Wednesday, 11 November 2015

IBPS CLERK EXAM Quest : Night Class: Reasoning Quiz 29

Direction (1-5) In each question below is given a stamen followed by three courses of action numbered (A), (B) and (C). A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement follow up or further action in regard to the problem. on the basis of the information given in the statement, you have to assume everything is the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follows for pursuing

A heavy unseasonal downpour during the last two days has paralysed the normal life in the state in which five persons were killed but this has provided a huge relief to the problem of acute water crisis in the state.
Course of action:
(A) the state government should set up a committee to review the alarming situation.
(B) the state government should immediately remove all the restrictions on use
of potable water in all the major cities in the state.
(C) the state government should send relief supplies to all the affected areas in
the state.
(a) none       (b) only A         (c) only B and c          (d) Only C            (e) All A, B, C

A large private bank has decided to retrench one third of its employees in view of the huge losses incurred by it during the past three quarters
Course of action:
(A) the govt should issue a notification to general public to immediately stop all transactions with the bank
(B) the govt should direct the bank to refrain from retrenching its employees
(C) the govt should ask the central bank of the country to initiate an enquiry into
the bank’s activities and submit its report.
(a) none           (b) only A         (c) only B              (d) only C             (e) only A and C

Many political activities have decided to stage demonstrations and block traffic movement in the city during peak hours to protest against the steep rise in prices of essential commodities
Course of action:
(A) The govt should immediately ban all forms of agitations in the country
(B) The police authority of the city should deploy additional forces all over the city to help traffic movement in the city
(C) the state administration should carry out preventive arrests of the known criminals staying in the city
(a) only A    (b) only B         (c) only C           (d) only A and B           (e) none of these

the school dropout rate in many districts in the state  has increased sharply during the last few years as the parents of these children make them work in the fields owned by others to earn enough for them to get at least one meal a day.
Course of action:
(A) the govt should put up a mechanism to provide food grains to the poor people in these districts through public distribution system to encourage the parents to send their wards to school
(B) the govt should close down some of these schools in the district and deploy the teachers of these schools to nearby schools and also ask remaining students
to join these schools
(C) govt should issue warrants for all the parents who force their children to work in fields instead of attending classes
(a) only A       (b) only B          (c) only C            (d) only A and B          (e) none of these

One aspirant was killed due to stampede while participating in a recruitment drive of police constables
Course of action:
(A) the officials in charge of the requirement process should immediately be suspended
(B) A team of officials should be asked to find out the circumference which led to the death of the aspirant and submit its report within a week.
(C) the govt should ask the home department to stagger the number of aspirants over more number of days to avoid such incidents in future.
(a) only A          (b) only B            (c) only C           (d) only B and C     (e) None of these


Direction (6-10) Study the following arrangement fully and answer the questions given below:

W 7 @ I R P 3 9 B A $ 4 H D 5 * M E 2 % T   U Q N 1 V 6 # K F

6.How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediate followed by a symbol?
(a) None        (b) One       (c) Two        (d) Three        (e) More than three

7.If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the fifteenth from the left end?
(a) E              (b) 5            (c) D                (d) 2              (e) None of these

8.How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a consonant?
(a) None      (b) One       (c) Two           (d) Thee         (e) More than three

9.Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) T 2         (b) Q N        (c) 3 9 R         (d) 6 V K      (e) % T E

10.Which of the following is the ninth to the right of the twenty second from the right end of the above arrangement?
(a) H            (b) #           (c) T               (d) @             (e) None of these

  1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (a) 8. (a) 9. (a) 10. (a)

No comments:

Post a Comment