Wednesday, 11 November 2015

IBPS Clerk Quest - Quantitative Aptitude Mock Test Quiz -19


Direction(1-5) In the following questions. the symbol @, $, * , # and  are used with the following meaning as illustrated below:


P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P  Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q
‘P * Q’ means ‘P is not greater than Q’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find
which of the four conclusions I, II. III and IV given below them is/are definitely true and
give your answer accordingly.

1.Statements:
H @ T, T # P, P  E, E * V
Conclusions:
I.V $ F                  II.E @T
III. H @ V            IV.T # V
(a) Only I, II and III are true
(b) Only I, II and IV are true
(c) Only II, III and IV are true
(d) Only I, III and IV are true
(e) All I, II, III and IV are true

2.Statements:
D # R, R * K, K@ F, F $ J
Conclusions:
I.J # R                    II.J # K
III. R # F                IV.K @ D
(a) Only I, II and III are true
(b) Only II, III and IV are true
(c) Only I, III and IV are true
(d) All I, II, III and IV are true
(e) None of these

3.Statements:
N B, B $ W, W # H, H * M
Conclusions:
I.M @ W             II.H @ N
III. W                   IV.W # N
(a) only I is true
(b) only III is true
(c) only IV is true
(d) only either III or IV is true
(e) only either III or IV and I are true

4. Statements:
R*D, D$ J, J#M, M @ K
Conclusions:
I.K # J                  II.D @ M
III. R # M            IV.D @ K
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only II is true
(d) Only Ill is true
(e) Only IV is true

5.Statements:
M $ K. K @ N; N* R, R # W
conclusions:
I.W @ K             II.M $ R
III. K @ W         IV.M @ N
(a) Only I and II are true
(a) Only I, II and III are true
(c) Only III and IV are true
(d) Only II, III and IV are true
(e) None of these

Direction (6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below: Following are the conditions for selecting Senior manager-Credit in a bank. The candidate must

(i) be a graduate in any discipline with at least 60 per cent marks.
(ii) have post-qualification work experience of at least ten years in the Advances Section
of a bank.
(iii) be at least 30 years and not more than 40 years as on 1.4.2010.
(iv) have secured at least 40 per cent marks in the Group Discussion.
(v) have secured at least 50 per cent marks in the Interview. in the case of a candidate who satisfies all the conditions

EXCEPT
(A) at (i) above, but has secured at least 50 per cent marks in graduation and at least
60 percent marks in post-graduation in any discipline, the case is to be referred to the
General Manager-Advances.

(B) at (ii) above, but has total post-qualification work experience of at least seven years,
out of which at least three years as Manager-Credit in a bank, the case is to be referred
to the Executive Director. leach question below details alone candidate are given. you
have to take one of the following courses of action based on the information provided
and the conditions and sub-conditions given above and mark the number of that course
of action as your answer. You are not to assume anything ode than the information
provided in each question. All these cases are given to you as on 01- 04- 2010.

6. Shobha Gupta has secured 50 per cent mar Interview and 40 per cent marks in the Group discussion. She has been working lot the past eight years which four years as manager Credit in a bank after completing her BA degree with 60 per cent marks. She was born on 12th September 1978.
(a) if the case is to he referred to the Executive Director
(b) if the ease is to be referred to the General Manager-Advances.
(c) if the data are inadequate to take a decision
(d) if the candidate is not to be selected.
(e) if the candidate is to be select.

7. Rohan Maskare was born 8th March 1974. he has been working in a bank for past twelve
years completing his B Com degree  with 70 per cent marks. he has secured 50 per cent marks in both the group Discussion and the Interview
(a) if the case is to he referred to the Executive Director
(b) if the ease is to be referred to the General Manager-Advances.
(c) if the data are inadequate to take a decision
(d) if the candidate is not to be selected.
(e) if the candidate is to be select.

8. Prakash Gokhale was born on 4th August 1977. He has secured 65 per cent marks in post-graduation and 58 per cent marks in graduation. He has been working for the past ten years in the Advances Department of a bank after completing his post-graduation. He has secured 50% percent marks in the Group Discussion and 50 per cent marks in the Interview.
(a) if the case is to he referred to the Executive Director
(b) if the ease is to be referred to the General Manager-Advances.
(c) if the data are inadequate to take a decision
(d) if the candidate is not to be selected.
(e) if the candidate is to be select.

9. Sudha Mehrotra has been working in the Advances Department of a bank for the past twelve years-completing her B Com Degree with 60 per cent marks. She has secured 50 per cent marks in the Discussion and 40 percent racks in the Interview. she was born on 15th February, 1972.
(a) if the case is to he referred to the Executive Director
(b) if the ease is to be referred to the General Manager-Advances.
(c) if the data are inadequate to take a decision
(d) if the candidate is not to be selected.
(e) if the candidate is to be select.

10. Amit Narayan was born on 28th May 1974. He has working in the Advances department of a bank for the past eleven years after completing BSc Degree with 65 cent marks. he has secured 55 per cent marks in group discussion and 50 per cent marks in the interview.
(a) if the case is to he referred to the Executive Director
(b) if the ease is to be referred to the General Manager-Advances.
(c) if the data are inadequate to take a decision
(d) if the candidate is not to be selected.
(e) if the candidate is to be select.





visit more ibps quant quiz and mock test section

Answer:
1.(d) 2.(c) 3.(d) 4.(c) 5.(c) 6.(b) 7.(e) 8.(b) 9.(a) 10.(b)

No comments:

Post a Comment

Advertisement