Thursday, 5 November 2015

IBPS PO Clerk English Quiz - 2 : English errors detection


Directions (Q.1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error

1).a) Shiksha Sahayog Yojana was launched with / b) the object to lessen / c) the burden of parents for meeting / d) the educational expenses of the children. / e) No error Answer/Explanation

Answer: c)
Explanation: Replace ‘for’ with ‘in’


2).a) The poverty estimates indicate that / b) the highest poverty headcount ratio exist in Bihar / c) at fifty four percent as against / d) the national average of thirty percent / e) No error. Answer/Explanation
Answer: b)
Explanation: Replace ‘exist’ with ‘exists’


3). a) The predominant presence of the textile industry in Indian economy / b) is manifested in its significant contribution to / c) industrial production, employment generation, / d) and foreign exchange earnings. / e) No error Answer/Explanation
Answer: a)
Explanation: Insert ‘the’ before ‘Indian’


4).a) An important objective of development planning in India has been. / b) to provide for increasing employment opportunities / c) not only to meet the backlog of the unemployed / d) but also the new additions to the labor force. / e) No error. Answer/Explanation
Answer: c)
Explanation: It should be ‘to meet not only’


5).a)The importance of sports in harnessing / b) the power of youth towards / c) nation building and economic development / d) was evident ever since the 1986 Olympic games. / e) No error Answer/Explanation
Answer: d)
Explanation: Replace ‘was’ with ‘has been’

 

6).a) Women riding pillion on two-wheelers / b) in the capital have to compulsorily / c) wear helmets, according to the final notification / d) issued by Delhi government. / e) No error Answer/Explanation
Answer: d)
Explanation: Insert ‘the’ before ‘Delhi’


7).a) Arun Jaitley’s life has been full or dramatic loops, / b) sudden upswings and a few downturn, / c) till finally he’s arrived at a job that / d) has him at the helm of the nation’s economic affairs / e) No error Answer/Explanation
Answer: e)
Explanation: No Error


8).a) Since the commencement of the Constitution in 1950, / b) it is for the third time that governors-this time / c) as much as nine-have had to go / d) following a change of guard at the Centre. / e) No error Answer/Explanation
Answer: c)
Explanation: Replace ‘much’ with ‘many’


9).a) The declaring of a long-term ceasefire / b) between Israel and Hamas, after 50 days of off-again, on-again fighting, / c) has brought immediate relief to both sides / d)of the border between Isreal and the Gaza Strip / e) No error Answer/Explanation
Answer: a)
Explanation: Replace ‘declaring’ with ‘declaration’


10).a) Lawmaking is the routine business / b) of government, and / c) reviewing for possible repeal / d) should also happen routinely. / e) No error Answer/Explanation
Answer: c)
Explanation: Replace ‘reviewing’ with ‘review’


More IBPS PO and Clerk English Notes and Quiz
Answers:
1). c) 2). b) 3). a) 4). c) 5). d) 6). d) 7). e) 8). c) 9). a) 10). c)


Article shared by Ravi kant Pathak

No comments:

Post a Comment

Advertisement