Tuesday, 29 December 2015

Current Affairs 2015 Bank Exam PDF Capsule : 2

Exclusive 400+ Questions Quiz Current Affairs 2015  Bank Exam PDF Capsule : II (2)


Special Current Affairs Capsule : Dose for IBPS Bank Clerk Exam 

G.K. Full Dose >> Current Affairs Capsule – Part- II For IBPS Clerk Exam (Main)


Hi experts,


In our previous recent article we made Current Affairs December 2015 PDF capsule 2nd is Current Affairs 2015 Bank Exam PDF Calpsule-1, and Now we are presenting next and whole Current Affairs capsule for IBPS Clerk Main 2015 Exam. covering all the current affairs form happened in India and all around the world. This PDF will be useful for student preparing for IBPS PO, IBPS Clerk Main Exam 2015, RBI, Railways jobs, SSC, UPSC and other competitive exams. 



This PDF Capsule capsule 10 Capsule : includes 10 Parts with following topics :-

  1. ·       Politics
  2. ·       Awards and honours
  3. ·       New appointments
  4. ·       International updates
  5. ·       Sports updates
  6. ·       Policy updates by RBI
  7. ·       Science and technology
  8. ·       Government schemes
  9. ·       Banking updates





Capsule :Part-1

1. Union Government has announced....New/Revised Schemes for Disabled Persons under the National Trust.

a) 7

b) 8

c)9

d) 10

Ans: d

           

2. The 13th ASEAN-India Summit held in.......................

a) Sri Lanka

b) Malaysia

c) Singapore

d) China

Ans: b



3.  India and ..................................... has signed 10 agreements on mutual co-operation.

a) Sri Lanka

b) Malaysia

c) Singapore

d) China

Ans: c



4. The 20th Anniversary of Dayton Peace Accord was observed on............November.

a) 24

b) 25

c) 26

d) 27

Ans: a



5. Who among the following has been appointed as Country President of Sodexo India On-site Services?

a) Ravi Gour

b) Rishi Gour

c) Raaj Gour

d) Rahul Gour

Ans: b



6.  Renowned labour economist passed away. Whats the name of economist?

a) BS Papola

b) RS Papola

c) TS Papola

d) US Papola

Ans: c



7. Distinguished football administrator died. Name him.

a) BR Govindarajan

b) SR Govindarajan

c) TR Govindarajan

d) UR Govindarajan

Ans: c



8. Writer and  Journalist...................passed away recently. Name him.

a) Mahip Singh

b) Mahip Thakur

c) Mahip Shah

d) Mahip Saini

Ans: a



9. Which country has conducted its first dedicated commercial satellite launch?

a) China

b) Japan

c) Russia

d) US

Ans: b



10. Who among the following has been  appointed as Chairperson of Target Olympic Podium Scheme?

a) Anjali Bhagwat

b) Anju Bobby George

c) Babita Phogat

d) Saina Nehwal

Ans: b



11. The 10th East Asia Summit was held in ......................

a) Sri Lanka

b) Malaysia

c) Myanmar

d) Nepal

Ans: b

           

12. Blue Revolution with an outlay of................crore rupees was proposed.

a) 1000

b) 2000

c) 3000

d) 4000

Ans: c



13.  The...............World Congress on Disaster Management was concluded in Visakhapatnam.

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Fifth

Ans: a



14. Who among the following has been  appointed CEO of Dish TV?

a) Abhay Kumar Kapoor

b) Ajay Kumar Kapoor

c) Arun Kumar Kapoor

d) Akshay Kumar Kapoor

Ans: c



15. Who among the following has been appointed as Executive Director to Asian Development Bank by Barack Obama?

a) Swati Patil

b) Swati Hasolkar 

c) Swati Dandekar 

d) Swati Mane 

Ans: c



16.  Who among the following was honoured with Ramnath Goenka Lifetime Achievement Award?

a) Arnab Goswami

b) Barkha Dutt

c) Shobha Dey

d) Kuldip Nayar

Ans: d



17. Who among the following has been appointed as Special Representative for Somalia and Head of UNSOM?

a) Nicholas Keating

b) Nicholas Kay

c) Michael Kay

d) Michael Keating

Ans: d



18. SEBI signed MoU with ............................. Securities and Exchange Commission on bilateral cooperation.

a) Bangladesh

b) Iran

c) Iraq

d) Pakistan

Ans: a



19. Who among the following has been appointed as strategic coach of Indian Men’s Hockey Team?

a) Rafael Van Gent

b) Roger Van Gent

c) Ross Van Gent

d) Rockey Van Gent

Ans: b



20. Marathi actor ..............................selected for Dinanath Mangeshkar award.

a) Prashant Salunke

b) Prashant Patil

c) Prashant Vaghle

d) Prashant Damle

Ans: d



21. World Robot Olympiad 2015 was held in which place?

a) Male

b) Delhi

c)Doha

d) Colombo

Ans: c

           

22. Sitting Rajya Sabha MP from ......................... Khekiho Zhimomi passed away.

a) Arunachal Pradesh

b) Nagaland

c) Manipur

d) Mizoram

Ans: b



23. National Milk Day was observed in India on............November.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans: a



24. International Day for the Elimination of Violence Against Women was observed on ......... November.

a) 25

b) 26

c) 27

d) 28

Ans: a



25. Noted Indian-Origin Businessman died. Name him.

a) Banwari Lal Mittal

b) Banwari Lal Shah

c) Banwari Lal Jha

d) Banwari Lal Moitra

Ans: a



26.  Who among the following has become the  first player to win ATP World Tour Finals for 4th consecutive time ?

a) Andy Murray

b) Novak Djokovic

c) Roger Federer

d) Rafael Nadal

Ans: b



27. India Juniors have won 8th Men's Junior Asia hockey cup by defeating  ..................

a) Sri Lanka

b) China

c) Malaysia

d) Pakistan

Ans: d



28. Which state government has signed 295 MoUs attracting 3.3 lakh crore rupees investment?

a) Rajasthan

b) Punjab

c) Haryana

d) Delhi

Ans: a



29. ....................... and South Australia has signed Sister-State Agreement.

a) Rajasthan

b) Punjab

c) Haryana

d) Delhi

Ans: a



30. Who among the following has been elected as President of FICCI?

a) Jyotsna Suri

b) Jyotsna Neotia

c) Harshavardhan Suri

d) Harshavardhan Neotia

Ans: d



Capsule :Part- 2

1. China’s................... has retained its position as World’s most powerful Supercomputer.

a) Tianhe-2

b) Tianhe-3

c)Tianhe-4

d) Tianhe-5

Ans: a

           

2. India and ........................... has signed draft MoU on passenger and cruise vessel movement.

a) Iran

b) Bangladesh

c) Iraq

d) Syria

Ans: b



3. Senior journalist died. Name him

a) Hemendra Nath

b) Hemendra Narain

c) Hemendra Naresh

d) Hemendra Narula

Ans: b



4. Union Government has approved....................crore rupees investment for infra boost in 102 AMRUT cities.

a) 1120

b) 2120

c) 3120

d) 4120

Ans: c



5. RAW former Chief died. Name him.

a) Sankaran Nath

b) Sankaran Narula

c) Sankaran Nigam

d) Sankaran Nair

Ans: d





6.  CCEA has approved disinvestment of ............. percent paid up equity capital in Coal India Limited.

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: a



7. RK Trivedi, the former ...................... Governor and CEC, died.

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Gujarat

d) UP

Ans: c



8. TCS and Intel has launched Centre of Excellence for IoT in which city?

a) Kochi

b) Bengaluru

c) Hyderabad

d) Chennai

Ans: c



9. Who was sworn-in as Bihar Chief Minister ?

a) Nitish Kumar

b) Sushil Modi

c) Lalu Yadav

d) Tejaswai Yadav

Ans: a



10. University of East London awarded honorary doctorate to whom among the following?

a) Ajay Amritraj

b) Akshay Amritraj

c) Abhay Amritraj

d) Ashok Amritraj

Ans: d



11. Who among the following has won Indiana FIDE Rating Chess Tournament?

a) Srishti Verma

b) Srishti Pujari

c)Srishti Pangat

d) Srishti Pandey

Ans: d



12. CCEA approved four rail line projects worth................crore rupees.

a) 6351

b) 7351

c) 8351

d) 9351

Ans: c



13. Union Cabinet approved ................... as additional foreign language in Kendriya Vidyalayas.

a) Hibru

b) Chinese

c) German

d) Polish

Ans: c



14. Indian cyclists has won .............. medals on the opening day of Track Asia Cup.

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

Ans: c



15. Who among the following has been appointed as President of ASSOCHAM?

a) Sunil Kanoria

b) Rana Kapoor

c) Sunil Kapoor

d) Sunil  Kapoor

Ans: a



16. ...................... was conferred with Disaster Risk Reduction Asia Champion honour by UN.

a) Karan Rijiju

b) Kiren Rijiju

c) Kamini Rijiju

d) Kanwal Rijiju

Ans: b



17. India and.................... has agreed to cooperate on intelligence sharing, border security.

a) Iran

b) Bangladesh

c) Iraq

d) Syria

Ans: b



18. .................................. was elected to Board of Governors of World Water Council.

a) Prithvi Raj Malhotra

b) Prithvi Raj Thakur

c) Prithvi Raj Chauhan

d) Prithvi Raj Singh

Ans: d



19. Who among the following has been  appointed as CEO of StanChart Bank India?

a) Zarin Daruwala

b) Ajay Kanwal

c) Vijay Kanwal

d) Ranjay Kanwal

Ans: a



20. Kosmos 2510, the first satellite of EKS (Tundra) system was launched by .....................

a) US

b) Russia

c) UK

d) China

Ans: b



21. Names of 2015 Presidential Medal of Freedom recipients was announced which included .......................

a) Yogi Berra and Steven Spielberg

b) Bobby Jindal and Steven Spielberg

c)Yogi Berra and Bobby Jindal

d) Kiarn Shaw and Steven Spielberg

Ans: a

           

22. Egypt and..................has signed deal to build a nuclear power plant in Egypt.

a) US

b) Russia

c) UK

d) China

Ans: b



23.  Who among the following has been  appointed Chief Justice of India?

a) Justice B S Thakur

b) Justice D S Thakur

c) Justice V S Thakur

d) Justice T S Thakur

Ans: d



24. ....................... Government has blocked social media platform on security grounds.

a) Iran

b) Bangladesh

c) Iraq

d) Syria

Ans: b



25. Uttar Pradesh Government has declared..............districts as drought-hit.

a) 40

b) 50

c) 60

d) 70

Ans: b



26. Intel has launched "Ek Kadam Unnati Ki Aur" initiative from ...................

a) Telangana

b) Hyderabad

c) Kerala

d) Karnataka

Ans: a



27. India and................... has inked MoU for cooperation in the field of Animal Health.

a) Afghanistan

b) Iran

c) Belgium

d) Vietnam

Ans: d



28. As per IEP released Global Terrorism Index 2015, India was the..........most affected by terrorism.

a) Fifth

b) Sixth

c) Seventh

d) Eighth

Ans: b



29. World Toilet Day was observed on ............ November with the theme Sanitation and Nutrition Published.

a) 16

b) 17

c) 18

d) 19

Ans: d



30. The ....... rd APEC Economic Leaders Summit was held at Manila.

a) 21

b) 22

c) 23

d) 24

Ans: c



Capsule :Part-3

1. Which state will host the first International Qawwali Festival 2016?

a) Delhi

b) Mumbai

c) Chennai

d) Hyderabad

Ans: a

           

2. Who among the following has clinched silver at World Junior Badminton Championships?

a) Siril Verma

b) Saina Nehwal

c) Anjali Verma

d) Pooja Garg

Ans: a



3. AMRUT Action Plans for 81 cities has been approved with total project outlay of....................crore rupees.

a) 3748

b) 4748

c) 5748

d) 6748

Ans: c



4. ....................... leader Ashok Singhal has died recently.

a) BJP

b) VHP

c) BSP

d) SP

Ans: b



5. India and..................has agreed to deepen defence ties and maintain peace at LAC.

a) US

b) Russia

c) Japan

d) China

Ans: d



6. Union Cabinet has approved MoU between India .......................... and for Energy.

a) UAE

b) Brazil

c) Belgium

d) South Africa

Ans: c



7. Who among the following has becomethe fastest among Indian bowlers to reach the landmark of 150 Test wickets in 29 Tests.

a) Ravichandran Ashwin

b) Yusuf Pathan

c) RP Singh

d) Suresh Raina

Ans: a



8. Who topped the Forbes list of World's Most Powerful People 2015?

a) Narendra Modi

b) Pope Francois

c) Barack Obama

d) Vladimir Putin

Ans: d



9. Who among the following has been apointed as Indian High Commissioner to United Kingdom?

a) Navjot Singh Sarna

b) Prabhjot Singh Sarna

c) Navtej Singh Sarna

d) Mantej Singh Sarna

Ans: c



10. Who among the following has been apointed as MD of Oxford University Press India?

a) B Sivaramakrishnan

b) E Sivaramakrishnan

c) S Sivaramakrishnan

d) V Sivaramakrishnan

Ans: d



11. .......................'s first female Vice President is Samia Hassan Suluhu.

a) Tanzania

b) Romania

c) Kazhakhistan

d) Turkmenistan

Ans: a

           

12. Indian Army successfully test-fired BrahMos supersonic cruise missile in ...........................

a) Kochi

b) Rajasthan

c) Panipat

d) Chennai

Ans: b



13. Union Government has decided to impose ............  % Swachh Bharat Cess on all services.

a) 0.3

b) 0.4

c) 0.5

d) 0.6

Ans: c



14. Veteran actor...........................was honoured with Vishnudas Bhave Award.

a) Vikram Gokhale

b) Sushma Seth

c) Naseeruddin Shah

d) Kulbhushan Kharbanda

Ans: a



15. The book titled "Rebooting India: Realizing a Billion Aspirations" was authored by whom among the following?

a) Nandan Nilekani and Viral Shah

b) Nandan Nilekani and Viral Virani

c) Nandan Nilekani and Viral Nagar

d) Nandan Nilekani and Viral Gujarati

Ans: a



16.  PM Narendra Modi has launched ........... gold related schemes.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: c



17. The Reserve Bank has imposed Rs....... crore penalty on Dhanlaxmi Bank for violation of KYC and Anti Money Laundering norms.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: a



18. Indian-born.......................sworn-in as Defence Minister of Canada.

a) Harjit Sajjan

b) Harpreet Sajjan

c) Sarabjit Sajjan

d) Manjit Sajjan

Ans: a



19. Who became first female jockey to win Melbourne Cup?

a) Milano  Payne

b) Melissa Payne

c) Miley Payne

d) Michelle Payne

Ans: d



20. Who among the following has won silver in 13th Asian Shooting Championship?

a) Heena Sidhu

b) Annu Raj Singh

c) Gauri Sheoran

d) Jitu Rai

Ans: d



21. The first International Film Festival for the persons with disabilities will be held in .....................

a) Delhi

b) Mumbai

c)Chennai

d) Bangalore

Ans: a

           

22. .............................. has emerged as the best swimmers of the 69th senior National Aquatic Championships 2015 held in Rajkot.

a) Mana Patel and AV Jayaveena

b) AV Jayaveena and Virdhawal Khade

c) Mana Khade and Virdhawal Jayaveena

d) Mana Patel and Virdhawal Khade

Ans: d



23.  Who among the following has won People’s Choice Awards nomination?

a) Deepika Padukone

b) Priyanka Chopra

c) Katrina Kaif

d) Anushka Sharma

Ans: b



24. Who has been roped in as the Afghanistan coach for a two-year period?

Inzamam to be Afghanistan coach for Two years

a) Umar Gul

b) Shoaib Malik

c) Shoaib Akhtar

d) Inzamam ul Haq

Ans: d



25. Pakistani Cricketer............... has recently announced retirement from Test Cricket.

a) Umar Gul

b) Shoaib Malik

c) Sheikh Zayed

d) Shoaib Akhtar

Ans: b



26. The foundation stone of first Mega Food Park of.........................laid.

a) Haryana

b) Andhra Pradesh

c) Telangana

d) Kerala

Ans: c



27. The 2015 G20 Summit was held in ...................

a) Russia

b) Turkey

c) Ukraine

d) Bangladesh

Ans: b



28. Indian Red Cross Society Secretary General died recently. Name him.

a) AP Agarwal

b) CP Agarwal

c) HP Agarwal

d) SP Agarwal

Ans: d



29. Czech Republic has defeated  which country to retain Fed Cup?

a) Russia

b) China

c) US

d) UK

Ans: a



30. Which among the following state has decided to waive off 110 crore loans of over 25000 weavers?

a) UP

b) Andhra Pradesh

c) Tamilnadu

d) Karnataka

Ans: b



Capsule :Part-4

1. Hero MotoCorp patriarch and doyen of Indian two-wheeler industry, ........................,passed away.

a) Brijmohan Lall Sanyal

b) Brijmohan Lall Munjal

c)Brijmohan Lall Agrawal

d) Brijmohan Lall Dahal

Ans: b

           

2. Which among the following won record third Rugby World Cup?

a) Australia

b) New Zealand

c) France

d) Spain

Ans: b



3.  Who among the following was beaten by Sania Mirza -Martina Hingis to make the title round of the BNP Paribas WTA Finals?

a) Hao-Ching Chan and Yung-Jan Chan

b) Garbine Muguruza and Carla Suarez Navarro

c) Andrea Hlavackova and Lucir Hradecka

d) Andrea Hlavackova and Hao-Ching Chan

Ans: a



4. Khel Ratna will be conferred posthumously on former footballer Late .......................

a) Ram Bahadur Chetri

b) Shyam Bahadur Chetri

c) Balram Bahadur Chetri

d) Ghanshyam Bahadur Chetri

Ans: a



5.  Facebook and BSNL has partnered to set up 100 WiFi hotspots in rural India.

a) BSNL

b) MTS

c) MTNL

d) Reliance Communications

Ans: a



6. British bank Barclays has announced the appointment of .......................... former JP Morgan investment banker as its new chief executive.

a) James Staley

b) Jackey Staley   

c) John Staley

d) Joy Staley

Ans: a



7. India and .................have signed a MoU to conserve, develop and publicize written heritage at the National Library in Kolkata.

a) China

b) Spain

c) France

d) US

Ans: c



8. Which state government has decided to provide 33 percent reservation to women in government jobs?

a) MP

b) UP

c) Bihar

d) Rajasthan

Ans: a



9. The Union Government has constituted................................. Committee to simplify The Income Tax Act, 1961.

a) AV Easwar

b) CV Easwar

c) SV Easwar

d) RV Easwar

Ans: d



10. Who among the following has won Mexican Grand Prix?

a) Nico Rosberg

b) Valtteri Bottas

c) Lewis Hamilton

d) Sebastian Vettel

Ans: a

11. The 191 UNGA-members have voted a resolution condemning US embargo on ....................

a) Russia

b) Kuwait

c)Sweden

d) Cuba

Ans: d



                                                             

12. Who among the following has won European Union’s prestigious Sakharov Prize for human rights for year 2015?

a) Rafique Badawi

b) Raif Badawi

c) Rafi Badawi

d) Rasool Badawi

Ans: b



13. Who among the following has won silver in men's club throw F51 event of IPC Athletics World Championships?

a) Amit Kumar

b) Amar Kumar

c) Ankit Kumar

d) Akshay Kumar

Ans: a



14. India-Africa Forum Summit 2015 was held in ....................

a) New Delhi

b) Mumbai

c) Chennai

d) Kolkata

Ans: a



15. Who among the following has been elected as President of Tanzania?

a) Edward Lowassa

b) Chama Cha Mapinduzi

c) John Pombe Magufuli

d) Jim Pombe Magufuli

Ans: c



16.  Which language has become third most common language in Parliament of Canada?

a) Punjabi

b) Hindi

c) Gujarati

d) Spanish

Ans: a



17. An Indian Coast Guard Ship Arinjay was commissioned in .................

a) Vishakhapattnam

b) Chennai

c) Kochi

d) Madurai

Ans: c



18. National Tribal Crafts Mela Aadishilp-2015 has begun in.....................

a) New Delhi

b) Mumbai

c) Chennai

d) Bangalore

Ans: a



19. Who among the following will be appointed Tata Motors’ global brand ambassador?

a) Rafael Nadal

b) Lionel Messi

c) Ronaldinho

d) Christiano Ronaldo

Ans: b



20. Which among the following will merge Sistema Shyam Tele with itself?

a) BSNL

b) MTS

c) MTNL

d) Reliance Communications

Ans: d



21. World Bank announced that India ranked..................out of the 189 countries surveyed in terms of ease of doing business for domestic firms.

a) 110

b) 120

c)130

d) 140

Ans: c

           

22. ................will host South Asian Rugby 7’S Championship in 2016.

a) Nepal

b) Bhutan

c) Jammu and Kashmir

d) Srilanka

Ans: c



23.  Who among the following has been elevated as SBI Managing Director?

a) A K Gupta

b) D K Gupta

c) P K Gupta

d) R K Gupta

Ans: c



24. Citibank has appointed ..............................as Chief Economist for India.

a) Samiran Chakraborty

b) Samiran Ghosh

c) Samiran Roy

d) Samiran Ganguli

Ans: a



25. Who was appointed as Chair of the IGN on UNSC reforms?

a) Courtenay Rattray

b) Courtenay Lucas

c) Sylvie Lucas

d) Sylvie Rattray

Ans: c



26.  Economic affairs secretary........................ has been nominated on RBI Central Board.

a) Shaktikanta Ghosh

b) Shaktikanta Das

c) Shaktikanta Ganguly

d) Shaktikanta

Ans: b



27. National Unity Day was observed across India on............October.

a) 28

b) 29

c) 30

d) 31

Ans: d



28. Who among the following has been elected as 54th speaker of US House of Representatives?

a) Paul Walker

b) Paul Rhonde

c) Paul Ryan

d) Paul Reshyaz

Ans: c



29. Which among the following state will set up bio-ethanol refinery?

a) Rajasthan

b) Uttarakhand

c) Haryana

d) Punjab

Ans: d



30. Who among the following has taken over the charge of Chairman-cum-Managing Director of Mahanadi Coalfields Ltd?

a) Anil Kumar Jha

b) Abhay Kumar Jha

c) Akshay Kumar Jha

d) Amit Kumar Jha

Ans: a



Capsule :Part-5

1. Financial powers of Health Institutions was enhanced to.............lakh rupees per patient under Rashtriya Arogya Nidhi

a) 3

b) 4

c)5

d) 6

Ans: c

           

2.Mercedes driver....................won the 2015 Formula 1 United States Grand Prix title.

a) Sebastian Vettel

b) Juan Manuel Fangio

c) Fernando Alonso

d) Lewis Hamilton

Ans: d



3.  Who among the following has become first Indian to win Silver Medal in Archery World Cup Final?

a) Abhishek Jain

b) Abhishek Agrawal

c) Abhishek SIngh

d) Abhishek Verma

Ans: d



4. Bengali actor......................passed away in Kolkata.

a) Pijush Roy

b) Pijush Mukherjee

c) Pijush Ghosh

d) Pijush Ganguly

Ans: d



5. RBI has notified that the Foreign Institutional Investors /Registered Foreign Portfolios Investors can now invest up to....% of the paid up capital.

a) 74

b) 75

c) 76

d) 77

Ans: a

6.  Who won silver medal in Archery World Cup final?

a) Deepika Kumari

b) Anjali Bhagwat

c) Gagan Narang

d) Vijay Kumar

Ans: a



7. First World Indigenous Games has kicked off in........................

a) Bangkok

b) Brazil

c) Brussels

d) Bahamas

Ans: b



8. Japan has offered soft loan of...........billion dollars to India’s ambitious first bullet train project.

a) 13

b) 14

c) 15

d) 16

Ans: c



9. World Polio Day was observed on........... October.

a) 24

b) 25

c) 26

d) 27

Ans: a



10. Who among the following has become fastest to score 6000 ODI runs?

a) AB De Villers

b) Suresh Raina

c) Virat Kohli

d) Hashim Amla

Ans: d



11. Indian Railways have signed MoU with.....................for implementation of railway projects.

a) MP

b) West Bengal

c) Rajasthan

d) Odisha

Ans: d

           

12. Who among the following was appointed as Indian High Commissioner to United Kingdom?

a) Navtej Singh Sarna

b) Navtej Singh Sharma

c) Navtej Singh Sharan

d) Navtej Singh Singh

Ans: b



13. ..........................has declared State of Emergency for 30 days.

a) Singapore

b) Indonesia

c) Maldives

d) Iran

Ans: c



14. As per Financial Secrecy Index 2015, ............................ is the most secretive jurisdiction in the world.

a) Singapore

b) Indonesia

c) Maldives

d) Switzerland

Ans: d



15. Indian-born Harjit Sajjan was sworn-in as Defence Minister of ..................

a) US

b) Canada

c) UK

d) Singapore

Ans: b



16. Who among the following has won Guatemala's presidential election?

a) Jimmy Morales

b) Joy Morales

c) John Morales

d) Jack Morales

Ans: a



17. BlackBerry has appointed whom among the following as Managing Director of India operations?

a) Narendra Nair

b) Narendra Nayak

c) Narendra Nath

d) Narendra Nand

Ans: b



18. ........................ has operationalised its IFSC Banking Unit in Gujarat International Finance Tec City.

a) Axis Bank

b) ICICI Bank

c) Yes Bank

d) HDFC Bank

Ans: c



19. RBI and............................Bank has inked MoU on information exchange.

a) Iran

b) Israel

c) Myanmar

d) Bangladesh

Ans: d



20. Indian-American farmer....................will be honoured for exemplary agriculture work.

a) Sunita Adalja

b) Babita Adalja

c) Anita Adalja

d) Punita Adalja

Ans: c



21. The autobiography "Dreaming Big- My Journey to Connect India" was authotred by whom?

a) Pranab Mukherjee

b) Manmohan Singh

c) Sam Pitroda

d) Sonia Gandhi

Ans: c

22. ..................... President Robert Mugabe was awarded 2015 Confucius Peace Prize by China.

a) Norway

b) Germany

c) Spain

d) Zimbabwe

Ans: d



23.  Government has divided Maharashtra and................ Naval Areas into two Separate Headquarters.

a) Karnataka

b) MP

c) Goa

d) Gujarat

Ans: d



24. National Disaster Response Force has partnered with about........PSUs to jointly tackle and mitigate man-made or natural disasters or emergencies.

a) 10

b) 20

c) 30

d) 40

Ans: c



25. Western Digital Corporation announced that it entered into a definitive agreement with SanDisk Corporation to buy it for......... billion US dollar.

a) 15

b) 17

c) 19

d) 21

Ans: c



26.  Dr ........................... Committee on Bankruptacy Law Reforms submitted its report.

a) B K Viswanathan

b) S K Viswanathan

c) T K Viswanathan

d) V K Viswanathan

Ans: c



27. ............................... has become first male member of National Commission for Women.

a) Alok Rai

b) Alok Rawat

c) Alok Rao

d) Alok Ranjan

Ans: b



28. Labh Janjua died. Who was he?

a) Actor

b) Singer

c) Director

d) Painter

Ans: b



29. Renowned marine biologist died. Name him.

a) Syed Zahoor Qasim

b) Syed Zahoor Siddiqui

c) Syed Zahoor Quereshi

d) Syed Zahoor Qadri

Ans: a



30................................ has signed GCA with GAIL for construction of Urja Ganga Jagdishpur-Haldia Pipeline.

a) UP

b) MP

c) Bihar

d) Jharkhand

Ans: d



Capsule :Part-6

1. Who among the following has become first female jockey to win Melbourne Cup.

a) Michelle Pawn

b) Michelle Pickey

c)Michelle Payne

d) Michelle Princey

Ans: c

           

2. Which state has approved APJ Abdul Kalam Amrut Yojna for pregnant and lactating women?

a) Orissa

b) Assam

c) Maharashtra

d) Rajasthan

Ans: c



3. The 2015 Paragliding World Cup was concluded in ..........................

a) Jammu and Kashmir

b) Uttarakhand

c) Himachal Pradesh

d) Maharashtra

Ans: c



4. Who among the following authored "Interlinking of Indian Rivers"?

a) Radha Kant Bharati

b) Radha Kant Bhargav

c) Radha Kant Bajaj

d) Radha Kant Veer

Ans: a



5. The writer of Oscar winning Chariots of Fire died recently. Name him.

a) Colin Welland

b) Colin Wilson

c) Colin Wills

d) Colin Williams

Ans: a



6. ......................appointed Surojit Chatterjee as Head of Consumer Experience and Growth.

a) Jabong

b) Snapdeal

c) Amazon

d) Flipkart

Ans: d



7. Which among the following has become third most common language in Parliament of Canada?

a) Hindi

b) Punjabi

c) Urdu

d) Gujarati

Ans: b 



8. Nepal and ............ armies have launched Joint Military training Balance Nail.

a) Japan

b) China

c) US

d) Russia

Ans: c



9. ......................... has merged with Reliance Communications.

a) Airtel

b) MTS India

c) Vodafone

d) Idea

Ans: b



10. Who among the following has won 2015 Swiss Indoors men’s singles title?

a) Roger Federer

b) Andy Murray

c) Rafael Nadal

d)

Ans: a



Capsule :Part-7
1. Which state government has banned fishing to protect Olive Ridley turtles?

a) Jharkhand

b) Odisha

c) West Bengal

d) MP

Ans: b

           

2. Tata Motors has signed..........................as Global Brand Ambassador for its Passenger Vehicles.

a) Ronaldinho

b) Christiano Ronaldo

c) Lionel Messi

d) David Beckham

Ans: c



3. Captain ................................... has been taken over command of aircraft carrier INS Vikramaditya.

a) Krishna Swaminathan 

b) Krishna Swamiiyyer

c) Swaminathan Iyyer

d) Swaminathan Rao

Ans: a



4. As per the Legatum Prosperity Index 2015, India was ranked.........in terms of prosperity out of the 142 countries surveyed.

a) 97

b) 98

c) 99

d) 100

Ans: c



5. Security officials in  has launched Spy Hotline to report on foreign spies.

a) Indonesia

b) Singapore

c) China

d) South Korea

Ans: c



6.  Which state government has hiked daily minimum wages of workers in various sectors?

a) Orissa

b) Assam

c) UP

d) Rajasthan

Ans: b



7. Tollywood comedian.................................died recently. Name him.

a) Kondavalasa Lakshman Rai

b) Kondavalasa Lakshman Patel

c) Kondavalasa Lakshman Aiyyer

d) Kondavalasa Lakshman Rao

Ans: d



8. Which state government has relaxed two-child policy for government employees?

a) Orissa

b) Assam

c) Maharashtra

d) Rajasthan

Ans: d



9. India's former Ambassador to Nepal......................died recently.

a) Bimal Koirala

b) Bimal Sharma

c) Bimal Prasad

d) Bimal Thapa

Ans: c



10. As per Forbes list of World's Most Powerful People 2015, Who among the following has topped the list

a) Angela Merkel

b) Barack Obama

c) Vladimir Putin

d) Narendra Modi

Ans: c


1.Which is the largest spoken Indian language in US?

a) Hindi

b) Punjabi

c) Urdu

d) Gujarati

Ans: a

           

2. Who among the following won 2015 Mexican Grand Prix Formula 1 championship?

a) Alexander Wurz

b) Alfa Romeo

c) Lewis Hemilton

d) Nico Rosberg

Ans: d



3.  Who among the following has won silver in 13th Asian Shooting Championship?

a) Sushil Kumar

b) Vijay Kumar

c) Park Daehun

d) Jitu Rai

Ans: d



4. Former....................assembly speaker Hashim Abdul Halim died recently.

a) UP

b) West Bengal

c) Bihar

d) Delhi

Ans: b



5. Who among the following has won best swimmers' award in 69th senior National Aquatic Championships?

a) Rana Patel

b) Mana Patel

c) Sana Patel

d) Yana Patel

Ans: b



6. Who among the following has been appointed as MD of Unisys Corporation India?

a) Kumar Sreedharan

b) Kumar Prabhas

c) Ravikumar Prabhas

d) Ravikumar Sreedharan

Ans: d



7. India and..................has signed MoUs on Energy and Culture Exchange.

a) Indonesia

b) Singapore

c) China

d) South Korea

Ans: a



8. Who among the following was appointed as MD & CEO of Andhra Bank ?

a) Suresh N Patel

b) Suresh N Jha

c) Suresh N Rao

d) Suresh N Iyyer

Ans: a



9. Who announced his retirement from Test Cricket?

a) Shoaib Akhtar

b) Umar Gul

c) Shoaib Malik

d) Yasin Malik

Ans: c



10. International Indigenous Terra Madre 2015 was started in....................

a) Ita Nagar

b) Imphal

c) Izol

d) Shillong

Ans: d





1. Which country has abandoned its decades old 'One Child Policy'?

a) China

b) Japan

c) South Korea

d) North Korea

Ans: a

           

2. Defence Acquisition Council cleared military projects worth over.............. crore rupees.

a) 10000

b) 11000

c) 12000

d) 13000

Ans: c



3. Saudi blogger............................awarded 2015 Sakharov Prize for Freedom of Thought.

a) Raif Badawi

b) Saif Badawi 

c) Kaif Badawi

d) Zaif Badawi

Ans: a



4. HCL Technologies acquired CRM services firm PowerObjects for...............crore rupees.

a) 199

b) 299

c) 399

d) 499

Ans: b



5. Air Marshal............................has taken over as Maintenance Head of IAF.

a) Virender Mohan Rao

b) Virender Mohan Khanna

c) Virender Mohan Khan

d) Virender Mohan Kanav

Ans: b



6. .................... Government has signed MoU to set up bio-ethanol refinery.

a) Punjab

b) Kerala

c) Tamil Nadu

d) Karnataka

Ans: a



7. Hero Group founder...........................................died recently.

a) BrijratnaLall Munjal

b) Brijmohan Lall Munjal

c) Brijram Lall Munjal

d) Brijpawan Lall Munjal

Ans: b



8. .......................... and BSNL was partnered to set up 100 WiFi hotspots in rural India.

a) Facebook

b) Google

c) Twitter

d) Instagram

Ans: a



9. Who among the following has been appointed as its news Executive Director of Reserve Bank of India?

a) Ajay Singhal

b) Dinesh Singhal

c) Raman Singhal

d) Deepak Singhal

Ans: d



10. First International Film Festival for the persons with disabilities will be held in.................

a) Delhi

b) Goa

c) Mumbai

d) Bangalore

Ans: a



11. Former..........................Cricketer Tom Graveney died recently.

a) England

b) Australia

c) West Indies

d) Zimbabwe

Ans: a

           

12. ...................and TASK has signed MoU to ensure cloud technology in Telangana colleges.

a) Infosys

b) Wipro

c) TCS

d) IBM

Ans: d



13. Who among the following has been appointed as Chairman of CBEC?

a) Najib Siddiqui

b) Najib Shah

c) Najib Joshi

d) Najib Mehta

Ans: b



14. .......................... India signed three years partnership with Sports Authority of India.

a) Kabbaddi

b) Boxing

c) Hockey

d) Football

Ans: c



15. Who among the following has  been ranked World No 2 in boxing ?

a) Shiva Thapa

b) Samar Thapa

c) Sundar Thapa

d) Shami Thapa

Ans: a



16. ................................ has won women's doubles title of Singapore Open.

a) Sania Mirza-Garbine Muguruza

b) Sania Mirza-Carla Suarez Navarro 

c) Sania Mirza-Martina Hingis

d) Garbine Muguruza-Carla Suarez Navarro

Ans: c



17. Eminent archaeologist..................................passed away recently.

a) A.N. Misra

b) B.N. Misra

c) P.N. Misra

d) V.N. Misra

Ans: d



18. American actor......................passed away recently.

a) Al Munaro

b) Al Molinaro

c) Al Pacino

d) Al Solano

Ans: b



19. Activist............................has been selected for New York Global Leaders Dialogue Humanitarian Award.

a) Sury Chandra

b) Lenin Raghuvanshi

c) Kailash Satyarthi

d) Bindeshwar Pathak

Ans: d



20. Which among the following country has reopened reopened its Consulate General in Mumbai after four decades?

a) South Africa

b) Egypt

c) Norway

d) South Korea

Ans: c



21. ..................HC asked Union Government to enforce AFSPA 1958 in Garo Hills region.

a) Manipur

b) Mizoram

c)Meghalaya

d) Maharashtra

Ans: c

               

22. Who among the following has taken over as CMD of Mahanadi Coalfields Limited?

a) AK Jha

b) PK Jha

c) SK Jha

d) DK Jha

Ans: a



23.  MHRD constituted............................committee to draft New Education Policy.

a) ASR Subramanian

b) BSR Subramanian

c) HSR Subramanian

d) TSR Subramanian

Ans: d



24. Which country has won Rugby World Cup for record third time?

a) Australia

b) New Zealand

c) West Indies

d) South Africa

Ans: b



25. Ruling Justice and Development Party (AKP) won majority in Parliamentary elections of..........................

a) UK

b) Tunisia

c) Turkey

d) Russia

Ans: c



26. ...................... signed MoU with China to ease fuel crisis.

a) UK

b) US

c) Tibet

d) Nepal

Ans: d



27. Who among the following has won the Presidential Elections of Tanzania?

a) John Pombe Magufuli

b) Jim Pombe Magufuli

c) Jackey Pombe Magufuli

d) Joy Pombe Magufuli

Ans: a



28. Who among the following has won silver in men's club throw F51 event of IPC Athletics World Championships?

a) Vijay Kumar

b) Shushil Yadav

c) Amit Kumar 

d) Abhijit Sinha

Ans: c



29. India-Africa Forum Summit 2015 was held in....................

a) Kochi

b) New Delhi

c) Chennai

d) Bangalore

Ans: b



30. Who among the following has been appointed as Managing Director of BlackBerry India?

a) Narendra Nair

b) Narendra Nayak

c) Narendra Narula

d) Narendra Nath

Ans: b



Capsule :Part-8

1. The Melbourne Mercer Global Pension Index report 2015  report has rated Denmark as the country with the best retirement system for the fourth consecutive year in 2015.

a) Republic of Korea

b) Denmark

c) New Zealand

d) Singapore

Ans: b

           

2. Swadhar Greh scheme was approved by......................Government for women in distress.

a) UP

b) Delhi

c) Haryana

d) Bihar

Ans: c



3.  The book "Smita Patil: A Brief Incandescence" was written by .............................  launched recently.

a) Maithili Rao

b) Maithili Ray

c) Maithili Rai

d) Maithili Rana

Ans: a



4. Apple has ordered to pay $............... million to University of Wisconsin for infringing patent .

a) 134

b) 234

c) 334

d) 434

Ans: b



5. ................... has assigned the Title Sponsorship of Indian Premier League.

a) Titan

b) Vivo

c) Volini

d) Puma

Ans: b



6. India has replaced ................. to emerge as Biggest Gold Consumer in World.

a) US

b) Japan

c) China

d) UK

Ans: c



7. ....................'s Curry King Lord Gulam Noon died recently.

a) US

b) Britain

c) Russia

d) Iran

Ans: b





8. ............................and Sri Lanka has begun Joint Naval Exercise SLINEX 2015 at Trincomalee.

a) Indonesia

b) India

c) Iran

d) Ireland

Ans: b



9. Who among the following was elected as first women President of Nepal?

a) Bidhya Devi Bhandari

b) Bidhya Devi Dhital

c) Bidhya Devi Sharma

d) Bidhya Devi Koirala

Ans: a



10. Which edition of SAF Games will be held in Guwahati and Shillongin February?

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Ans: c



11. India and ..................... has signed MoU to conserve and publicize written heritage.

a) Germany

b) Russia

c)France

d) UK

Ans: c



12. Irish-born actress passed away recently. Name her.

a) Jaureen O’Hara

b) Naureen O’Hara

c) Laureen O’Hara

d) Maureen O’Hara

Ans: d



13.  Renowned marine biologist and the founder of Polar Biology in India died recently. Name him.

a) Syed Zahoor Siddiqui

b) Syed Zahoor Khan

c) Syed Zahoor Qasim

d) Syed Zahoor Makhdoom

Ans: c



14. Russia and..............have signed deal to avoid clashes between their air forces over Syrian skies.

a) UK

b) US

c) France

d) Turkey

Ans: b



15. Noted criminologist............................has won Paul H Appleby award by Indian Institute of Public Administration.

a) J Chockalingam

b) K Chockalingam

c) L Chockalingam

d) M Chockalingam

Ans: b



16.  NATO has launched military exercise Trident Juncture in which country?

a) Italy

b) France

c) Germany

d) Pakistan

Ans: a



17. Which state government has declared 33 percent quota for women in government jobs?

a) UP

b) Madhya Pradesh

c) Bihar

d) Chhatisgarh

Ans: b



18. ....................... will host South Asian Rugby 7’S Championship in 2016.

a) Sri Lanka

b) Jammu and Kashmir

c) Bangladesh

d) Bhutan

Ans: b



19. Which country will launch manned moon missions by 2029?

a) US

b) Britain

c) Russia

d) Iran

Ans: c



20. Government of................................ has declared 196 mandals as drought-hit.

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) Andhra Pradesh

d) Kerala

Ans: c



21. Who among the following has been appointed as Chair of the IGN on UNSC reforms?

a) Sylvie Lucas

b) Sylvie Lykketoft

c)Morgens Lykketoft

d) Morgens Lucas

Ans: a

           

22. As per World Bank, India ranked.................in ease of doing business.

a) 110

b) 120

c) 130

d) 140

Ans: c



23. Union Government has constituted........................to simplify The Income Tax Act, 1961.

a) Shah Committee

b) Patel Committee

c) Gupta Committee

d) RV Easwar Committee

Ans: d



24. Which country has retained its top spot with the most business-friendly regulatory environments as per World Bank Doing Business 2016 report?

a) Republic of Korea

b) Denmark

c) New Zealand

d) Singapore

Ans: d



25. ....................... -based Saankhya Labs have developed ‘Pruthvi’ chip to power White-Fi devices.

a) Mumbai

b) Bengaluru

c) Chennai

d) Hyderabad

Ans: b



26.  The book "Dreaming Big: My Journey to Connect India" is an autobiography of whom?

a) Pranab Mukherjee

b) P Chidambaram

c) Sam Pitroda

d) Arun Jaitley

Ans: c



27. Which among the following company has appointed Anup Vikal as CFO?

a) Snapdeal

b) Flipkart

c) Amazon

d) Jabong

Ans: a



28. Global Iodine Deficiency Disorders Prevention Day was observed on ........ October.

a) 21

b) 22

c) 23

d) 24

Ans: a



29. Union Cabinet has approved agreement between India and..............on Maritime Transport.

a) Egypt

b) Malaysia

c) Greece

d) Netherland

Ans: a



30. Who among the following has been  named brand ambassador of Champions Tennis League team Raipur Rangers ?

a) Sachin Ramesh Tendulkar

b) Rahul Dravid

c) Anil Kumble

d) Saurav Ganguly

Ans: c



Capsule :Part-9

1. Union Cabinet has approved treaty between India and..................on Mutual Legal Assistance in criminal matters.

a) Maldives

b) Malaysia

c) Bangladesh

d) Sri Lanka

Ans: a

           

2. Which among the following company has announced to acquire Noah Consulting for 70 Million US dollars?

a) Cognizant

b) Infosys

c) TCS

d) Wipro

Ans: b



3. Indian Immunologicals Ltd has opened 250 crore rupees multi-purpose facility near  which city?

a) Chennai

b) Kochi

c) Bangalore

d) Hyderabad

Ans: d



4. Who among the following has been elected as the President of Guatemala?

a) Sandra Morales

b) Sandra Torres

c) Jimmy Torres

d) Jimmy Morales

Ans: d



5. Who among the following has won silver medal in Archery World Cup Final?

a) Anjali Bhagvat

b) Vijay Kumar

c) Rohit Dhavan

d) Deepika Kumari

Ans: d



6.  Which two states have lifted ban on Maggi Noodles?

a) Karnataka and Gujarat

b) Kerala and Gujarat

c) Tamilnadu and Gujarat

d) Andhra Pradesh and Gujarat

Ans: a



7. …………..Government announced 50,000 rupees monthly pension to Yash Bharti awardees.

a) MP

b) UP

c) Bihar

d) Rajasthan

Ans: b



8. Who among the following has retired from all forms of International Cricket recently?

a) Virendra Sehwag

b) VVS Laxman

c) MS Dhoni

d) Ashish Nehra

Ans: a



9. Global Maternal Newborn Health Conference 2015 was held in which city?

a) Costa Rica

b) Mexico City

c) Singapore

d) Hong Kong

Ans: b



10. Reliance Capital Asset Management has signed agreement to acquire Goldman Sachs mutual funds business in India for……..crore rupees.

a) 143

b) 243

c) 343

d) 443

Ans: b



11. Union Government has increased import duty on wheat to ........% from 10% in 2015-16.

a) 15

b) 25

c) 35

d) 45

Ans: b

           

12. Which among the following country has beaten India to win Sultan of Johor Cup Hockey tournament?

a) Malaysia

b) Australia

c) Great Britain

d) Germany

Ans: c



13.  Which among the following has been elected as non-permanent members of UNSC?

a) Egypt, Japan

b) Senegal, Ukraine

c) Uruguay

d) All of the above

Ans: d



14. Who among the following has won 2015 Shanghai Rolex Masters tennis title?

a) Roger Federer

b) David Ferrer

c) Novak Djokovic

d) Jo-Wilfried Tsonga

Ans: c



15. Which among the following of India has won 2015 Vietnam Open Tennis Trophy?

a) Sania Mirza

b) Saketh Myneni

c) Mahesh Bhupati

d) Laendar Paes

Ans: b



16.  Law and Justice Party has won ...............’s Parliamentary Elections 2015.

a) Switzerland

b) Poland

c) Thailand

d) Singapore

Ans: b



17.  World Statistics Day was observed across the world on..........October.

a) 20

b) 21

c) 22

d) 23

Ans: a



18. Justice Vaiphei has been appointed as the acting Chief Justice of the .................... High Court.

a) Delhi

b) Guwahati

c) Allahabad

d) Lucknow

Ans: b



19. Who among the following has been appointed as the president of All India Council of Sports constituted by Union Ministry of Youth Affairs & Sports?

a) Prof B K Malhotra

b) Prof D K Malhotra

c) Prof V K Malhotra

d) Prof M K Malhotra

Ans: c



20. Which among the following bank has appointed Samiran Chakraborty as Chief Economist for India?

a) HSBC Bank

b) Citibank

c) Standard Chartered Bank

d) Bank of America

Ans: b



21. First World Indigenous Games has begun in which country?

a) Russia

b) Spain

c) Brazil

d) China

Ans: c

           

22. IOC honorary member died recently. Name him.

a) AjayKumar

b) Akshay Kumar

c) Abhay Kumar

d) Ashwini Kumar

Ans: d



23.  Who among the following has won 17th International Frederic Chopin Piano competition in Poland?

a) Seong-Jin Xyo

b) Seong-Kim Cho

c) Seong-Jin Cho

d) Seong-Long Cho

Ans: c



24. Maharashtra Government has declared………………villages as drought-hit.

a) 4,708

b) 14,708

c) 24,708

d) 34,708

Ans: b



25. Veteran Kannada film-maker passed away. Name him.

a) KSL Swamy

b) G. V. Iyer

c) M. R. Vittal

d) K. R. Vittal

Ans: a



26. Indian shuttler......................was defeated by Li Xuerui in 2015 Denmark Open final?

a) Saina Nehwal

b) PV Sindhu

c) Aditi Chauhan

d) Tanvie Hans

Ans: b



27. Which among the following state NCC Directorates has won the Raksha Mantri Overall Champions trophy?

a) Punjab

b) Haryana

c) Himachal Pradesh

d) Chandigarh

e) All of the above

Ans: e



28. Which among the following renowned Egyptian writer has died recently?

a) Gamal al-Ghitani

b) Gamal Abd el-Nasser

c) Jamal al-Ghitani

d) Jamal Abd el-Nasser

Ans: a



29. Who among the following has been appointed as AIFF’s Advisor?

a) Subrata Paul

b) Robin Singh

c) Baichung Bhutia

d) Sunil Chhetri

Ans: c



30. FIFA has suspended.....................Football Association.    

a) Kuwait

b) Pakistan

c) Iran

d) Afghanistan

Ans: a



Capsule :Part-10

1. Which state government has announced New Integrated Licensing Policy 2015?

a) UP

b) Punjab

c) Haryana

d) Bihar

Ans: c



2. Saina Nehwal lost her world number one badminton ranking to whom among the following?

a) Jwala Gutta

b) Lee Xureui

c) Carolina Marin

d) Ashwini Ponappa

Ans: c



3.  Who among the following Bollywood singer died recently?

a) Sameer

b) Labh Janjua

c) Ankit Srivastava

d) Jas Wahi

Ans: b



4. Who among the following was appointed as DGP of Punjab?

a) Suresh Arora

b) Ashish Arora

c) Mahesh Arora

d) Ramesh Arora

Ans: a



5. Who among the following has become first Indian to win Silver Medal in Archery World Cup Final?

a) Abhishek Verma

b) Rajat Chauhan

c) Sandeep Kumar

d) Ramesh Bhatia

Ans: a



6.  World Polio Day was observed globally on……. October.

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

Ans: a



7. Which among the following news channel has emerged as most watched Hindi channel?

a) Aaj Tak

b) Doordarshan

c) Zee News

d) ETV

Ans: b



8. Which state will commission 215 new power sub-stations in three years?

a) Punjab

b) UP

c) MP

d) Haryana

Ans: d



9. Who won Hero Women’s Indian Open 2015?

a) Vani Kapoor

b) Emily Kristine Pedersen

c) Aditi Ashok

d) Netra Abhimanyu

Ans:  b



10. Who among the following has received the fifth Hridaynath Mangeshkar Award?

a) Jatin Lalit

b) Shankar Mahadevan

c) AR Rahman

d) Prasoon Joshi

Ans:  c



11. Who among the following was appointed as Head Coach of Kolkata Knight Riders?

a) Jacques Kallis

b) Jacques Bayliss

c) Trevor Bayliss

d) Trevor Kallis

Ans: a



12.Which state government has announced to open Sanskrit University at Mundri for Scheduled Castes?

a) UP

b) Punjab

c) Haryana

d) Bihar

Ans: c



13.  Who among the following has won 2015 Formula 1 United States Grand Prix title?

a) Nico Rosberg

b) Lewis Hamilton

c) Daniel Ricciardo

d) Felipe Massa

Ans: b



14. Vice-President of…………………..Ahmed Adeeb was arrested on suspicion of links to a blast on President's boat.

a) Nigeria

b) Maldives

c) Egypt

d) Indonesia

Ans: b



15. Western Digital will buy…………for 19 billion US dollar.

a) Kingston

b) SanDisk

c) Sony

d) Intex

Ans: b



16. Who among the following has taken over as Chairman of AEC and Secretary of DAE?

a) Ratan Kumar Basu

b) Ratan Sinha

c) Sekhar Sinha

d) Sekhar Basu

Ans: d



17. Who among the following has been appointed as first male member of NCW?

a) Amit Rawat

b) Alok Rawat

c) Ajay Rawat

d) Abhay Rawat

Ans: b



18. Zimbabwean President………………… was awarded with 2015 Confucius Peace Prize.

a) Robert Mugabe

b) Jim Mugabe

c) Rocky Mugabe

d) Ross Mugabe

Ans: a



19. Indian mountaineers has climbed an untouched mountain peak and named it after…………………..

a) APJ Abdul Kalam

b) Atal Bihari Bajapayee

c) Subhash Chandra Bose

d) Sardar Vallabh Bhai Patel

Ans: a



20. Which country has planned to form JV to develop overseas market for third-generation nuclear reactor Hualong 1?

a) Spain

b) Indonesia

c) China

d) Japan

Ans: c



21. Which country has launched third mapping satellite of Tianhui-1 series?

a) Japan

b) China

c) US

d) UK

Ans:  b



22. Who among the following Indian-origin has sworn in as mayor of Bonn in Germany?

a) Ramesh-Alexander Sridharan

b) Ashok-Alexander Sridharan

c) Amar-Alexander Sridharan

d) Abhay-Alexander Sridharan

Ans: b



23.  US President has designated ………………… as Envoy to US-led coalition fighting ISIS.

a) Brett Allen

b) General Gurk

c) Brett McGurk

d) General John Allen

Ans: c



24. Which country will permanently station military unit in the Arctic by 2018?

a) UK

b) US

c) Russia

d) China

Ans: c



25. Union Government has cleared first batch of AMRUT projects for 89 cities worth……………..crore rupees.

a) 1786

b) 2786

c) 3786

d) 4786

Ans: b



26.  Britain signed Strategic Investment Agreements for building three nuclear plants with…………………..

a) Spain

b) Indonesia

c) China

d) Japan

Ans: c



27. Who among the following was honoured in UK with Lifetime Achievement Award & Sangeet Acharya Ratna?

a) Ratnamma and Sivasakthi Sivanesan

b) Nandakumara and Narmada Sivanesan

c) Sivasakthi kumara and Nandakumara Sivanesan

d) Nandakumara and Sivasakthi Sivanesan

Ans: d



28. India’s first AC double-decker Shatabdi train will run on……………..route.

a) Mumbai-Pune

b) Mumbai-Goa

c) Mumbai-Delhi

d) Mumbai-Bangalore

Ans: b



29. Andhra Pradesh has signed two memorandums with ………….. for development of the State.

a) US

b) UK

c) China

d) Japan

Ans: d



30. ………………..has clinched 1st ever bilateral ODI series in India.

a) Pakistan

b) West Indies

c) South Africa

d) Australia

Ans:  c



Download this pdf file from here - 

Current Affairs 2015  Bank Exam PDF Capsule : 1

Current Affairs 2015  Bank Exam PDF Capsule : 2




No comments:

Post a Comment

Advertisement