Thursday, 19 November 2015

IBPS Clerk Quantitative Aptitude Paper : (Number System) Questions Quiz - 51

1. A number when divided by 765 leaves a remainder 42. What will be the remainder if the number is divided by 17?
(a) 8             (b) 5             (c) 7             (d) 6             (e) None of these

2. The natural numbers are divided into groups as (1), (2, 3), (4, 5, 6), (7, 8, 9, 10) and so on. The sum of the numbers in the 50th group is
(a) 1225        (b) 24505      (c) 62525      (d) 52650      (e) None of these

3. In a class, 50 students play Cricket, 20 students play Football and 10 students play both Cricket and football. How many play at least one these two games?
(a) 10           (b) 80           (c) 50           (d) 60           (e) None of these

4. A clock strike 4 taking 9 s. In order to strike 12 at the same rate, the time taken is
(a) 36 s         (b) 27 s         (c) 30 s         (d) 33 s         (e) None of these

5. At the first stop on his route, a driver unloaded 2/5 of the packages in his van. After unloaded another three packages at his next stop, ½ of the original number of packages remained. How many packages were in the van before the first delivery?
(a) 25           (b) 10           (c) 30           (d) 36           (e) None of these

6. An army commander wishing to draw up his 5180 men in the form of a solid square found that he had 4 men less. If he could get four more men and form the solid square, the number of men in the front row is
(a) 72           (b) 68           (c) 78           (d) 82           (e) None of these

7. A tin of oil was 4/5 full. When six bottle of oil were taken out and four bottles of oil were poured into it, it was ¾ full. How many bottles of oil can it contain?
(a) 20           (b) 10            (c) 30            (d) 40           (e) None of these

8. To win an election, a candidate needs ¾ of the votes cast. If after 2/3 of the votes have been counted, a candidate has 5/6 of what he needs, then what part of the remaining votes does he still need?
(a) 1/8          (b) 7/12        (c) ¼            (d) 3/8          (e) None of these

9. Find the hole number which when increased by 20 is equal to one sixth times the new number
(a) 7             (b) 5              (c) 7                (d) 6                (e) None of these

10. The highest score in an innings was 2/9 of the total score and the next highest was 2/9 of the remainder. These scores differ by 8 runs. What was the total score in the innings?
(a) 152         (b) 162         (c) 142          (d) 132         (e) None of these


1 (a)    2 (c)    3 (d)    4 (b)   5 (c)
6 (a)    7 (d)   8 (b)    9 (d)   10 (b)

No comments:

Post a Comment