Tuesday, 17 November 2015

IBPS CLERK PO RBI 'B' Possible: Reasoning Quiz - 46

Directions ( 1-5) : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below

R D A K 5 B 1 2 M J E N 9 7 U Z V 1 W 3 H 4 F Y 8 P 6 T G


1. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?
(a) None      (b) One     (c) Two       (d) Three          (e) More than three

2. Which of the following is the eight is the eight to the left of the seventeenth from the left end?
(a) M            (b) J             (c) 8             (d) 5             (e) None of these

3. Which of the following is the eighth to the left of the seventeenth from the right end?
(a) 5             (b) Z             (c) V             (d) 1             (e) None of these

4. How many such consonants are there in the above arrangement from the right end?
(a) None                 (b) One         (c) Two         (d) Three       (e) More than three

5. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) E9J          (b) Z1U         (c) HW4        (d) Y48         (e) B2k

Directions ( 6-10): In each of the following question below are given four statements follows by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts . read all the conclusion and then decided which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

6. Statements
All books are pins
Some pins are tablets.
All tables are needles.
Some needles are threads.
Conclusions
Some needle are pins.
Some pins are books.
Some threads are needles.
Some needles are tablets.
(a) None follows
(b) Only I and II follows
(c) Only I, II and III follows
(d) Only II, III and IV follows
(e) All follow

7. Statements
All jungles are bins.
All bins are petals.
No petal is root.
All root are flowers.
Conclusions:
No flower is bin.
No jungle is root
All jungle are petals.
All flowers are roots.
(a) Only I and II follows
(b) only II and III follow
(c) only I, II and III follow
(d) All follows
(e) None of these

8. Statements
Some scales are weights.
All Weights are metals.
All rings are bands.
Conclusions:
Some bands are scales.
Some weight are bands.
Some rings are scales.
Some metals are scales.
(a) None follows
(b) Only I and II follows
(c) only II and IV follows
(d) Only II and IV follow
(e) Only I, II and IV follows

9. statements:
Some scales are weights.
All weights are metals.
Some rings are scales.
All rings are bands.
Conclusion:
Some bands are scales.
Some weights are bands.
Some rings are scales.
Some metals are scales.
(a) Only I and III follows
(b) Only I and II follows
(c) Only II and III follows
(d) Only II and IV follows
(e) None of these

10. Statements:
Some house are beads.
Some beads are cycles.
Some cycles are tubes.
Some tubes are rains.
Conclusion:
Some tubes are beads.
Some cycles are tubes.
No bead is tube.
Some rains are cycles.
(a) only I follows
(b) Only either I or III follows
(c) Only I and II follows
(d) Only either I or III and IV follows
(e) None of these.

Answer

1 (a)       2 (a)      3 (c)      4 (d)       5 (e)
6 (e)      7  (b)     8 (a)     9 (e)        10 (b)

Explanation

1. We have to look for consonant – number – vowel sequence. But in the given arrangement there is no such sequence.
2. The eighth element to the left of the seventeenth from the left and implies (17-8 =) 9 th element from the left end ie M
3. The sixth element to the right of the nineteenth from the right end implies (19 – 6 = ) 13 th element from the right end.
4. We have to look for number- consonant – consonant sequence. There are only three such consonant ( M, F and T ) in the given arrangement.

5. In others, the first and the third element of each group are adjacent elements.

6. Statement (b) + statement (c) gives conclusion Some pins are needles [ I + A = I ]. Now, on conversion Some pins are needles gives conclusion I. Hence, conclusion I follows. Conclusion II follows from conclusion of statement (a). Conversion of statement (d) gives conclusion III. Again, conclusion IV follows from conversion of statement (c). Thus, all conclusions follow.

7. Statement (a) + statement (b) gives conclusion III [ A + A = A]. Hence, conclusion III follows. Again, conclusion III + statement (c) gives conclusion II [ A + E = E]. Hence, conclusion II follows. Note that statement (b) + statement (c) gives conclusion “No bins are roots” [ A + E = E]. Again, “No bins are roots” + statement (d) gives conclusion “Some flowers are not bins” [E + A = 0*]. Hence, conclusion I does not follow. Since conversion of statement (d) gives conclusion “Some flowers are roots”, hence conclusion IV does not follow.

8. Statement (a) + statement (b) gives conclusion “All poles are stands” [A + A =A]. Now, “All poles are stands” + statement (c) gives no conclusion [ A + I — no conclusion]. Hence, conclusion III does not follow. Again, conclusion IV does not follow because statement (b) + statement (c) gives no conclusion [ A + I = no conclusion]. Since statement (c) + statement (d) gives no conclusion [ I + I = no conclusion], therefore, we can’t relate ‘boxes’ and ‘poles’. Hence, conclusion I does not follow. Again, since statement (b) + statement (c) gives no conclusion, we can’t relate ‘fans’ and ‘boxes’. Hence, conclusion II does not follow.

9. Only IV follows
Statement (a) + statement (b) gives conclusion “Some scales are metals” [I + A= I]. Hence, conclusion IV can be obtained after conversion of “Some scales are metals”. Also, statement (b) + statement (c) gives no conclusion [… A + I = no conclusion]. Therefore, conclusions I, II and III do not follow.

10. Note that I + I = no conclusion. Therefore, conclusions I, II, III and IV do not follow. But among these four conclusions, conclusion I and conclusion III make an I-E type complementary pair. Hence, either conclusion I or conclusion III follows.




No comments:

Post a Comment

Advertisement