Saturday, 21 November 2015

IBPS Clerk 2015 Preliminary Examination (English Language) Quiz - 24

IBPS Clerk V Preliminary Examination 2015- Model Question for English Test:
Dear Readers, IBPS Clerk V Prelims Examination was scheduled from the first week of December 2015, we hope that you all have started your preparation for that, and here we have provided Model Questions for IBPS Clerk V Prelims Examination . Candidates those who are preparing for this exam can practice these questions for solve it to get practiced.
 
Directions (Q.1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them.
Can one person’s religious freedom interfere with another’s food preferences? And what if the freedom of one religious group is in conflict with that of another? The ban imposed in some States on the sale of meat during the Jain community’s annual fasting period of Paryushan is problematic for more than one reason, and militates against the food preferences of a majority of the people in the States concerned. Not surprisingly, the order of the Mumbai Municipal Corporation requiring slaughter houses and meat shops to remain closed for four days during the fasting period led to public outrage, and the Bharatiya Janata Party came under attack from the Shiv Sena, its own ally in Maharashtra, over the decision. When more States began announcing similar bans, the issue became contentious and took on a communal colour. Indeed, the Shiv Sena warned the Jain community that it risked being alienated from mainstream Indian society if it continued to insist on a ban on meat. In Jammu and Kashmir, meanwhile, the High Court called for the strict implementation of a long-forgotten law that prohibits the slaughter of cows, oxen and buffaloes. This fed into the political unrest in the Muslim-majority State, with separatist leaders calling for a shutdown in protest. That the States ruled by the BJP are the ones seeking to impose the ban on meat is not lost on anyone. After Maharashtra, the States of Rajasthan, Gujarat, Chhattisgarh and Haryana followed suit, raising the suspicion that the idea of a ban was meant to further the BJP’s political agenda. In Maharashtra, the government had already introduced a ban on beef; the bar on all meat varieties was therefore seen as an extension of the same Hindutva agenda.
Although such a move is nothing new, the publicity given to the ban this time, and it being extended from two days to four and eight days, resulted in much disquiet. Many sellers and consumers of meat are not opposed to a ban on the sale for a day or two; usually the days preceding and following those days would see an increase in sales and compensate for the day of the ban. But a bar for four consecutive days, and the wide publicity given to it, raised fears that the implementation would be strict and that those who did not conform might face prosecution. The stated rationale for the prohibition — which does not cover fish and eggs — is to prevent ‘slaughter’ during the period of fasting. But that did not convince the Bombay High Court, which termed the move “regressive” and “absurd” in a cosmopolitan city like Mumbai. By ordering a ban on meat for an extended period, the BJP governments have revealed a fundamentalist streak, and thus risked a backlash from some of their own core supporters.
1) Which of the following statement is/are true in the context of the passage?
i.  The ban imposed was raised from four to eight days.
ii.  The shiv sena was warned by the jain community for protesting in the state.
iii. BJP's political agenda raised suspicion of banning meat in states of Rajasthan, Gujarat, Chhattisgarh and Haryana.
a. ii
b. ii & iii
c. i & ii
d. All the above 
e. None of these

2) What was seen as an extension of Hindutva agenda in Maharashtra?
a. The extension of ban from two days to four and eight days.
b. The bar on all meat varieties after introducing a ban on beef in Maharashtra.
c.  Wide publicity given to bar all meat products in the country.
d. Many sellers and consumers of meat are opposed to a ban on the sale for a day or two.
e. none of these.

3) Which of the following can be the most suitable tiitle of the passage?
a. Right to choose food
b. No thought for food
c. Religious freedom
d. Sale of meat banned
e. Absurd politics

4) What led to the political unrest in Jammu and Kashmir?
a. Strict implementation of a law that prohibits the slaughter of cows, oxen and buffaloes.
b. The bar on all meat varieties in the state.
c. Both a & b
d. A bar for four consecutive days and wide publicity given to it.
e. None of these

5) In which of the following states ban on meat was not imposed?
a. Jammu & kashmir
b. Maharastra
c. Gujarat 
d. Rajasthan
e. chattisgarh

Directions (6 to 7): Choose the word which is most SIMILAR in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

6. Conform
a. dissent
b. oppose
c. agree
d.conflict
e. none of these

7. Militate
a. exclude
b. disregard
c. estimate
d. weigh heavily
e. none of thesed

Directions (8 – 10): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

8. Alienate
a. estrange
b. anger
c. combine
d. relinquish
e. none of these

9. Disquiet
a. concern
b. advantage 
c. turmoil
d. assuage
e. none of these

10. Backlash
a. cause
b. repercussion
c. imprint
d. fallout
e. none of these


Directions (11-15): Rearrange the following six sentences/group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below :

(A)To his surprise, a little honeybee came before his throne and said, “Of all the gifts you could give me, only one will do. I’d like the power to inflict great pain whenever I choose to.”
(B) I hereby give you a sharp sting. But, I am sure you will use this weapon carefully only in times of anger and strife.  
(C) “What an awful wish!” said great Zeus, “But I will grant it”.

(D) And to this day, the little honeybee dies after it stings.

(E) One day, Zeus, the King of Mount Olympus, was giving out gifts to beasts, birds and insects.
(F) “You will get to use it only once, for using it will cost you your life.”

11. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?
(1) D   
(2) F               
(3) B   
(4) E   
(5) C

12. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
(1) A   
(2) D               
(3) F   
(4) B   
(5) E

13. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
(1) E   
(2) B               
(3) D   
(4) C   
(5) F

14. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement?(1) A      
(2) D               
(3) F   
(4) E   
(5) C

15. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?
(1) E   
(2) D               
(3) B   
(4) C   
(5) F


Direction (Q.16- 25) : In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

There were too many takers to wear the hat of a tiny banker when the (1) to apply for small finance and payments banks licences expired at the (2) of business hours on 2 February at Mint Street. A total of 113 companies have applied (3) the Reserve Bank of India (RBI) for small finance banks or payments banks licences. Of this, 72 are for the small finance banks. Interestingly, the number of applicants in both categories is the same as that in 1993, when the RBI invited applications to (4) full-service private banks, (5) after the (6) of economic liberalisation. The RBI had received 113 applications that time (7) A (8) glance (9) these lists this time shows that a number of microfinance institutions (MFIs) have applied for the small finance bank applications list, (10) an interesting mix of prepaid payment instruments (PPI), telecom companies, large industrial houses and one government department – India Post has constituted the list for payments banks.


16. 
1) scheme 
2) hope 
3) deadline 
4) need 
5) urgency

17. 
1) close 
2) far 
3) use 
4) lot 
5) exercise

18. 
1) to 
2) in 
3) of 
4) under 
5) with

19. 
1) set up 
2) set free 
3) inspire 
4) fetch up 
5) elevate

20. 
1) nearly 
2) remarkably 
3) nevertheless 
4) shortly 
5) randomly

21. 
1) transverse 
2) leaving 
3) advent 
4) across 
5) shift

22. 
1) too 
2) in fact 
3) itself 
4) to 
5) it

23. 
1) mere 
2) quick 
3) further 
4) additional 
5) reverse

24. 
1) through 
2) at 
3) have 
4) had 
5) with

25. 
1) during 
2) similarly 
3) while 
4) resultant 
5) rather

Answers :

1.  e
2.  b
3.  b
4.  a
5.  c
6.  c
7.  d
8.  c
9.  b
10. a
11. 5
12. 4
13. 1
14. 2
15. 5
16. 3
17. 1
18. 5
19. 1
20. 4
21. 3
22. 1
23. 2
24. 1
25. 3

 
 

No comments:

Post a Comment

Advertisement