Thursday, 10 December 2015

Reasoning ANALOGY Practice MCQs for SSC and IBPS Exam Quiz - 78

Dear mm readers here is the selected ranked ANALOGY Practice MCQs for SSC and IBPS Exam

Q.1. Carbon : Diamond :: Corundum ?
A) Garnet 
B) Ruby     
C) Pukhraj      
D) Pearl
 
Q.2Genuine : Authentic :: Mirage : ?
A) Illusion     
B) Image     
C) Hideout     
D) Reflection

Q.3. Psychology : Mind :: Ornithology : ?
A) Sanskrit     
B) Coin     
C) Mammal     
D) Bird

Q.4. Foot : Human :: Hoof : ?
A) Dog     
B) Cow     
C) Cat     
D) Rabbit

Q.5. Vitamin A : Carrot :: Vitamin C : ?
A) Meat     
B) Fish     
C) Egg     
D) Orange

Q.6. Chipko Movement : Sundarlal Bahuguna :: Narmada Bachao Andolan : ?
A) Vinoba Bhave     
B) R.N.Pachauri      
C) Pattabhi Sitarmaiah     
D) Medha Patkar

Q.7Given set : (27,22,18,15)
A) 27,23,17,9     
B) 53,49,47,45     
C) 47,43,37,35      
D) 31,26,22,19

Q.8.Given set : (10,12,15)
A) (21,23,27)     
B) (30,32,36)     
C) (60,62,66)     
D) (68,70,73)

Q.9. QPRS:TUWV :: JIKL : ?
A) NMOP     
B) NMPO     
C) MNPO     
D) MNOP

Q.10. NUMBER : UNBMRE :: GHOST : ?
A) HOGST     
B) HOGTS     
C) HGSOT     
D) HGOST

Answer Key
1.(B)     2.(A)     3.(D)     4.(B)     5.(D)     6.(D)     7.(D)     8.(D)     9.(C)     10.(C)

No comments:

Post a Comment

Advertisement