Wednesday, 11 November 2015

IBPS CLERK EXAM : Reasoning MOCK TEST Quiz- 28



1. In a certain code. FUEL is written as $%#6 and KITE is written @●7#. How is LIFE written in that code?
(a) 6%$#
(b) 6$%#
(c) 6*$#
(d) 6%*#
(e) None of these


2. How many such pairs of letters are there in the word `ADVERTISE`, each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet?
(a) None
(b) one
(c) two
(d) three
(e) None of these

3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(a) 115
(b) 145
(c) 95
(d) 155
(e) 75

4. If in the word CUSTOMIZE all the consonants are replaced by the previous letter and all the vowels are replaced by the next letter in English alphabet and then all the letters are arranged alphabetically from left to right, which letter will be fourth from the right?
(a) R
(b) T
(c) L
(d) M
(e) None of these

5. How many meaningful words can be made from the letters ADEL using each letter only once?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of these


Directions (Q. 6 – 10): In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
6. Statements:
All books are novels
Some novels are poems
Some poems are stories
No story is a movie
Conclusions:
(i) Some books are poems
(ii) some movies are novels
(iii) No movie is a novel
(a) only I follows
(b) only I & II follow
(c) only either II or III follows
(d) None follows
(e) None of these

7. Statements:
Some bags are suits
All suits are trousers
Some trousers are shirts
All shirts are coats
Conclusions:
(i) some trousers are coats
(ii) some bags are trousers
III. some suits are coats
(a) only I & II follow
(b) only I follows
(c) only II & III follow
(d) all follow
(e) None of these

8. Statements:
All flowers are fruits.
No fruit is juice
Some juice are proteins.
All proteins vitamins
Conclusions:
(i) some vitamins are fruits
(ii) some juices are vitamins.
(iii) No flower is juice.
(a) only I & II follow
(b) only I & III follow
(c) only I, II & III follow
(d) only II & III follow
(e) None of these

9. Statements:
some towers are pillars
some pillars are buildings.
All buildings are flats
No flat is house.
Conclusions:
(i) No building is house
(ii) some towers are houses.
(iii) some towers are flats.
(a) none follows
(b) only I follows
(c) only II & III follow
(d) all follow
(e) None of these

10. Statements:
all cups are bowls
all bowls are trays
some trays are plates.
No plate is spoon.
Conclusions:
(i) some bowls are plates
(ii) some cups are spoons
(iii) No cup is spoon.
(a) only I follows
(b) Only II follows
(c) Only II & III follow
(d) All follow
(e) None of these

Answer key

1. (e)       2. (b)      3. (a)      4. (a)      5. (d)
6. (c)       7.(a)       8. (d)     9. (b)       10.(e)

No comments:

Post a Comment

Advertisement