Friday, 6 November 2015

IBPS Reasoning Quiz - 15

Directions (1-5): study the following information carefully and answer the questions given below:

P, Q, R, S, T, V, W and Z are travelling to three destinations Delhi, Chennai and Hyderabad in three different vehicles – Honda City, Swift D’Zire and Ford lokn. There are three females among them one in each car. There are at least two persons in each car.
R is not travelling with Q and W. T, a male is travelling with only Z and they are not travelling to Chennai . P is travelling in Honda City to Hyderabad. S is sister of P and travels by ford Ikon. V and R travel together. W does not travel to Chennai.


1. Members in which car are travelling to Chennai?
(a) Honda City          (b) Swift D’Zire        (c) Ford Ikon    (d) Either swift D’ Zire or ford Ikon     (e) None of these

2. In which car are four members travelling?
(a)None         (b) Honda city    (c) Swift D’Zire     (d) Ford Ikon          (e) Honda city or Ford Ikon

3. which of the following combinations represents the three female members?
(a) QSZ         (b) WSZ        (b) PSZ         (d) Cannot be determined       (e) None of these

4. Who is travelling with W?
(a) Only Q     (b) Only P      (c) Both P and Q       (d) Cannot be determined     (e) None of these

5. Members in which of the following combinations are travelling in Honda City?
(a) PRS         (b) PQW        (c) PWS         (d) Data inadequate      (e) None of these

Directions (6-10):  study the following information carefully and answer the questions given below:

A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends travelling in three different cars, viz. X Y and Z with at least two in one car to three different places, viz. D is travelling with G to Delhi but not in car Y. A is travelling with only H in car to three different places, viz. Delhi, Chandigarh and Agra.
There is at least one female member in each car. D is travelling with G to delhi but not in car Y. A is travelling with only H in car Z but not to Chandigarh. C is not travelling with either D or E. F and D are studying in the same only girls college. H, B and G are studying in the same only boys college.

6. Which of the following represents the group of females among them?
(a) F, C, A       (b) F, G, A       (c) D, C, A     (d) Data inadequate     (e) None of these

7. Which of the following combinations is correct?
(a) Delhi – X  — C        (b) Chandigarh – X – F     (c) Agra – Z – E     (d) Delhi – y – E      (e) None of these

8. In which car are four of them travelling?
(a) X or Z               (b) Y             (c) X or Y       (d) Z      (e) None of these

9. In which of the following cars is C travelling?
(a) X            (b) Y             (c) Z             (d) Either X or Y     (e) Data inadequate

10. Passengers in which car are travelling to Chandigarh?
(a) Y   (b) X   (c) Either X or Y       (d) Data inadequate  (e) None of these

Read more Reasoning Quiz

Answer

1. (c)     2. (a)     3. (d)    4. (c)     5 (b)    6 (d)     7 (e)    8 (e)    9 (b)   10 (a)

Explanations

(1-5):
Person Sex Vehicle Destination
P Male Honda City Hyderabad
Q M /F Honda City Hyderabad
R Male Ford Ikon Chennai
S Female Ford Ikon Chennai
T Male Swift D’zire Delhi
V Male Ford Ikon Chennai
W M/F Honda City Hyderabad
Z Female Swift D’ zire Delhi
1. R, S and V are travelling to Chennai in car ford travelling to Chennai in car Ford Ikon.
2.Four members are travelling in no car.
3.S and Z are female members. The third female member is either P, Q or W.
4. P and Q are travelling with W.
5. P, Q and W are travelling in Honda City.

(6-10):
Friend Sex Car Destination
A Female Z Agra
B Male Y Chandigarh
C M / F Y Chandigarh
D Female X Delhi
E M / F X Delhi
F Female X / Y Delhi or Chandigarh
G Male X Delhi
H Male Z Agra
6. The sex of C and E is not known.
7. None of the combinations is true.
8. Four of them may be travelling in car X.
9.C is travelling in car Y.
10. The passengers of Car y are Travelling to Chandigarh.

No comments:

Post a Comment

Advertisement