Tuesday, 8 December 2015

Mission IBPS Bank PO and Clerk Exam Reasoning Mock Test Quiz -75

Reasoning Quiz - Set : 2 



Directions—(Q.No. 21-25) Study the following information carefully and answer the given questions—
Seven trees namely mango, lemon, apple, ashoka, banana, guava and papaya are planted in a straight row, not necessarily in the same order. (Assume as if the trees are facing North) (a) The papaya tree is planted fourth to the right of the lemon tree. (b) The Ashoka tree is planted at the extreme right end of the row. (c) The mango and guava trees are immediate neighbours of the lemon tree. (d) The bananatree is planted immediately next to the mango tree.


21. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) lemon, mango
(B) banana, apple
(C) mango, banana
(D) guava, lemon
(E) apple, ashoka

 
22. Which trees are planted at the extreme ends of the row ?
(A) guava, apple
(B) lemon, ashoka
(C) guava, ashoka
(D) lemon, papaya
(E) guava, papaya

 
23. Which of the following tree is planted exactly in the middle of the row ?
(A) papaya  
(B) mango
(C) banana  
(D) lemon 
(E) apple
 

24. What is the position of the apple tree with respect to the guava tree ?
(A) Second to the right
(B) Fourth to the right
(C) Immediate left
(D) Third to the right
(E) Third to the left

 

25. How many trees are planted between the mango and the ashoka trees ?
(A) None 
(B) One
(C) Two  
(D) Three 
(E) Four
 
Directions-(Q. 26-30) Study the following information carefully and answer the given questions—
 
A, B, C, D, F, G, H and J are sitting around a circular table facing the centre. (a) D sits exactly between J and F. (b) J sits second to the left of F and second to the right of B. (c) H sits third to the left of G. (d) A is not an immediate neighbour of B.
 

26. How many people sit between G and H when counted in an anticlockwise direction from G ?
(A) One 
(B) Two
(C) Three 
(D) Four 
(E) Five
 

27. If H : F then J : ?
(A) B  
(B) F
(C) H  
(D) G 
(E) None of these
 

28. If all the persons are made to sit in alphabetical order in anticlockwise direction,
starting from A, the positions of how many (excluding A) will remain unchanged as compared to their original seating positions ?
(A) None  
(B) One
(C) Two  
(D) Three 
(E) Four
 

29. In which of the following pairs, is the second person sitting to the immediate left of the first person?
(A) GJ 
(B) FA
(C) CH  
(D) AH 
(E) DF
 

30. Who sits third to the left of J?
(A) B  
(B) A
(C) C  
(D) H 
(E) D
 
Directions—(Q. 31-35) Study the following arrangement of digits and symbols carefully and answer the questions given below-
 
3 4 2 6 8 7 © 5 4 £ 3 2 9 $ 1 6 5 3 7 # 9 8 6 @ 2 1 4 3 π 9 8 7 2 β 4 3
 

31. How many 2's are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a perfect square ?
(1 is also a perfect square)
(A) None 
(B) One
(C) Two  
(D) Three 
(E) Four
 

32. Which of the following is fifth to the right of the eighteenth from the left end of the above arrangement?
(A) $  
(B) 9
(C) 2 
(D) @ 
(E) 6
 

33. How many symbols are there in the above arrangement, each of which' is immediately preceded as well as followed by an even number in the above arrangement?
(A) One 
(B) Two
(C) Three  
(D) Four 
(E) Five
 

34. If all the digits that are perfect squares are dropped from the above arrangement, which of the following will be the thirteenth (digit/symbol) from the left end of the above arrangement ?
(1 is also a perfect square)
(A) $  
(B) 6
(C) #  
(D) 7 
(E) 5
 

35. How many pairs of digits are there in the number highlighted in bold in the above arrangement each of which has as many digits between them (in both forward and backward directions) as they have between them in the numerical series ?
(A) One 
(B) Two
(C) Three 
(D) Four 
(E) Five
 
Directions— (Q.No. 36-40) In each question below is given a group of letters followed by five combinations of number/symbol codes lettered (A), (B), (C), (D) and (E). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the  following coding system and the conditions and mark the letter of that combination as your  answer—
 
Letter : P I R S E J L O D N X A B C K
 
Number/Symbol code : β 5 4 # 3 8 @ 7 2 1 $ 6 π 9 Ω
 
Conditions :  
(i) If both the first and the fifth elements are vowels, the codes for both these are to be interchanged. (ii) If the group of letters contains no vowel, the codes for the first and the last elements are to be interchanged. (iii) If the third element is a vowel and the fourth a consonant, the fourth element is to be coded as the code for the second element.
 

36. JDRALS
(A) 8246@# 
(B) 8246#@ 
(C) 8264@# 
(D) 8@426# 
(E) 2846@#
 

37. ORNKEL
(A) 314Ω7@ 
(B) 374Ω1@
(C) 741Ω3@ 
(D) 341Ω7@ 
(E) 714Ω3g
 

38. EPBCOK
(A) 7βπ93Ω 
(B) 3πβ97Ω
(C) 3β9π7Ω 
(D) β3π79Ω 
(E) 3βπ97Ω
 

39. RXISCN
(A) $45$91 
(B) 4$9$51
(C) 4$5$91 
(D) 4$$951 
(E) 4$$519
 

40. JRXPDB
(A) 4πβ$28 
(B) π4$β28 
(C) π$4β28 
(D) πβ4$28
(E) 84$β2π

Answers : 1 (C) 2 (D) 3 (B) 4 (D) 5 (D) 6 (E) 7 (A) 8 (A) 9 (E) 10 (E) 11 (B) 12 (B) 13 (E) 14 (D) 15 (E) 16 (D) 17 (B) 18 (E) 19 (D) 20 (A) 21 (E) 22 (C) 23 (C) 24 (B) 25 (D) 26 (D) 27 (A) 28 (B) 29 (C) 30 (C) 31 (C) 32 (E) 33 (B) 34 (E) 35 (D) 36 (A) 37 (D) 38 (A) 39 (C) 40 (B)

No comments:

Post a Comment

Advertisement