Thursday, 12 November 2015

IBPS Clerk Quantitative Aptitude Paper : (Numeric Ability) Discount Questions Quiz - 20

1. What price should a shopkeeper mark on an articles costing him Rs. 153 to gain 20% after allowing a discount of 15%?
(a) Rs. 162             
(b) Rs. 184             
(c) Rs. 216       
(d) Rs. 224             
(e) None of these


2. sunder purchased an office bag with a price tag of RS. 600 in a sale where 25% discount was being offered on the discount of 10% on the amount arrived after giving usual 25% discount. What was the final amount paid by sunder?
(a) Rs. 210      
(b) Rs. 540        
(c) Rs. 405      
(d) Rs. 450      
(e) None of these

3. A bicycle originally costs Rs. 100 and discounted 10%. After three months, it was sold after being discounted 15%. How much was the bicycle sold for?
(a) Rs. 55.5            
(b) Rs. 95.25      
(c) Rs. 76.5      
(d) None of these        
(e) All of the above

4. An article is listed at Rs. 65. A customer bought this article for RS. 56.16 with two successive discount of which one is 10%. The other discount scheme that was allowed by the shopkeeper is
(a) 4 %        
(b) 3 %           
(c) 6 %          
(d) 2.5 %               
(e) None of these

5. A cash payment that will settle a bill for 250 chair at Rs. 50 per chair less 20% and 15 % with a further discount of 5% on cash payment is :
(a) Rs. 8075           
(b) Rs. 7025           
(c) Rs. 8500      
(d) Rs. 7125           
(e) None of these

6. A shopkeeper marks the prices of his goods at 25% higher than the original price. After that he allows a discount of 12 %. What profit or loss did he get?
(a) 15 % profit        
(b) 10 % profit        
(c) 10 % loss    
(d) 15 % loss  
(e) None of these

7. A shopkeeper announce the same price of Rs. 700 for a shirt. The first offers successive discounts of 30 % and 60% while the second offers successive discounts of 20% and 16%. The shopkeeper that offers better discount is more of
(a) Rs. 22.40 
(b) Rs. 16.80 
(c) Rs. 9.80     
(d) Rs. 36.40    
(e) None of these

8. A tradesman gives 4 % discount on the marked price and 1 article free with every 15 articles bought and still gains 35%. The marked price is more than the cost price by-
(a) 40%       
(b) 39 %      
(c) 20 %      
(d) 50 %      
(e) None of these

9. what is the maximum percentage discount that a merchant can offer on her marked price so that she ends up selling at no profit or loss, if she had initially marked her goods up by 50%?
(a) 16.67 %            
(b) 20 %                
(c) 50 %      
(d) 33.33 %            
(e) None of these

10. A book is listed at Rs. 150, with a discount of 20 per cent. What additional discount must be offered to bring the net price to Rs. 108?
(a) 8 per cent          
(b) 10 per cent        
(c) 12.5      
(d) 15 per cent            
(e) None of these

Answers

Read more IBPS Maths Questions and Answers
1 (c)    2 (c)    3 (c)    4 (a)     5 (a)
6 (b)    7 (c)    8 (d)    9 (d)   10 (e)

No comments:

Post a Comment

Advertisement