Sunday, 29 November 2015

Numerical Ability MCQs Mock Test for IBPS Bank Jobs Exam : Quiz - 65

Directions (Q.No.1-5) : find out the approximate value which should replace the question mark (?) in the following questions. (you are not expected to find out the exact value)

1. 953.7 ÷ 950.9989 = 95?
(a) 1.9         (b) 3          (c) 2.99         (d) 3.6          (e) 2.7


2. image001
(a) 2500        (b) 1230        (c) 1640        (d) 1525             (e) 2130

3. 0.0004 ÷ 0.0001 × 36.000009 = ?
(a) 0.10        (b) 1.45        (c) 145          (d) 14.5            (e) 1450

4. 137% of 12345 = ?
(a) 17000      (b) 15000      (c) 1500        (d) 14300            (e) 900

5. 3739 + 164 × 27 = ?
(a) 105400     (b) 4000        (c) 8200        (d) 690          (e) 6300

Directions (Q.No.6-10): What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following equations?

6. 447.75 ÷ 28 × 4.99 = ?
(a) 60           (b) 70           (c) 72           (d) 80                     (e) 75

7. (3.5)2 × 19.25 + ? = 275
(a) 15           (b) 20           (c) 30           (d) 28           (e) 40

8. 85% of 225+ 32.91 × 5.01= ?
(a) 340         (b) 355         (c) 375          (d) 345         (e) 370

9. (15.96)2 + 75 % of 285=?
(a) 435         (b) 485         (c) 440          (d) 420         (e) 470

10. 1679 ÷ 14.95 × 5.02 = ?
(a) 540         (b) 525         (c) 545          (d) 565         (e) 520


Answer:
1. (e)     2. (b)    3. (c)     4. (a)      5. (c)     6. (d)     7. (c)   8. (b)     9. (e)     10. (d)

Explanation:
1.
=> 95? = 953.7 ÷ 951.0
=> 95? = 953.7 – 1 = 952.7
=> = 2.7

2. ? = √10000 + 3/5 × 1892
= 100 + 1135.2
= 1235.2
= 1230

3. ? = image003
= 144 ≈ 145

4. ? 140 % of 12300
image005


5.
≈ 3739 + 160 × 30
= 3739 + 4800 = 8539 ≈ 8200

6. Taking approximate integral value we have,
? ≈ 448 ÷ 28 × 5 ≈ (448/28) × 5 ≈ 80

7. (3.5)2 + 19.25 + ? = 275
=> 12.25 × 20 + ? = 275
=> ≈ 275 – 245 = 30

8. ? = 85 % of 225 + 32.91 × 5.01
≈ 85 % of 225 + 33 × 5
≈ image007
≈ 191.25 + 165
≈ 356.25 ≈ 355

9. ? = (15.96)2 + 75 % of 285
≈ (16)2image009
≈ 256 + 213.75 ≈ 469.75 ≈ 470

10. ? = 1697 ÷ 14.95 × 5.02
≈ 1680 ÷ 15 × 5
≈ image011










No comments:

Post a Comment

Advertisement