Wednesday, 25 November 2015

IBPS Bank Clerk Exam : Reasoning Quiz - 57

Directions (1-6): In each of the below by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have taken the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the entire conclusion and then decided which of the given conclusion logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1. 
Statements:
All pen are books
All books are chairs
Some chairs are desks.
Some desks are tables.
Conclusions:
some tables are chairs
Some desks are pens.
Some chairs are pens.
All pens are chairs.
(a) only I and II follow
(b) only I and III follows
(c) Only I and IV follows
(d) only III and IV follows
(e) none of these
 
2. 
Statements:
Some trains are buses.
Some buses are trucks.
Some trucks are boats
Some boats are cars.
Conclusion:
some trucks are trains
some cars are trucks
Some boats are buses.
some boats are trains.
(a) only I and II follows
(b) only III follows
(c) only IV follows
(d) only IV follows
(e) Only III and IV follows

3. 
Statements:
Some chairs are bangles.
Some bangles are rings.
All rings are types.
All tyres are tables
Conclusion:
some tables are bangles
Some tyres are bangle
Some tables are chairs.
some tyres are chairs.
(a) only I follows
(b) Only I and II follows
(c) only I and III follows
(d) only I, II and III follows
(e) none of these

4. 
Statements:
All hills are roads.
All reads are stones.
All stones are jungles
All jungles are rivers
Conclusion:
some rivers are roads
Some jungles are hills
some stones are hills
all rivers are jungles
(a) only I and II follows
(b) Only II and III follows
(c) only I, II and III follows
(d) only II, III and IV follows
(e) All follows

5.  
Statements:
All needles are threads
Some threads are cloths
No cloth is room
All rooms are houses
Conclusion:
some house are needles
some rooms are threads
No houses is needle.
some clothes are needles
(a) only I follows
(b) Only III follows
(c) only either I or III follows
(d) only IV follows
(e) None of these

6. 
Statements:
Some bags are toys
All toys are curtains
Some curtains are walls
All walls are roofs
Conclusions:
some roofs are curtains .
Some walls are toys.
Some walls are bags.
some curtains are bags.
(a) only I, II and III follows
(b) only I, II and Iv follows
(c) only II, III and IV follows
(d) All follows
(e) None of these

Directions (7-10): In each of the questions below are given three statements followed by three conclusion numbered I , II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusion and them decided which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

7. 
Statements :
All windows are doors.
All buildings are doors.
All doors are boats.
Conclusions:
all windows are boats.
All buildings are boats.
Some boats are doors.
(a) only I and II follows
(b) only I and III follows
(c) only II and III follows
(d) all follows
(e) None of these

8. 
Statements :
Some desks are chains.
Some chairs are pens
Some pens are drawers
Conclusion:
some drawers are desks.
Some drawers are chairs
No drawers is chair
(a) None follows
(b) only II follows
(c) only III follows
(d) only either II or III follows
(e) only I and either II or III follows

9. 
Statements:
All flowers are trees.
Some trees are houses
All houses are wheels.
Conclusion :
some wheels are threes
some trees are flowers
some wheels are follows
(a) only I and II follows
(b) only I and III follows
(c) only II and III follows
(d) All I, II and III follows
(e) None of these

10. 
Statements:
Some radios are telephones.
All telephones are mirrors.
All mirrors are desks.
Conclusion:
some radios are desks.
Some radios are mirrors.
Some desks are telephones.
(a) only I and II follows
(b) only I and III follows
(c) only II and III follows
(d) All follows
(e) None of these



Answers:
1 (d) 2 (a) 3 (b) 4 (c) 5 (c) 6 (e) 7 (d) 8 (d) 9 (a) 10 (d)

No comments:

Post a Comment

Advertisement