Anand
d) Prakash Verma
Ans: A
 
21.Jamaican writer.....................has won the 2015 Man Booker Prize for Fiction for his novel A Brief History of Seven Killings.
a) Marlon James
b) Marlon John
c)Marlon Jackie
d) Marlon Jim
Ans: A
 
22. .................. Government has launched Bill Banvao, Inaam Pao scheme to encourage people to receive or demand proper bills for purchases.
a) MP
b) Maharshtra
c) Delhi
d) Rajasthan
Ans: C
 
23. Union Environment Ministry has approved annual plans of National Mission for Green India of..................states.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
Ans: C
24. ............. has operationalised the Zam Hydropower Station built on Brahmaputra River.
a) North Korea
b) Japan
c) China
d) South Korea
Ans: C
 
25. India has climbed a spectacular to the........position among 140 economies in this year’s World Economic Forum Global Competitiveness Index.
a) 55
b) 65
c) 75
d) 85
Ans: A
 
26. Who among the following Neutrino scientists have won Nobel Prize for Physics?
a) Takaaki Kajita and William Campbell
b) William Campbell and Arthur B. McDonald
c) Takaaki Kajita and Arthur B. McDonald
d) Takaaki Kajita and Youyou Tu
Ans: C
 
27. Who among the following has been appointed as permanent CEO of Twitter?
a) Jim Dorsey
b) John Dorsey
c) Jack Dorsey
d) Joy Dorsey
Ans: D
 
28. United Nations on………….October 2015 has celebrated World Habitat Day.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
Ans: A
 
29. How many scientists share Nobel Prize for medicine for work on parasitic diseases?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
Ans: B
 
30. Who among the following has been given additional charge of Chief Executive Officer of FSSAI?
a) Ashish Bahuguna
b) Yudhvir Bahuguna
c) Yudhvir Singh Malik
d) Ashish Singh Malik
Ans: A

Capsule :Part-7
1. Who among the following has been appointed as Director General of Institute for Defence Studies and Analyse?
a) Jayant Prasad
b) Jaswant Prasad
c) Jawahar Prasad
d) Jairaam Prasad
Ans: A
 
2. The book “Hungry Bengal: War, Famine, Riots and the End of Empire” was authored by whom?
a) Jayant Mukherjee
b) Jesin Mukherjee
c) Jas Mukherjee
d) Janam Mukherjee
Ans: D
 
3. Union Government has released commemorative…………………on Dr BR Ambedkar.
a) Book
b) Coin
c) Postal stamp
d) Movie
Ans: C
 
4. Former…………………fast bowler Frank Tyson died recently.
a) England
b) West Indies
c) South Africa
d) Australia
Ans: A
 
5. Qualcomm Announced Investment of ……….million US Dollars for Indian Start-Ups.
a) 130
b) 140
c) 150
d) 160
Ans: C
 
6. Which country has won 2015 FIBA Asian Basketball Championship?
a) Japan
b) China
c) Sweden
d) US
Ans: B
 
7. Who among the following mathematician has won 2015 SASTRA Ramanujan Prize?
a) Jacob Tsimerman
b) Jack Tsimerman
c) Joy Tsimerman
d) Jim Tsimerman
Ans: A
 
8. Which company was selected as member of Dow Jones Sustainability World Index?
a) Infosys
b) TCS
c) Wipro
d) Cognizant
Ans: C
 
9. World Heart Day 2015 was celebrated with theme creating heart-healthy environments on……September.
a) 27
b) 28
c) 29
d) 30
Ans: C
 
10. India has signed………million US dollar Loan Agreement with Asian Development Bank.
a) 123.51
b) 223.51
c) 323.51
d) 423.51
Ans: A
 
11. Indo-British van driver…………….was honoured with Pride of Britain Award.
a) Dee Patel
b) Lee Patel
c) Jee Patel
d) Pee Patel
Ans:A
 
12. Hoping Stone Lyngdoh, …………………'s oldest & longest serving legislator passed away.
a) Tripura
b) Manipur
c) Meghalaya
d) Mizoram
Ans: C
 
13. ……………..Governor Syed Ahmed died.
a) Tripura
b) Manipur
c) Meghalaya
d) Mizoram
Ans: B
 
14. Indian-American environmental engineer……………. has been named MacArthur Fellow.
a) Kartik Chandran
b) Karan Chandran
c) Kaushik Chandran
d) Kiran Chandran
Ans: A
 
15. First-ever US-India-………………. Trilateral Ministerial dialogue was held.
a) Russia
b) China
c) Japan
d) UK
Ans: C
 
16. NDTV has signed ……. crore rupees deal with Taboola as the exclusive, multi-platform content discovery partner.
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400
Ans: A
 
17. Who among the following has been elected unopposed as President of Board of Control for Cricket in India?
a) Shashank Manohar
b) Sachin Tendulkar
c) Mohd Azaharuddin
d) Kapil Dev
Ans: A
 
18. International Translation Day was observed across the world on…… September.
a) 27
b) 28
c) 29
d) 30
Ans: D
 
19. The 21st meeting of the Western Zonal Council was held in which state?
a) Gujarat
b) Goa
c) MP
d) Maharashtra
Ans: B
 
20. Who among the following has been appointed as Chairman of Bhakra Beas Management Board?
a) S K Agrawal
b) S K Sharma
c) A B Agrawal
d) A B Sharma
Ans: B
 
21. ………………. Governor Shanmuganathan has got an additional charge of Governor of Manipur.
a) Tripura
b) Manipur
c) Meghalaya
d) Mizoram
Ans: C
 
22…………….’s Didi Kuaidi has joined hands with Ola to compete Uber in India.
a) Indonesia
b) Japan
c) China
d) Bangkok
Ans: C
 
23. Who among the following has won gold medal in women's 10 metre air pistol event in Asian Air Gun Championships?
a) PV Sidhu
b) Neena Sidhu
c) Leena Sidhu
d) Heena Sidhu
Ans: D
 
24. Which country has launched 20th satellite for its BeiDou Navigation System?
a) China
b) Japan
c) Indonesia
d) Nigeria
Ans: A
 
25. Who among the following of India was conferred with Merlin Award by International Magicians Association?
a) Suyash Tekra
b) Prince Krish
c) Zenia Bhumgara
d) Prodip Chandra Sorcar
Ans: C
 
26. Renowned……………Cinema producer Edida Nageswara Rao passed away.
a) Kannada
b) Tamil
c) Telugu
d) Malyalam
Ans: C
 
27. Who among the following has been appointed as Maharashtra DGP?
a) Sanjeev Dixit
b) Praveen Dayal
c) Sanjeev Dayal
d) Praveen Dixit
Ans: D
 
28. The 17th All-India Govt Whips Conference was held in…………………...
a) Odisha
b) Kochi
c) Visakhapatnam
d) Bangalore
Ans: C
 
29. 1st Indo-Africa ICT Expo was launched in…………………
a) Nigeria
b) Kenya
c) Egypt
d) Sudan
Ans: B
 
30. ………………….. state government has declared 2017 as Visit……………….. Year.
a) Gujarat
b) Goa
c) MP
d) Maharashtra
Ans: D

Capsule :Part- 8
1. Indian Wushu team has wonas many as…….medals at Pars International Cup in Tehran.
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
Ans: C
 
2. Aditya Birla Group has announced sale of Australian copper mine for ………….. million US dollars.
a) 10.75
b) 11.75
c) 12.75
d) 13.75
Ans: A
 
3. CCS has cleared……………. crore rupees for Integrated Air Command & Control System .
a) 6000
b) 7000
c) 8000
d) 9000
Ans: C
 
4. Who among the following has been appointed as CEO of Volkswagen Group?
a) Matthias Winterkorn
b) Matthias Muller
c) Martin Winterkorn
d) Martin Muller
Ans: B
 
5. Which filmmaker has resigned from Oscar Selection Jury?
a) Dibakar Banerjee
b) Chaitanya Tamhane
c) Vikas Bahal
d) Rahul Rawail
Ans: D
 
6. Former Indian Cricketer………………….was appointed President of Cricket Association of Bengal.
a) Sachin Tendulkar
b) Rahul Dravid
c) Sourav Ganguly
d) Harbhajan Singh
Ans: C
 
7. Industrialist Mukesh Ambani has been named as India’s richest person for ……… consecutive year in a row in the 2015 Forbes magazine’s India rich list.
a) Sixth
b) Seventh
c) Eighth
d) Ninth
Ans: D
 
8. Which state has launched a Citizen Portal to launch police complaints?
a) Kerala
b) Karnataka
c) MP
d) Odisha
Ans: D
 
9. Amo doli programme was launched by which state government in naxal-affected Rayagada district?
a) Kerala
b) Karnataka
c) MP
d) Odisha
Ans: D
 
10. WADA and…………..has signed MoU on Performance Enhancing Drugs.
a) UK
b) US
c) Japan
d) China
Ans: D
 
11. Indian Air Force has won 2015 Baba Farid Gold Cup…………..title.
a) Kabbaddi
b) Basketball
c) Hockey
d) Football
Ans: C
 
12. The legend of ………………Yogi Berra died.
a) Kabbaddi
b) Baseball
c) Hockey
d) Football
Ans: B
 
13. Who among the following has been reinstated as president of Burkina Faso?
a) Milan Kafando
b) Michel Kafando
c) Mihindu Kafando
d) Miraj Kafando
Ans: B
 
14. ……………….PM Malcolm Turnbull has announced 70 million US dollar package to fight domestic violence.
a) German
b) Austrian
c) Australian
d) Hungarian
Ans: C
 
15. Rear Admiral……………………has taken charge as Flag Officer Submarines .
a) Sanjay Bokhare
b) SV Mahindru
c) SV Bokhare
d) Sanjay Mahindru
Ans: D
 
16. Indian tribal woman Permila Tirkey has won first discrimination-based Case in……………
a) UK
b) US
c) Australia
d) Afghanistan
Ans: A
 
17. ……………film Court has been picked as India's Official entry to 88th Oscar Awards by Oscar Selection Jury in the Best Foreign Language Film category.
a) Bengali
b) Marathi
c) Hindi
d) Kannada
Ans: A
 
18. West Bengal Governor KN Tripathi has got additional charge of Governor of which state?
a) Manipur
b) Tripura
c) Mizoram
d) Arunachal Pradesh
Ans: B
 
19. Who among the following has been elected as Bihar Cricket Association?
a) Abdul Bari Siddiqui
b) Dharampal Sinha
c) Iqbal Siddiqui
d) Azmal Sheikh
Ans: A
 
20. Who among the following has been appointed as the sherpa for G20 negotiations?
a) Arvind Panagariya
b) Arvind Prabhu
c) Suresh Prabhu
d) Arvind Prabhu
Ans: A

21. Who among the following has resigned as executive vice-chairman of Fortis Healthcare Limited?
a) Ravinder Mohan Singh
b) Nagender Mohan Singh
c) Maninder Mohan Singh
d) Shivinder Mohan Singh
Ans: D
 
22. SEBI has fined PACL Limited……...crore rupees for illegal raising of funds.
a) 5260
b) 6260
c) 7260
d) 8260
Ans: C
 
23. Who among the following is the youngest entrant of India's 100 Richest People in Forbes released list?
a) Sachin Bansal
b) Nikhil Sachan
c) Binny Bansal
d) DIvya Prakash Dubey
Ans: C
 
24. First India-……….. Strategic and Commercial Dialogue was held to ramp up bilateral economic exchange and regional security.
a) US
b) UK
c) Russia
d) Japan
Ans: A
 
25. The 9th Regional Pravasi Bharatiya Diwas will be held in which place?
a) New Delhi
b) London
c) Los Angeles
d) New York
Ans: C
 
26. Telangana and…………….. has inked Power Supply pact to buy 1000 MW power.
a) Kerala
b) Karnataka
c) MP
d) Chhattisgarh
Ans: D
 
27. Which among the following state government has decided to implement 5 sub-schemes for transgenders?
a) Kerala
b) Karnataka
c) MP
d) Odisha
Ans: D
 
28. Which among the following has resigned as Chief Executive Officer of Volkswagen?
a) Mike Winterkorn
b) Mogh Winterkorn
c) Melissa Winterkorn
d) Martin Winterkorn
Ans: D
 
29. Which state government has approved Slum Policy for in situ rehabilitation of slum dwellers?
a) Haryana
b) Delhi
c) Punjab
d) Andhra Pradesh
Ans: B
 
30. Which state government will develop…………..as Smart City?
a) Andhra Pradesh, Hyderabad
b) MP, Jabalpur
c) Punjab, Chandigarh
d) Haryana, Gurgaon
Ans: D

Capsule :Part- 9
1. Which country has launched a 20th new generation satellite into orbit that will support its global navigation and positioning network?
a) US
b) China
c) Russia
d) Japan
Ans: B

2. The International Day of Older Persons was observed on…… October worldwide.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: A

3. Odia Lyricist……………has died in Bhubaneswar at 62.
a) Shaqeel
b) Azam
c) Hakim
d) Nizam
Ans: D

4. ………………..Assembly has recently passed……………….Vexation Litigation Prevention Bill 2015 and has become the fifth state in India.
a) Haryana
b) Rajasthan
c) Tamil Nadu
d) Karnataka
Ans: B

5. Bajaj Auto has launched its much-awaited RE60 quadricycle, which has been named…………
a) Boot
b) Cute
c) Qute
d) Brute
Ans: C

6. Which company has morphed into Alphabet Inc?
a) Twitter
b) Whatsapp
c) Google
d) Instagram
Ans: C

7. Union Government has released a commemorative postal stamp on which among the following?
a) Dr Kanshi Ram
b) Lal Bahdur Shastri
c) Dr Bhimrao Ramji Ambedkar
d) Subhash Chandra Bose
Ans: C

8. Cisco’s Executive Chairman…………………was elected as Chairman of US-India Business Council.
a) Jackie T Chambers
b) Joy T Chambers
c) Jimmy T Chambers
d) John T Chambers
Ans: D

9. Who among the following has won Community Impact Award at Google Science Fair?
a) Babita Prasida Sripada Srisai
b) Lalita Prasida Sripada Srisai
c) Kavita Prasida Sripada Srisai
d) Anita Prasida Sripada Srisai
Ans: B

10. CCEA has approved 1575 crore rupees road project in which state?
a) Maharashtra
b) Odisha
c) Gujarat
d) Karnataka
Ans: B

11. Who among the following has clinched her second title of the season at the Wuhan Open in central China?
a) Serena Williams
b) Venus Williams
c) Garbine Muguruza
d) Maria Sharapova
Ans: B

12. Which among the following pair has won Wuhan Open women's doubles trophy?
a) Sania Mirza- Camelia Begu
b) Sania Mirza-Martina Hingis
c) Sania Mirza- Monica Niculescu
d) Sania Mirza-Venus Williams
Ans: B

13. India's foreign reserves has declined by $............billion to $349.97 billion.
a) 1.04
b) 2.04
c) 3.04
d) 4.04
Ans: B

14. Who among the following has sworn-in as 17th Governor of Manipur?
a) V Shanmuganathan
b) S Shanmuganathan
c) Y Shanmuganathan
d) N Shanmuganathan
Ans: A

15. Which country will chair Group of Twenty (G20) nations forum in year 2018?
a) China
b) Germany
c) Turkey
d) India
Ans: D

16. Who among the following has been President of Indian Newspaper Society for 2015-16?
a) PV Chandran
b) Kiran B. Vadodaria
c) Kiran Chandran
d) PV B. Vadodaria
Ans: A

17. Korea Caravan 2015 was organised by Korea-……………….Friendship Forum held in Vishakhapatnam.
a) Karnataka
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu
Ans: C

18. Which among the following pair has won the Guangzhou Open women's doubles trophy?
a) Sania Mirza- Bethanie Mattek-Sands
b) Sania Mirza-Martina Hingis
c) Sania Mirza- Shilin Xu-Xiaodi You
d) Sania Mirza-Venus Williams
Ans: B

19. Which social media platform will test wireless broadband services in India?
a) Instagram
b) Twitter
c) Google
d) Facebook
Ans: D

20. Which city-based start-up has announced the launch of its portal that helps in preparing income-tax returns and their filing?
a) Delhi
b) Kolkata
c) Ahmadabad
d) Bangalore
Ans: B

21. Asian Development Bank has lowered India’s Growth Forecast for 2016 from 7.8% to…………..
a) 7.7%
b) 7.6%
c) 7.5%
d) 7.4%
Ans: D

22. Google and………………….has announced the launch of Android Developer Nanodegrees programme.
a) REeliance Trusts
b) Tata Trusts
c) Mittal Trusts
d) SBI Trusts
Ans: B

23. The………………..flag was raised for the first time at United Nations headquarters in New York.
a) Palestinian
b) German
c) Iranian
d) Indian
Ans: A

24. Which bank has become the first institution worldwide to launch m-Visa, a card-less and device-less solution to make the payments?
a) HDFC Bank
b) Axis Bank
c) Yes Bank
d) ICICI Bank
Ans: D

25. Famous American fantasy drama television series, Game of Thrones has grabbed……awards at 67th Primetime Emmy Awards.
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
Ans: C

26. Who among the following has won 2015 SASTRA Ramanujan Prize?
a) Dr. Jack Tsimerman
b) Dr. Jacob Tsimerman
c) Dr. Jody Tsimerman
d) Dr. Johnny Tsimerman
Ans: B

27. Who among the following has been appointed as Chairman of Bhakra Beas Management Board?
a) S K Sharma
b) A B Agrawal
c) ) S K Agrawal
d) A B Sharma
Ans: A

28. Who among the following has been honoured with Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology 2015 in Biological Sciences?
a) Dr Balasubramanian Gopal
b) Dr Rajeev Kumar Varshney
c) Dr Mandar Madhukar Deshmukh
d) Dr Vidita Ashok Vaidya
Ans: A

29. Who among the following has been honoured with Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology 2015 in Chemical Sciences?
a) Dr D Srinivasa Reddy
b) Dr Pradyut Ghosh
c) Dr Mandar Madhukar Deshmukh
d) Dr Vidita Ashok Vaidya
Ans: A

30. Who among the following has been honoured with Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology 2015 in Physical Sciences?
a) Dr Bedangadas Mohanty
b) Dr Jyotiranjan Srichandan Ray
c) Dr Yogesh Moreshwar Joshi
d) Dr K Sandeep
Ans: A

Capsule :Part- 10
1. Who among the following has clinched 2015 Japanese Grand Prix title of Formula One?
a) Nino Farina
b) Jaime Alguersuari
c) Sebastian Vettel
d) Lewis Hamilton
Ans: D

2. ………………..Governor Dr. Syed Ahmad passed away.
a) Mizoram
b) Manipur
c) Arunachal Pradesh
d) Nagaland
Ans: B

3. Which among the following Indo-British van driver has been honored with Pride of Britain Award?
a) Dee Patel
b) Jee Patel
c) Lee Patel
d) Pee Patel
Ans: A

4. World Tourism Day was observed on…………..September worldwide.
a) 27
b) 28
c) 29
d) 30
Ans: A

5. …………….Defense has signed a strategic MOU with Emirates Defence Industries Company in defense sector.
a) Tata
b) Reliance
c) Mittal
d) Hindustan
Ans: B

6. Malcolm Turnbull has been sworn in as……………….’s fourth Prime Minister.
a) Malaysia
b) Austria
c) Australia
d) Tunisia
Ans: C

7. Reserve Bank of India has inked a MoU with the…………….Rastra Bank for supervisory information exchange
a) Sri Lanka
b) Bhutan
c) Nepal
d) Mauritius
Ans: C

8. Which among the following Indian ace shooter has won silver medal at Asian Air Gun Championship 2015?
a) Jitu Rai
b) Gurpreet Singh
c) Ayonika Pual
d) Abhinav Bindra
Ans: B

9. Who among the following has won gold in men’s 10 metre Air Rifle event in the Asian Air Gun Championships?
a) Sushil Kumar
b) Jitu Rai
c) Abhinav Bindra
d) Gagan Narang
Ans: C

10. Who among the following has won 2015 IBSF World Billiards Championship?
a) Pankaj Advani
b) Peter Gilchrist
c) Geet Sethi
d) Ashok Sandilya
Ans: A

11. Former…………….. Cricket team captain Brian Close died.
a) South Africa
b) West Indies
c) Sri Lanka
d) England
Ans: D

12. Who among the following has received the ‘Certificate of Recognition’ from the California legislature in US?
a) Naseeruddin Shah
b) Om Puri
c) Aamir Khan
d) Anupam Kher
Ans: D

13. Union Government has formed………………….committee to revisit civil services examination pattern.
a) B S Baswan
b) D S Baswan
c) G S Baswan
d) M S Baswan
Ans: A

14. Asian Development Bank will help in financing the increased transmission capacity of electricity link between India and…………………..
a) Bangladesh
b) Indonesia
c) Sri Lanka
d) Myanmar
Ans: A

15. PM Narendra Modi inaugurated county's first solar powered district court in which state?
a) MP
b) UP
c) Bihar
d) Jharkhand
Ans: D

16. India-………………….. joint military exercise MITRA SHAKTI 2015 has begun in Pune.
a) Myanmar
b) Japan
c) Nepal
d) Sri Lanka
Ans: D

17. Indian Navy has commissioned…………….in its contingent to showcase India’s indigenous efforts in the field of underwater warfare.
a) INS Kochi
b) INS Vikrant
c) INS Vikramaditya
d) INS Arihant
Ans: A

18. RBI Governor Raghuram Rajan has surprised with the announcement of a………….bps rate cut.
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
Ans: C

19. Which state has been placed to top position in World Bank’s first ever ranking on the ease of doing business in India?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Maharashtra
d) Gujarat
Ans: D

20. Who among the following has has secured quota for India in the 2016 Olympic Games?
a) Narsingh Pancham Yadav
b) Sushil Kumar
c) Abhinav Bindra
d) Khali
Ans: A

21. The World Bank has promised $........ billion financial assistance to the Railways.
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
Ans: C

22. India has signed a 123.51 USD mn loan agreement with Asian Development Bank to upgrade tourism infrastructure and services in which state?
a) Punjab
b) Uttarakhand
c) Himachal Pradesh
d) All of the above
Ans: D

23. IFC’s Lighting India program is increasing the availability of solar lighting in……………….’s rural parts through awareness campaign, Suryoday.
a) Rajasthan
b) Haryana
c) UP
d) Bihar
Ans: A

24. Now 200 people from Sastamnada village of……….have come forward to pledge Organ donation.
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh
Ans: A

25. Union Government has appointed how many Brand Ambassadors for Digital India Programme?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
Ans: C

26. The International Day of Non-Violence was observed on………October across the world.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: B
27. Who among the following has been given additional charge of CMD of SAIL?
a) Dr Aman K Pujari
b) Dr Anuj K Pujari
c) Dr Anup K Pujari
d) Dr Abhay K Pujari
Ans: C

28. INS Sahyadri has entered Da Nang port in…………….as part of its operational deployment in the South China Sea.
a) Thailand
b) Malaysia
c) Indonesia
d) Vietnam
Ans: D

29. Which state police has launched its ambitious 'e-FIR' system under the Centre-sponsored Crime and Criminal Tracking Network and Systems project?
a) Gujarat
b) Jharkhand
c) Bihar
d) Odisha
Ans: D

30. Who among the following has been voted PGA Tour Player of the Year?
a) Jordan Spieth
b) Jordan Smith
c) Jordan Jein
d) Jordan Amman
Ans: A

Download this pdf file from here - Current Affairs 2015  Bank Exam PDF Capsule : 1

No comments:

Post a Comment

Advertisement