Sunday, 15 November 2015

IBPS Quest For Clerk: Reasoning Quiz 43



Directions—(Q. 1–6) : Study the following information and answer the questions given below—
M, N, P, R, T, W, F and H are sitting around a circle facing at the centre. P is third to the left of M and second to the right of T. N is second to the right of P. R is second to the right of W who is second to the right of M. F is not an immediate neighbour of P.

1. Who is to the immediate right of P ?
(A) H (B) F (C) R (D) Data inadequate (E) None of these

2. Who is to the immediate right of H ?
(A) R (B) F (C) M (D) Data inadequate (E) None of these

3. Who is to the immediate left of R?
(A) P (B) H (C) W (D) T (E) Data inadequate

4. Who is third to the right of H ?
(A) T (B) W (C) R (D) F (E) Data inadequate

5. Who is second to the right of F ?
(A) M (B) R (C) T (D) Data inadequate (E) None of these

6. In which of the following is the first person sitting in between the second and the third person ?
(A) NHM (B) PHN (C) TRP (D) TWF (E) None of these

Directions—(Q. 7–12) : In each of the following questions, two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the questions below the rows of numbers are to be answered. The operations of numbers progress from the left to the right.


Rules :
(i) If an odd number is followed by another composite odd number, they are to be added.
(ii) If an even number is followed by an odd number they are to be added.
(iii) If an even number is followed by a number which is the perfect square, the even number is to be subtracted from the perfect square.
(iv) If an odd number is followed by a prime odd number, the first number is to be divided by the second number.
(v) If an odd number is followed by an even number the second one is to be subtracted from the first number.

7. 15 8 21
p 3 27
If ‘p’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 58 (B) 76 (C) 27 (D) 82 (E) None of these

8. 12 64 17
20 m 16
If ‘m’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 69 (B) 85 (C) 101 (D) 121 (E) None of these

9. 85 17 35
16 19 r
If ‘r’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 175 (B) – 5 (C) 75 (D) 210 (E) None of these

10. 24 15 3
d 6 15
If ‘d’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 37 (B) 8 (C) 22 (D) 29 (E) None of these

11. 28 49 15
h 3 12
If ‘h’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 13 (B) 15 (C) 19 (D) 27 (E) None of these

12. 36 15 3
12 3 n
If ‘n’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 15 / 17 (B) 32 (C) 12 / 17 (D) 36 (E) None of these

Directions—(Q. 13–17) : Below in each question are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answers :
(A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
(B) If statement II is the cause and statement I is effect.
(C) If both the statements I and II are independent causes.
(D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
(E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

13. I. This year, the cut off percentage for admission to junior colleges have increased over the last year.
II. This year performance of students in Xth final exam was considerably higher than the previous year.

14. I. The conditions of most of the national highways are very bad.
II. Govt. has now sanctioned a huge amount of money to maintain the national highways.

15. I. Many students of the local school have failed in English Language paper in the annual examination.
II. Many students of the local school have failed in Mathematics paper in the annual examination.

16. I. Rain and thunder showers bashed the city during the past three days.
II. Many people stayed indoor during the past three days.

17. I. There has been a considerable increase in the sale of fat free food articles.
II. Now people have become more conscious about their health condition and food
habits

Answer:
1. (A) 2. (E) 3. (D) 4. (D) 5. (C)6. (A) 7. (A) 8. (E) 9. (B) 10. (C) 10. (D) 12. (A) 13. (D) 14. (A) 15. (E) 16. (A) 17. (B)



No comments:

Post a Comment

Advertisement