Friday, 13 November 2015

RBI Grade 'B' Exam Reasoning Quest : Syllogism Quiz - 37

Directions (1-5): In each of the questions below are given four statements below are given four statements followed by four Conclusions numbered I, II III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions  and then decided which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

 

1. Statements:
Some roses are flowers.
Some flowers are buds
All buds are leaves
All leaves are plants
Conclusions:
(i) Some plants are flowers
(ii) Some flowers are buds
(iii) No leaves are roses
(iv) No roses are buds.
(a) Only I follows
(b) only I and II follows
(c) only I and either II or IV follow
(d) only either II or IV follows
(e) None of these

2. Statements:
Some books are journals.
All journals are papers.
Some papers are cards
All cards are boards
Conclusions:
(i) Some papers are books.
(ii) Some papers are boards.
(iii) Some boards are journals.
(iv) Some boards are books.
(a) Only I and II follow
(b) Only I follows
(c) only I, II and III follows
(d) All follows
(e) None of these

3. Statements:
Some grapes are apples
Some apples are bananas.
All bananas are pomegranate
Conclusions:
(i) No graphs are pomegranates.
(ii) Some guavas are grapes.
(iii) Some guavas are apples.
(iv) No bananas are pomegranates.
(a) None follows
(b) Only II and III follows
(c) Either I or III follows
(d) Both III and IV follows
(e) None of these

4. Statements:
Some doors are walls.
All walls are floors.
All floors are rooms.
Some rooms are windows.
Conclusions:
(i) All walls are rooms
(ii) Some rooms are doors
(iii) some rooms are walls
(iv) Some floors are doors.
(a) None follows
(b) only I and II follows
(c) Only II and III follows
(d) Only II, III and IV follows
(e) all follows

5. Statements:
Some spoons are forks.
Some forks are bowls
All bowls are plates.
Some plates are utensils.
Conclusions:
(i) Some utensils are forks.
(ii) Some plates are forks.
(iii) Some plates are spoons.
(iv) some utensils are spoons.
(a) only I follows
(b) Only II follows
(c) only I and III follows
(d) Only II and IV follows
(e) None of these

6. Statements:
All chairs are tables.
All tables are desks.
Some desks are benches.
Some desks are sofas.
Conclusions:
(i) some benches are sofas
(ii) some sofas are tables.
(iii) Some benches are tables.
(iv) No chair bench.
(a) None follows.
(b) only I and II follow
(c) only II and III follows
(d) only I, II and III follows
(e) None of these

7. Statements:
Some sweets are chocolates.
Some chocolates are mints.
Some minis are food.
Some food is diet.
Conclusions:
(i) No sweets are diet.
(ii) No food is chocolates.
(iii) Some sweets are diet
(iv) Some sweets are food.
(a) None follows
(b) Either I or III follows
(c) Only III and IV follows
(d) only II and III follows
(e) None of these

Directions (8-10): In each of the questions below are given three statements followed by three conclusion numbered I, II & III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decided which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

8. Statements:
All houses are windows
All roads are windows
All toys are windows.
Conclusions:
(i) some toys are houses
(ii) Some roads are houses
(iii) Some roads are toys.
(a) All follows
(b) only I and II follow
(c) only II and III follow
(d) only I and III follows
(e) None of these

9. Statements:
All chairs are fruits.
No fruit is nail.
Some nails are hammers.
Conclusions:
(i) some hammers are fruits.
(ii) Some nails are fruits.
(iii) Some fruits are chairs
(a) only I follows
(b) Only III follows
(c) only II follows
(d) Only II and III follows
(e) None of these

10. Statement:
All benches are rivers.
All rivers are ponds.
Some ponds are hills.
Conclusions:
(i) Some benches are benches
(ii) Some hills are benches.
(iii) Some rivers are benches
(a) only I and II follow
(b) only I and III follows
(c) Only II and III follow
(d) All I, II and III follow
(e) None of these

Answer

1. (c)      2. (a)    3.(d)    4 .(e)     5. (b)
6. (a)     7. (b)     8.(e)     9. (b)   10. (b)

No comments:

Post a Comment

Advertisement