Sunday, 8 November 2015

IBPS Reasoning Quiz Solved Questions Paper 23

IBPS PO and IBPS Clerk CWE Reasoning Mock Test IBPS Previous Year Questions and Answers Bank Clerk Reasoning Quiz


1. If it is possible to make one meaningful word with the Second, Fourth, Sixth and Ninth letters of the word “PROACTIVE”, which of the following would be the second last letter of that word? If no such word can be made, give ‘N’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as ‘M’.
(A) A                      (B) E
(C) T                       (D) N
(E) M


2. In a certain code UNIVERSE is written, FUSGWKOW how is UNION written in that code?
(A) WOKPP           (B) PPKWO
(C) PPKOW           (D) PQKOW
(E) None of these

3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) 17                     (B) 59
(C) 83                     (D) 21
(E) 19

Directions (Q 4-8): In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give answer—
(1) if only conclusion I is true.
(2) if only conclusion II is true.
(3) if either conclusion I or conclusion II is true.
(4) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(5) if both conclusions I and II are true.

4. Statements : Some bangles are ring. Some rings are red. All red are hand.
Conclusions :
I. Some hand are bangles.
II. Somebangle are red.
(A) 1                       (B) 2
(C) 3                       (D) 4
(E) 5

5. Statements : Some pencil are knife. All knife are stick.
No stick is wood.

Conclusions :
I. Some knife are wood
II. Some wood are pencil
(A) 1                       (B) 2
(C) 3                       (D) 4
(E) 5

6. Statements : All trees are garden. Some garden are grass. Some grass are green.
Conclusions :

I. Some garden are green.
II. Some trees being green is a possibilty.
(A) 1                       (B) 2

(C) 3                       (D) 4
(E) 5

7. Statements : All balls are bats. No bat is blue. No blue are book.
Conclusions :

I. Some bat are blue.
II. Some bat are not blue.
(A) 1                       (B) 2
(C) 3                       (D) 4
(E) 5

8. Statements: All letters are words. Some words are vowels No Vowels is consonent.
Conclusions:
I. All consonent being words is a possibilty.
II. Some vowel are not consonent.
(A) 1                       (B) 2

(C) 3                       (D) 4
(E) 5

Directions—(Q9–11) In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the following options holds true:

Give answer—
(1) if only conclusion I is true.
(2) if only conclusion II is true.
(3) if either conclusion I or conclusion II is true.
(4) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(5) if both conclusions I and II are true.


9. Statements;
B < Q > F < H
F= N
Conclusions:
I. N < Q
II. Q > H
(A) 1                       (B) 2
(C) 3                       (D) 4
(E) 5

10. Statements;
T > Q
G < K
O < Q
G= J
Conclusions:
I. T > O
II. Q > G
(A) 1                       (B) 2
(C) 3                       (D) 4
(E) 5

11. Statements:
F≥H,
A≤C,
G≥H,
H>C


Conclusions:
I. G>H

II. G >C
(A) 1                       (B) 2
(C) 3                       (D) 4
(E) 5


ANSWERS
1.(E)
2.(C)
3.(D)
4.(D)
5.(D)
6.(B)
7.(D)
8.(A)
9.(A)
10.(A)
11.(B)

No comments:

Post a Comment

Advertisement