Saturday, 14 November 2015

For IBPS Clerk PO Numerical Ability Questions and AnswersTest - Quiz - 23

1. The side of square is 15 cm which is 6 cm less than the diameter of circle. What will be the area of circle?
(a) 324
(b) 1386
(c) 693
(d) 346.5

2. The difference between the circumference of two circle is 132 cm and the radius of smaller circle is 14 cm. What is the radius of larger circle?
(a) 14 cm
(b) 21 cm
(c) 30 cm
(d) None of these

3. The perimeter of square is 504 cm. What will be the area of square?
(a) 2016 sq. cm
(b) 15376 sq. cm.
(c) 15876 sq. cm.
(d) 1008 sq. cm.

4. The ratio between angles of a quadrilateral is 1 : 3 : 5 : 9 respectively. What is the value of two-third of the total sum of smallest and second largest angles together?
(a) 30°
(b) 90°
(c) 160°
(d) 80°

5. The area of square is 225 sq. cm. which is equal to the area of a rectangle. The length of the rectangle is 16 cm more than the breadth of the rectangle. What is the respective ratio between the side of square and the breadth of the rectangle?
(a) 13 : 5
(b) 5 : 3
(c) 5 : 4
(d) 4 : 5

6. The ratio of the angles of a triangle is 2 : 3 : 5. What is the sum of smallest and largest angle?
(a) 120°
(b) 122°
(c) 144°
(d) 126°

7. If the area of circle is 154 sq. cm. then what will be its diameter?
(a) 7 cm
(b) 14 cm
(c) 44 cm
(d) 22 cm

8. The area of a rectangle is 221 sq. m. and its length is 4 m more than its breadth. What is the measure of its breadth?
(a) 13
(b) 17
(c) 30
(d) 4 cm

9. If the perimeter of a square is 48 cm. What is the measure of its side?
(a) 2304
(b) 12 cm
(c) 36 cm
(d) Cannot be determined

10. Length of a rectangle is increased by 25% and breadth by 20%. Find the change in area?
(a) 50%
(b) 45%
(c) 47.5%
(d) 15%

ANSWER:-
1.(d)
2.(d)
3.(c)
4.(d)
5.(b)
6.(d)
7.(b)
8.(a)
9.(b)
10.(a)

No comments:

Post a Comment

Advertisement