Sunday, 15 November 2015

Free Online Test for competitive exams - IBPS, RRB, SSC : Reasoning Mock Test Quiz - 41


Directions (Q. 1–6)—In each question below is given a group of digits/symbols followed by four combinations of letters lettered (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits/symbols based on the following letter coding system and mark the letter of that combination as the answer. If none of the letter combinations correctly represents the group of digits/ symbols, mark (E) i.e. ‘None of these’ as the answer.

Digit/Symbol :
4 % 3 9 $ 1 8 @ © 2 # 5 6 * 7 δ

Letter Code :
P M I T R Q J F H A E U N B G L
 
Conditions :
(i) If the first element in the group is a symbol and the last element is a digit, the codes are to be interchanged.
(ii) If the first element in the group is a digit and the last element is a symbol both are to be coded as the code for the digit.
(iii) If both the first and the last elements are even digits both are to be coded as ‘X’.
(iv) If both the first and the last elements are odd digits, both are to be coded as ‘Y’.

Q.1. 4%@93*
(A) PMFTIB 
(B) PMFTIP 
(C) BMFTIB 
(D) XMFTIX 
(E) None of these

Q. 2. $1896©
(A) RQJTNH 
(B) HQJTNR 
(C) RQJTNR 
(D) YQJTNY 
(E) None of these

Q. 3. 2*#836
(A) YBEJIY 
(B) ABEJIN 
(C) NBEJIA 
(D) XBEJIX 
(E) None of these

Q. 4. 8732@9
(A) TGIAFJ 
(B) YGIAFY 
(C) JGIAFT 
(D) XGIAFX 
(E) None of these

Q. 5. 7#$%35
(A) GERMIU 
(B) UERMIG 
(C) GERMIG 
(D) XERMIX 
(E) None of these

Q. 6. 931%©δ
(A) TIQMHL 
(B) LIQMHT 
(C) LIQMHL 
(D) TIQMHT 
(E) None of these

Q. 7. 46*389
(A) PNBIJT 
(B) XNBIJX 
(C) TNBIJP 
(D) PNBIJP 
(E) None of these

Directions—(Q. 8–14) In the following questions, the symbols @, ©, %, $ and δ are used with the following meanings illustrated.

‘P % Q’ means ‘P is greater than Q’.
‘P δ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q’.

In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answers :
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.

Q. 8. Statements : M @ J, J © R, R δ K
Conclusions : I. K δ J
II. K % J

Q. 9. Statements : N $ T, T δ H, N @ W
Conclusions : I. W % T
II. H © N

Q. 10. Statements : F @ R, R © V, V $ T
Conclusions : I. V % F
II. F @ T

Q. 11. Statements : W © D, D $ B, B @ H
Conclusions : I. H % D
II. W @ B

Q. 12. Statements : F δ T, T $ M, M © R
Conclusions : I. R $ F
II. M © F

Q. 13. Statements : H $ N, N % R, R @ J
Conclusions : I. R @ H
II. J % H

Q. 14. Statements : V % B, B $ D, D © E
Conclusions : I. E δ B
 
IBPS SBI All Banking Exams PO Reasoning Test Questions And Answers Online
Site For free Online Practice For IBPS PO , IBPS Clerk ,IBPS RRB Reasoning; English Language; Quantitative Aptitude; Computer Knowledge Quiz Notes 
Answers:
1. (B) 2. (A) 3. (D) 4. (C) 5. (E) 6. (D) 7. (A) 8. (C) 9. (E)
10. (A) 11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (B)

2 comments:

  1. Thank you so much for this share,
    It is really useful in my IBPS PO preparation.

    ReplyDelete
  2. Such a amazing information thanks for sharing this post with us Subject Wise Mock Test

    ReplyDelete

Advertisement