Monday, 30 November 2015

IBPS PO & Clerk Exam Current Affairs Revision Class - 1



1. India will host G20 summit in ......... ?

Ans- 2018 (2016 to China and in 2017 Germany)



2. Recently, which country has been severely affected by Super typhoon Dujuan?

Ans- China

 

3. Which country has been ranked number one in the recently launched ICC womens team ranking?

Ans-Australia



4. Who won the Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement?

Ans-Prabhakar Jog



5. Which country / territory flag was raised at United Nations for the first time in october?

Ans- Palestine



6. Who has been honoured by UK city of Coventry for his contributions to the West Midlands region of central England ? Ans- Ratan Tata



7. The International Day of Older Persons (IDOP) was observed across the world with the theme Sustainability and Age Inclusiveness in the Urban Environment ?

Ans- 1 October 2015



8. Which country has launched 20th new generation satellite into space as part of its domestic BeiDou Navigation System (BDS) ?

Ans- China



9. World Vegetarian Day was observed on........?

Ans- 1 October 2015



10. What is the Full form of FATCA?

Ans- foreign account tax compliance act



11. Who was appointed as BCCI President ?

Ans-Shashank Manohar



12. Who has won the 2015 Right Livelihood Award ?

Ans-Inuit and Arctic activist Sheila Watt-Cloutier of Canada



13. Who has emerged as worlds largest cotton producer ?

Ans- India



14. Which State government Launches Citizen Portal to submit on-line complaints to the police stations through internet ? Ans- Odisha



15. Brian Friel, who died recently, was a greatest playwright belongs to which country?

Ans- Ireland



16. Who will provide 120 million dollars loan to upgrade the India-Bangladesh electricity

network?

Ans- Asian Development Bank (ADB)



17. Which Bank has become the first institution worldwide to launch m-Visa, a card-less and device-less solution to make the payments ? Ans- ICICI Bank



18. Who has assumed additional charge as the Chairman and Managing Director of Steel Authority of India Limited (SAIL) ? Ans- Dr Anup K Pujari



19. India's first solar powered district court inaguratedby Prime Minister at which place ?

Ans- Khunti, Jharkhand



20. Who was appointed as CFO of flipkart for commerce platform ?

Ans- Sriram Venkataraman



21. Who have won the 2015 Nobel Prize in Physics for their discovery of neutrino oscillations ?

Ans- Japan's Takaaki Kajita and American Arthur B. McDonald



22. Who have won the 2015 Nobel Prize in Physiology or Medicine-2015 ?

Ans- one half jointly to William C Campbell (Ireland) and Satoshi Omura (Japan) for their discoveries concerning a novel therapy against infections caused by roundworm parasites and the other half to Youyou Tu (China) for her discoveries concerning a novel therapy against Malaria.



23. DRDO inaugurated worlds highest Research Centre at which Place ?

Ans- Chang La, Ladakh in Jammu and Kashmir at 17600 feet



24. Who won the International Basketball Federation (FIBA) Asia Championship ?

Ans-China by defeating the Philippines



25. Edida Nageswara Rao passed away recently. Who is he ?

Ans- Renowned Telugu Cinema Producer



26. Asian Development Bank (ADB) give around Rs. 1,500 crore ($ 240 million) for skill

development to which State ?

Ans- Madhya Pradesh



27. Nabard sanctions Rs. 2,112 cr loan to Gujarat under RIDF. What is the Full form of RIDF ?

Ans- Rural Infrastructure Development Fund



28. Who allowed terminally ill patients to legally end their lives under a doctors

supervision ? Ans- California



29. Who was appointed as permanent CEO of Twitter ? Ans- Jack Dorsey



30. What is the name of a torpedo launch and recovery vessel that commissioned recently ?

Ans- INS Astradharini



31. Indias gross domestic product (GDP) is expected to grow at which rate according to United Nations Conference on Trade and Development (Unctad) ?

Ans-7.5 per cent



32. Who won 2015 Nobel Prize for Chemistry ?

Ans-Sweden's Tomas Lindahl, the US-based Paul Modrich and Turkish-born Aziz Sancar for work on mapping how cells repair damaged DNA.



33. The Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Conference 2016 will be held at which place ? Ans- New Delhi from 8 January to 10 January 2016.



34. Who won the 2015 FIDE World Chess Cup ?

Ans- Russia’s Sergey Karjakin



35. Indias gross domestic product (GDP) is expected to grow at which rate according to IMF ?

Ans- 7.3 percent



36. Who won the 2015 Nobel Literature Prize ?

Ans- Belarussian writer Svetlana Alexievich "for her polyphonic writings, a monument to suffering and courage in our time."



37. Who was elected as the Head of the Inter-governmental Panel for Climate Change (IPCC) at its 42nd session in Dubrovnik, Croatia ?

Ans- Hoesung Lee



38. Name the first sportsperson to make an honorary group captain in the Indian Air Force 83rd anniversary celebration?

Ans- Sachin Tendulkar



39. Which country has been ranked number one in the ICC womens team ranking?

Ans- Australia



40. Which country has signed loan agreement with India for Green Energy Project of Euro 125 Million?

Ans- Germany



41. Who was appointed as the chairman of Atomic Energy Commission (AEC) ?

Ans- Sekhar Basu



42. Which Government launched Operation Valsalya to track missing children ?

Ans- Kerala



43. N. Ramani passeed away recently. Who is he ?

Ans- Renowned Carnatic flautist



44. Which Bank targets corporate customers with new mobile apps Pay Connect and FX Connect ?

Ans- Axis Bank



45. Who will be honoured with the Hridaynath Mangeshkar Award 2015 ?

Ans- music composer AR Rahman



46. Who won the Nobel Peace Prize 2015 ?

Ans- Tunisian National Dialogue Quartet for its decisive contribution to the building of a pluralistic democracy in Tunisia in the wake of Jasmine revolution of 2011.



47. Who was named as Cultural Ambassador of Seychelles ?

Ans- AR Rahman



48. World Egg Day was observed on..........?

Ans- 9 October



49. World Post Day was observed globally on.........?

Ans- 9 October



50. Which Bank launches mVisa Electronic Cardless Transactions for Pockets App ?

Ans- ICICI Bank



51. Who won the 2015 economics Nobel Prize ?

Ans- British economist Angus Deaton for "his analysis of consumption, poverty, and welfare,"



52. Which Bank has received an approval from the Reserve Bank of India to sponsor a mutual fund and to set up an asset management company (AMC) and a trustee company ?

Ans- YES Bank



53. Mission Abaas, states urban housing mission, to provide affordable houses to Economically Weaker Sections (EWS), Low Income Groups (LIG) and slum dwellers launched by which State ?

Ans- Odisha Government



54. Who won 2015 China Open Mens Singles title ?

Ans- Novak Djokovic won by defeating Rafael Nadal of Spain.



55. International Day of the Girl Child (IDGC) was observed across the world on which date........?

Ans- 11 October with the theme The Power of Adolescent Girl: Vision for 2030.



56. India will observe as Constitution Day (Samvidhan Divas) to spread awareness of Indian Constitution and its architecture Dr B R Ambedkar ?

Ans- 26 November



57. Who is the Prime Minister of Jordan ?

Ans- Abdullah Ensour



58. Who was elected as new Nepal Prime Minister ?

Ans- K P Sharma Oli



59. Who has been appointed as the New Zealand Tourism Ambassador?

Ans- Siddharth Malhotra



60. Who has won the 2015 China Open Womens Double Title?

Ans- Sania Mirza and Martina Hingis



61. Who won the 2015 Man Booker Prize for Fiction ?

Ans- Jamaican writer Marlon James for his novel A Brief History of Seven



62. Who was named as the Central Bank Governor of the Year, Asia 2015 by London-based publication Emerging Markets ?

Ans- Atiur Rahman, the Governor of Bangladesh Bank



63. Who has been elected as Fiji's President ?

Ans- Jioji Konrote



64. Who are the participating countries in joint training exercise, named Mitra Shakti-2015 ?

Ans- India-Sri Lanka



65. Indo and which country started Joint Military Exercise „Hand in Hand- 2015?

Ans-China



66. Who was awarded with the prestigious J.C. Daniel Award for the year 2014 for his contributions towards the Malayalam entertainment industry ?

Ans- Renowned Malayalam filmmaker I.V. Sasi



67. Who has become Pakistan's highest Test scorer ?

Ans-Younis Khan surpassed Javed Miandad



68. Who was appointed as MD and CEO of Bank of Baroda ?

Ans- PS Jayakumar



69. Which government launched Bill Banvao, Inaam Pao scheme ?

Ans- Delhi Government



70. China operationalises Zam Hydropower Station on which river ?

Ans- Brahmaputra River



71. Reserve Bank of India (RBI) has established Financial Inclusion Fund (FIF)of how much fund expanding reach of banking services ?

Ans- Rs. 2000 crore



72. Who was selected for 2015 Harvard Humanitarian of the Year Award ?

 Ans-Kailash Satyarthi



73. Which countries have started 2015 Malabar Naval Exercise of the eastern coast in Bay of Bengal and India Ocean ?

Ans-India, United States and Japan navies



74. The countrys prestigious DRDO Missile Complex in Hyderabad was renamed as........?

Ans- Dr APJ Abdul Kalam Missile Complex



75. Which company has tied-up with Facebook to sell its affordable homes online ?

Ans- Real estate developer Tata Housing



76. Who became the first European country to sign the MoU on establishment of Nalanda University ?

Ans-Portugal



77. Zaheer Khan who retires recently is related with which sports ?

Ans-Cricket



78. The UN General Assembly has elected ........ to serve as non-permanent members on the Security Council for two-year terms beginning January 1 next year ?

Ans- Egypt, Japan, Senegal, Ukraine and Uruguay



79. World Food Day (WFD) was observed across the world on .........?

Ans- 16 October 2015



80. Who receives honorary doctorate from Edinburgh University ?

Ans-Bollywood superstar Shah Rukh Khan



81. Who became the first female Speaker in the parliamentary history of Nepal ?

Ans- Onsari Gharti Magar



82. China signed signed a 5.5 billion US dollars deal to build the first high-speed railway in which country ?

Ans- Indonesia



83. The International Day for the Eradication of Poverty was observed globally on ........?

Ans- 17 October 2015



84. Who replaces Pepsi as title sponsors of IPL ?

Ans- Mobile company Vivo



85. Who was appointed as the CMD of Hindustan Petroleum Corp Ltd ?

Ans- MK Surana



86. Who was appointed as Advocate General of Maharashtra ?

Ans- Shreehari Aney



87. Reliance to Start Selling Its 4G Smartphones with which branch name ?

Ans- 'Lyf'



88. Which country has recently launched a new communication satellite APSTAR-9 by the Long March-3B carrier rocket? Ans- China



89. Who has recently won the Maharaja Sayajirao Bhasha Samman Award?

Ans- Prasoon Joshi



90. Mani Rangarajan has been recently appointed as CFO of which company ?

Ans- Housing.com



91. The World Statistics Day was observed across the world on .......?

Ans- 20 October 2015



92. North Atlantic Treaty Organization (NATO) has launched Trident Juncture Military Exercise at which place ?

Ans- Italy



93. Which State launched approved Swadhar Greh scheme, which will assure economic and  social security to women in distress ?

Ans- Haryana





94. Which movie has won prestigious Best Short Film Award at the 2015 London Film Festival (LFF) ?

Ans- Indian short film, An Old Dogs Diary



95. WHo has won the prestigious 2015 Denmark Open Badminton Title in the womens single ?

Ans- Chinas Xuerui Li by defeating P V Sindhu of India



96. Who has won the 2015 Sultan of Johor Cup under-21 field hockey tournament ?

Ans- Great Britain by defeating defending champions India



97. Smita Patil: A Brief Incandescence was written by.........?

Ans- Maithili Rao



98. Which bank has launched the Chillr mobile app in partnership with Chillr?

Ans- Bank of Baroda



99. Typhoon Koppu has affected which country ?

Ans- Philippines



100. Which state has launched the "My Ganga, My Dolphin-2015" campaign?

Ans-Uttar Pradesh



101. Britain has signed a landmark nuclear deal with which country to build the United Kingdoms first nuclear power plant ?

Ans- China



102. Indian Police Foundation (IPF) and Indian Police Institute (IPI) located in which place ?

Ans- New Delhi



103. Book Titled Dreaming Big- My Journey to Connect India authored by .......?

Ans- Sam Pitroda



104. Who has been appointed as Chief Marketing Officer (CMO) of Flipkart ?

Ans-Samardeep Subandh



105. Who has been selected as Delhis new Lokayukta ?

Ans- Former Delhi High Court judge Reva Khetrapal



106. India signed Mutual Legal Assistance Treaty (MLAT) in Criminal Matters with which country ?

Ans- Maldives



107. Global Iodine Deficiency Disorders Prevention Day observed on .........?

Ans- 21 October 2015



108. Who has been appointed as the first male member of the National Commission for Women (NCW) ?

Ans-Alok Rawat



109. Amaravati has been declared as the new capital of Andhra Pradesh located on the banks of which river ?

Ans- River Krishna



110. Who has been appointed as the Brand Ambassador of the tyre manufacturing company MRF Limited?

Ans- AB De Villiers



111. Who was appointed as Envoy to the US-led coalition fighting the Islamic State for Iraq and Syria (ISIS) ?

Ans- Brett McGurk



112. Who was awarded with the 2015 Confucius Peace Prize by China for supposedly injecting fresh energy into the global quest for harmony ?

Ans- Zimbabwean President Robert Mugabe



113. Who will fix interest rates on gold deposits under the Gold Monetisation Scheme ?

Ans-Banks



114. Who was appointed as National Security Advisor of Pakistan ?

Ans- Retired Lieutenant General Nasser Khan Janjua



115. Who was elected as Prime Minister of Canada ?

Ans- Justin Trudeau



116. Who is the official mascot of the Paragliding World cup event?

Ans- Snow Leopard



117. PM Narendra Modi lays foundation stone for mobile manufacturing facility at which place ?

Ans- Tirupati, Andhra Pradesh



118. Name the former member of International Olympic Committee (IOC) who passed away

recently?

Ans- Ashwini Kumar



119. Who has been nominated by Finance ministry to the board of Reserve Bank of India?

Ans- Shaktikanta Das



120. Which bank has launched Malayalam and Hindi language versions for its mobile banking application?

Ans- Federal Bank



121. World Polio Day is observed annually across the world on........?

Ans- 24 October



122. Mada Venkateswara Rao passed away recently. Who is he ?

Ans- Veteran Telugu actor



123. Indias first AC double-decker Shatabdi train to run on which route?

Ans- Mumbai to Goa



124. Which city is hosting 3rd India-Africa Forum Summit?

Ans- New Delhi



125. Who won 2015 World Drivers Championship (WDC) for third time ?

Ans- Lewis Hamilton



126. Who has won Silver medal in the 2015 Archery World Cup Final in the mens individual compound section in Mexico ?

Ans- archer Abhishek Verma



127. What is the full form of NDRF ?

Ans- National Disaster Response Force (NDRF)



128. Which State announced to open Sanskrit University for Scheduled Castes ?

Ans- Haryana at at Mundri village



129. Recently which country has been hit by Hurricane Patricia? Ans- Mexico



130. What is the name of the committee which has been formed to probe the death of a 15 year old Dalit Youth in Gohana, Haryana? Ans- Amit Bhatia



131. Who was elected as the President of Nepal. She is the first women president of Nepal ?

Ans- Bidhya Devi Bhandari



132. India has been placed at which place among the 189 countries in the recently released World Banks 2016 rankings of Ease of Doing Business Report ?

Ans- 130th position (Singapore topped the list)



133. Who has been appointed as the chairman of the Inter-Governmental Negotiations (IGN) of UN Security Council Reforms?

Ans-Sylvie Lucas



134. What is the name of Indian Navy and Sri Lankan Navy Joint Naval Exercise held at Trincomalee, Sri Lanka ?

Ans- SLINEX



135. who is the head of new panel set up to simplify Income-Tax Act ?

Ans- Justice RV Easwar



136. What is the full form of HRIDAY ?

Ans- Heritage City Development and Augmentation Yojana



137. Who was elected as New President in Guatemala ?

Ans- Former comedian, Jimmy Morales



138. What was the name of Commission which submitted its report on illegal migrants from Bangladesh into Assam ?

Ans- Upamanyu Hazarika



139. WHo released a report entitled Inequality, Uprisings, and Conflict in the Arab World as part of the Middle East and North Africa Region (MENA) Economic Monitor series ?

Ans- World Bank



140. Which Film was awarded with BNL Peoples Choice Award at the 10th Rome Film Festival held in Rome, Italy?

Ans-Director Pan Nalins film, Angry Indian Goddesses



141. Who was selected for New York Global Leaders Dialogue Humanitarian Award ?

Ans- Sociologist and founder of Sulabh International Bindeshwar Pathak



142. Who was appointed as Chairman of Central Board of Excise and Customs (CBEC) ?

Ans- Najib Shah





143.The World Bank hasprojected its growth forecast for India for 2015-16 at .........?

Ans- 7.5 per cent



144. Who was appointed as SBI Managing Director ?

Ans- P K Gupta



145. Which company partnered major insurance companies to offer online premium payments ?

Ans- Paytm





146. Who was awarded 2015 Sakharov Prize for Freedom of Thought ?

Ans- Saudi blogger Raif Badawi



147. Who has won the 2015 Tanzanian Presidential election ?

Ans- John Pombe Magufuli



148. What is the name of Chinas first lunar rover who sets record for longest

stay on Moon ?

Ans- Yutu



149. Who was elected as the 54th speaker of the US House of Representatives?

Ans- Republican Paul Ryan



150. Who was nominated as a Director to the Central Board of Directors of the Reserve Bank of India (RBI) ?

Ans- Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das



151. The National Unity Day was observed across India on.......?

Ans- 31 October 2015 to commemorate the birthday of Sardar Vallabhai Patel



152. According to the Freedom on the Net 2015 report which country gives maximum freedom to its citizen on internet?

Ans- Iceland



153. Which country has successfully launched Tianhui-1C, a third mapping satellite of the Tianhui-1 series ?

Ans- China



154. Name the Chinas first high-resolution stereo mapping satellite for civilian use?

Ans- Ziyuan III


Direct Download Links of Current Affairs Quiz (Month wise) Pdfs

MONTHLY CURRENT AFFAIRS DOSE

No comments:

Post a Comment

Advertisement