Friday, 13 November 2015

IBPS CLERK RBI Grade 'B' Test Special Current Affairs – 2015 Revision (01 November to 10 November 2015)

1) Which two country inked a deal to share information about sea ice conditions around Antarctica
Ans.  Australia and China

2) Maggi noodles back in stores, Nestle India ties up with an e-commerce giant. Name it.
Ans. Snapdeal

3) Full form of SAADMEx??
Ans. South Asian Annual Diluted Management Exercise

4) Which city is top destination for real estate investments?
Ans. Bangaluru

5) India’s latest Communication Satellite________ is scheduled for launch on board Ariane space rocket from the space port of Kourou in French Guiana.
Ans. GSAT-15

6) Iran appoints first Woman Ambassador to Malaysia. Name her.
Ans. Marzieh Afkham

7) The GOI has approved Rs. ________ crore funds under the National Disaster Relief Fund (NDRF) for Karnataka and Gujarat.
Ans. 2100

8) Who has been appointed to Key University Position in Texas?
Ans. Ashok Mago

9) INDRA – Indo-Russian joint training begins in_______.
Ans. Bikaner

10) Om Prakash Mehra dies recently. He was a former…..
Ans. chief of Air Staff

11) India inks_______ million loan pact with ADB for funding rural roads?
Ans. $273 Million

12)  Which country has been re-elected to the UN Commission on International Trade Law for another six years term?
Ans. India

13)  National Skill Development Corporation (NSDC) has appointed_______ as the interim Chief Executive Officer (CEO).
Ans. Jayant Krishna

14) Full Form of OROP.
Ans. one rank-one pension

15) PM announces ___________crore rupee package for Jammu and Kashmir.
Ans. 80,000

16) Who is the new Chief Minister of Bihar?
Ans. Nitish Kumar

17) Name the woman who remains the most powerful woman in the Indian business sector, according to Fortune India.
Ans. Arundhati Bhattacharya

18) Titanic is getting its own ride in 2018 in an amusement park. Name the park.
Ans. Dubai Amusement Park, Dubai

19) Indian Army successfully test-fired _________supersonic cruise missile in Rajasthan.
Ans. BrahMos

20) Who won gold in 13th Asian Shooting Championship?
Ans. Heena Sidhu

21) Where was 13th Asian Shooting Championship held?
Ans. Kuwait

22) Who has  became the fastest Indian to reach 150 wickets mark in the Indian test cricket history?
Ans. Ravichandran Ashwin

23) Who has for the first time won in 32nd Indian Oil Servo Surjit Hockey Tournament?
Ans. Indian railways

24) Who has been declared free of Ebola by the World Health Organisation, recently?
Ans. Sierra Leone

25) Which player became the first cricketer in Ranji Trophy history to notch up 10000 runs on day two of their Group A match?
Ans. Wasim Jaffer

26) Who has been honoured with the Aditya Vikram Birla Kala Shikhar Award for lifetime achievement?
Ans. Shiv Kumar Sharma

27) Which operator launches special tariff vouchers for Diwali?

28) China-Taiwan summit was held in_____.
Ans: Singapore

29) Who has become the  India’s first transgender SI(Sub Inspector)?
Ans : K Prithika Yashini

30) India and ________ on November 7 signed two agreements including one in the field of water resources on sharing hydrological data on the Satluj river.
Ans :  China

31) ______________is likely to provide a relief to struggling state-owned discoms to the extent of Rs 80,000 crore per year till FY19.
Ans :  UDAY

32) CISF has launched a new mobile application for jawans. Name the app.
Ans : m power

33) An Indian Cultural Week inaugurated at Shanghai. Name the culture week.
Ans : India in Shanghai

34) ____ and _______ink pacts on water resources, culture.
Ans : India and China

35) RBI issued Uniform Guidelines on________for Cooperative Banks
Ans : Internet Banking

36) 21st INCOFYRA to be organised in _____
Ans : Benguluru

37) Who has been  appointed as Managing Director of Oxford University Press India?
Ans : V Sivaramakrishnan

38 ) UN approves its first ____ for poor nations.
Ans : Climate aid

39) Which state government gives nod to bauxite mining on forest land in Vizag ?
Ans : Andhra Pradesh

40) Who has been voted the most powerful person in the world for the third time in a row, in a new list published by financial magazine Forbes
Ans: Vladimir Putin

41) Who have became the highest-ranked Indian boxer, zooming to second in the latest international rankings after winning a bronze medal at last month’s World championships in Doha?
Ans: Shiva Thapa

42) Who has become the first female jockey to win Melbourne Cup?
Ans : Michelle Payne

43) Which is the largest spoken Indian language in US: Census Bureau of US?
Ans : Hindi

44) India’s former Ambassador to Nepal is dead. Name him.
Ans : Bimal Prasad

45) Who has  won silver in 13th Asian Shooting Championship?
Ans : Jitu Rai

46) Who is the new Tanzania’s President?
Ans :  John Magufuli

47) President Pranab Mukherjee launched ________ – a single window funding clearance mechanism to get Indian technical institutions to conduct original research in areas where the country is heavily dependent on foreign technology.
Ans : Imprint India

48)The Union Government has constituted an Empowered Committee to approve schemes proposed under_______.
Ans : The Nirbhaya Fund

49) Bernie Sanders introduces legislation to end federal ban on which drug?
Ans : marijuana
50) RBI includes which bank in second schedule list?
Ans : Bandhan

51) Indian Railways Signs MoU with State of _____ to Form an SPV for Implementation of Railway Projects.
Ans : Odisha

52) A French intellectual who is also known as the new Darwin away on 4 November 2015 due to a prolonged illness in the United States.
Ans : Rene Girard

53)RBI imposes Rs 1 crore penalty on which Bank?
Ans: Dhanlaxmi Bank

54) Which Actor  won Vishnudas Bhave Award?
Ans:  Vikram Gokhale

55) Which day is observed on International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict?
Ans: November 6

56) Who has been sworn in as Prime Minister of Canada?
Ans: Justin Trudeau

57) Which Country topped FIFA World Rankings 2015?
Ans: Belgium

58) Union Cabinet gives nod to MoU between India and ____ in the field of energy.
Ans: Belgium

59) The IPL’s chief operating officer, has resigned from his position. Name him.
Ans: Sundar Raman

60) Which Indian Actress bags People’s Choice Awards nomination?
Ans:  Priyanka Chopra

61) Who has been roped in as the Afghanistan coach for a two-year period.
Ans : Inzamam ul Haq

62) The Maharashtra state Government has approved a revised scheme, named_____
Ans : APJ Abdul Kalam Amrut Yojna

63) UNGA Disarmament Committee adopts draft resolution backing abolition of _________.
Ans : Nuclear Arms

64) What is the full form of UNGA?
Ans : United Nations General Assembly’

65) Tropical Cyclone _______hits Yemen triggering heavy floods.
Ans : Chapala

66) SC: Daughters cannot inherit ancestral property if father died before year___.
Ans : 2005

67) China has successfully launched new communication satellite which will be used for radio, television and broadband services. Name the satellite.
Ans : ChinaSat 2C

68) India and Russia will hold joint military exercise. Name the exercise.
Ans : Indra

69) First international film festival for the persons with disabilities (IFFPD) will be held in _____.
Ans :New Delhi

70) Indian Railways Signs MoU with State of _____ to Form an SPV for Implementation of Railway Projects.
Ans : Odisha.

71) Who is the Next Chief Justice of India?
Ans : T S Thakur

72) _______has declared a 30-day state of emergency ahead of a planned anti-government rally.
Ans:  Maldives

73) Who is the new flipkart’s Senior Vice President and Head of Consumer Experience and Growth?
Ans:  Surojit Chatterjee

74) UK signs 3bn pounds in trade deals with _______.
Ans: Kazakhstan

75) Which Pakistani Cricket player announces retirement from Test Cricket?
Ans: Shoaib Malik

76) Who won best swimmers’ award?
Ans: Mana Patel

77) Which state became the first blind-friendly Railway Station in India?
Ans:  Mysuru

78) India rank at No._____Global Prosperity Index
Ans: 99

1 comment: