Saturday, 28 November 2015

Numerical Ability Quiz for IBPS & SSC CGL Mock Test 63

Directions (1-3): The cost of fuel running the engine of an army tank is proportional to the square of the speed and Rs. 64 per hour for a speed of 16 kmph. Other costs amount to be Rs. 400 per hour. The tank has to make a journey of 400 km at a constant speed.

1. The most economical speed for this journey is:
(a) 20 kmph            
(b) 30 kmph            
(c) 35 kmph            
(d) 40 kmph
2. The total cost for the journey at this most economical speed is:
(a) Rs. 6000            
(b) Rs. 8000            
(c) Rs. 10000         
(d) Rs. 11000
3. Ravi can walk a certain distance in 40 day. How long will he take to walk twice the distance, twice as fast and rest twice the distance, twice as fast and rest twice as long each day?
(a) 40 days             
(b) 80 days             
(c) 50 days             
(d) 100 days
4. A can walk a certain distance in 20 days when long will he take to walk twice the distance , twice as fast and rests twice as long each day?
(a) 40 days             
(b) 60 days            
(c) 80 days              
(d) 100 days
5. A person leaves a place A to place B at 10 a.m. another person leaves B at 7.30 a.m. and reaches A at 11 a.m. They will meet each other at
(a) 7.40 a.m.        
(b) 8.20 a.m.          
(c) 8.40 a.m.           
(d) 9.20 a.m.
6. A can walk a certain distance in 10 days when he rests 9 hours a day. How long will he take to walk twice as fast an rests twice as long each days?
(a) 4 days             
(b) 10 days             
(c) 15 days           
(d) 25 days
7. A 222 metre long train crosses a pole in 6 seconds. The same train crosses a man running in the same direction in 10 seconds. Hat will be the speed of man?
(a) 15 m/ sec       
(b) 17 m/ sec       
(c) 18 m / sec          
(d) 14 m/ sec
8. how long (time in seconds) will a 450 meter long train takes to cross a girls walking with a speed of 5 km/ hr in the direction of the moving train ? the speed of the train is 65 km / hr.
(a) 27                 
(b) 28              
(c) 30              
(d)  29
9. An express train travelled at an average speed of 100 km / hr, stopping for 3 minutes after 75 km. A local train travelling at a speed of 50 km / hr, stopping for 1 minutes after every 25 km. If the train began travelling at the same time, how many kms did the local the express train o travel 600 km?
(a) 307.5 km          
(b) 900 km              
(c) 1000 km            
(d) 1200 km
10. If a student walks from his house to school at 5 km/hr, he is late by 30 minutes. However , if he walks at 6 km/hr, he is late by 5 minutes only. The distance of his school from his house is.
(a) 2.5 km              
(b) 3.6 km              
(c) 5.5 km               
(d) 12.5 km



Answers:

1 (d)    2 (b)     3 (d)    4 (a)    5 (c)   6 (d)   7 (a)     8 (a)     9 (a)    10 (d)


No comments:

Post a Comment

Advertisement