Sunday, 29 November 2015

Model Guess Paper IBPS Clerk Exam : Test of English Language Quiz- 34

Directions—(Q. 1 to 15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there lived a robber in a village. One day, he stole a temple bell and ran towards the forest. A Tiger heard the jingle of the bell and became curious to locate the sound. As soon as he saw the robber, he jumped upon him and killed him at once. The bell fell on the ground. After a few days, a group of monkeys passed through that way. They spotted the bell and carried it to their home in the forest.

They found the jingle of the bell very interesting. Subsequently every one of them became very fond of the bell and started playing with it. After every tiring day, the monkeys would sit on the top of a hill in the forest in the night and enjoy the melodious sound of the bell. The people of the village were afraid of the noise. Soon afterwards, the people from the village found the body of the robber and proclaimed, “Certainly there is an evil spirit around here that kills human beings and then rings the bell to celebrate”.

When the people heard this, they thought that a demon was haunting their village. Without giving any second thought, people started leaving the village in terror and settling in a new place. However, there was an intelligent and bold woman in that village. She thought to herself, “I don’t believe that a demon is haunting this village. I will find out who is ringing the bell”. Late in the night, she went into the forest bravely and found that a group of monkeys was playing about and ringing the bell.

Now as the woman knew the secret of the bell, she went to the King and said, “Your Majesty ! I’m sure there is no evil spirit in the village and the cause of all the trouble lies somewhere else. If you grant me some money, I will get rid of it and bring happiness to the village.” The King, who was also terrified of the hoax that prevailed in the village, granted the request of the woman.

The woman bought as much peas, groundnuts and fruits with that money as she could. She went into the forest, made a circle under a tree on the ground, placed all the eatables and hid herself at some distance. She kept a watch on the monkeys from a distance.

As and when the monkeys saw the eatables, they dropped the bell just as the old woman had expected of them. They ran to pick the eatables. The woman picked up the bell quickly and rushed towards the village. She gave the bell in the court of the King. The King was happy with the brave woman and everyone in the village admired her bravery. The pleased King rewarded the woman for her bravery. Since that day there was no sound of the bell in the village. People returned to their village and lived happily ever after.

1. What did the group of monkeys do with the bell ?
(A) They used it to scare away the villagers
(B) They enjoyed its pleasant sound every night
(C) They returned it to the temple
(D) They gave it to the king as they feared him
(E) None of these

2. Why did the villagers move out of the village in search of a new place ?
(A) They were scared of frequent attacks of the man eating tiger
(B) They were terrified of the king as he was an evil person
(C) The village was cursed by Gods as the villagers could not find the lost bell of the temple
(D) They were fed up of frequent robberies in the village
(E) None of these

3. Why did the woman from the village go to the forest late in the night ?
(A) To find out who was ringing the bell every night in the forest
(B) To request the demon to leave the village and live somewhere else
(C) In order to hide from the demon present in the village
(D) To hunt down the evil monkeys who had been killing human beings
(E) None of these


4. How did the robber who stole the bell from the temple die ?
(A) As the bell belonged to a temple, he was cursed by Gods and died
(B) The group of monkeys killed him in order to take the bell from him
(C) A tiger in the forest spotted the robber due to the ringing bell and killed him
(D) The king had ordered the woman to find the robber and kill him
(E) None of these

5. What did the villagers presume after finding the dead robber ?
(A) That monkeys in the forest had been killing human beings
(B) That an evil spirit had been killing human beings and haunting the village
(C) That there was a man-eating tiger in the forest
(D) That the man had been killed of a curse as he had stolen a temple’s bell
(E) None of these

6. Why is the woman referred to as intelligent and bold in the given story ?
(A) She was the only one in the entire village who had dared to confront the evil king
(B) She killed the troublesome group of monkeys all by herself
(C) She fooled the king and drew out a substantial amount of money from him
(D) She was not frightened of the hoax and was brave enough to find out the truth behind it
(E) None of these

7. Why did the woman ask for some money from the king ?
(A) She needed money for moving away from the haunted village
(B) In order to buy eatables to attract the monkeys
(C) To pay the demon in exchange for leaving the village
(D) In order to buy a new bell for the temple and end God’s curse
(E) None of these

8. Which of the following is true in context of the passage ?
(A) The king of the village bravely fought against the robber and killed him
(B) The monkeys informed the tiger that a robber had entered the forest
(C) Finally, all the villagers returned to their homes
(D) There was an evil spirit in the village which killed human beings
(E) None is true

9. Why did the monkeys drop the bell before the woman picked it up and took it to the village ?
(A) They wanted to collect all the eatables kept under the tree
(B) The woman threatened them to drop the bell or face the consequences
(C) They were scared as the king had ordered them to return the bell to the temple
(D) The tiger threatened to kill them if they refused to return his bell
(E) None of these

10. Which of the following best describes the woman as mentioned in the passage ?
(A) Evil
(B) Cruel
(C) Superstitious
(D) Generous
(E) Courageous

Directions–(Q. 11 to 13) Choose the word/group of words which is/are most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

11. SPOTTED(A) Patched
(B) Supplied
(C) Spoiled
(D) Noticed
(E) Provided

12. GRANT
(A) Assign
(B) Reward
(C) Give
(D) Generate
(E) Request

13. WATCH
(A) Observation
(B) Impression
(C) Record
(D) Period
(E) Timepiece

Directions–(Q. 14 and 15) Choose the word/group of words which is/ are most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

14. DROPPED
(A) Selected
(B) Raised
(C) Increased
(D) Maintained
(E) Picked up

15. ADMIRED
(A) Neglected
(B) Criticised
(C) Disagreed
(D) Punished
(E) Feared

Directions—(Q. 16 to 20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

16. I looked everywhere as my keys, but I couldn’t figure out where I had put them.
(A) For my key
(B) As mine keys
(C) For my keys
(D) Finding my key
(E) No correction required

17. The new restaurant is doing good business becaue it serves food of good quality at lower rates than other restaurants in the area.
(A) Of serving food in
(B) It serves food for
(C) They serve food of
(D) It serves food in
(E) No correction required

18. The president was extremely popular on the world stage but is dislike in his own country.
(A) But was disliked
(B) Rather is disliked
(C) Because of dislike
(D) But is liked
(E) No correction required

19. In an attempt to change its old fashioned image, the newspaper must created a section aimed at younger leaders.
(A) Will create few
(B) Is creating few
(C) Should creates a
(D) Has created a
(E) No correction required

20. As her neighbour have loud parties every night, she does not complain. She prefers to put up with it—
(A) Because her neighbour
(B) Even though her neighbours
(C) Despite of neighbours
(D) Instead of her neighbour
(E) No correction required

Directions—(Q. 21 to 25) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either mis-spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all t h e words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

21. Drivers (A) who exceed (B) the speed limit (C) are duly find (D) by the traffic police personnel. All correct (E)

22. This project (A) is in its final faze (B) of completion and is expected (C) to be ready (D) by the end of this year. All correct (E)

23. The bored (A) of governors meets (B) once every month to discuss (C) the organisation’s policy. (D) All correct (E)

24. There was a slight (A) reduction (B) in his wait (C) after almost a week (D) of strict dieting. All correct (E)

25. He has not been able to attend (A) the office (B) for last four (C) days because he is suffering (D) from fever. All correct (E)

Directions—(Q. 26 to 30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) He instructed his stable master to give him the fastest of all the horses he had.
(2) Akbar was embarrassed and in turn gifted the Sage a horse cart and made the stable master its driver in order to punish him.
(3) After a few days Akbar saw the Sage walking again and asked him where the horse was.
(4) Once Akbar saw a sage walking and decided to gift him a horse.
(5) The Sage answered “My Lord, the horse gifted to me was so fast that it crossed the distance
from earth to heaven in one night.”
(6) However, it so happened that the stable master gave him a frail and sick horse which died the
same night it was gifted to the Sage.

26. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

27. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 1
(C) 4
(D) 6
(E) 5

28. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6

29. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 2
(E) 6

30. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6

IBPS BANK CLERK EXAM : PRACTICE SETS - English Language Quiz- 30

 
Answers:
1. (B) 2. (E) 3. (A) 4. (C) 5. (B) 6. (D) 7. (B) 8. (C) 9. (A) 10. (E) 11. (D)12. (C)13. (A) 14. (E) 15. (B) 16. (C)17. (E) 18. (A) 19. (D) 20. (B) 21. (D) 22. (B) 23. (A) 24. (C) 25. (E) 26. (D)27. (B) 28. (C) 29. (B) 30. (E)

No comments:

Post a Comment

Advertisement