Friday, 13 November 2015

Expected IBPS Clerk Quantitative Aptitude Paper : (Numeric Ability) Simple Interest Questions and Answers Quiz - 21

1. A certain amount earns simple interest of Rs. 1,750 after 7 years. Had the interest been 2 % more, how much more interest would i have earned?
(a) Rs. 35          
(b) Rs. 350       
(c) Rs. 245        
(d) Cannot be determined  
(e) None of these


2. Vishwas borrowed a total amount of Rs. 30000 part of it on simple interest, rate of 12 P.C. P. A and remaining on simple interest rate of 10 p.c.p.a. if at the end of 2 years he paid in all Rs. 36,480 to settle the lone amount, what was the amount borrowed at 12 p.c.p.a?
(a) Rs. 16000  
(b) Rs. 18000    
(c) Rs. 17500      
(d) Rs. 12000      
(e) None of these

3. The simple interest accrued on an amount of Rs. 2,500 at the end of six years is Rs. 1875. What would be the simple interest accrued on an amount of Rs. 6875 at the same rate and same period ?
(a) Rs. 4556.5      
(b) Rs. 5025.25        
(c) Rs. 4895. 25      
(d) Rs. 5245.5        
(e) none of these

4. what amount a man would have received on a principal of Rs. 4000 after two years at simple interest at the rate of 5 per cent per annum?
(a) Rs. 4161           
(b) Rs. 5200           
(c) Rs. 4400    
(d) Rs. 4100           
(e) 4190

5. Shamita took a loan at simple interest rate of 6 p.c.p.a. in the first year and it increased by 1.5 p.c.p.a. every years. If she pays Rs. 8,190 as interest at the end of 3 years, what was her loan amount?
(a) Rs. 36000    
(b) Rs. 35400    
(c) 36800    
(d) Cannot be determined      
(e) None of these

6. Arun inversted a sum of money at a certain rate of simple interest for a period of four years. Had he invested the same sum for a period of six years the total interest earned by him would have been fifty percent more than the earlier interest amount. What was the rate of interest per cent per annum?
(a) 4 %        
(b) 8 %        
(c) 5 %    
(d) Cannot be determined    
(e) None of these

7. The simple interest accrued on a sum of certain principal is Rs. 1200 in four years at the rate of 8 p.c.p.a. what would be the simple interest accrued on thrie of that principal at the rate of 6 p.c.p.a. in 3 years?
(a) Rs. 2025           
(b) Rs. 3025           
(c) Rs. 2250  
(d) Rs. 2150           
(e) None of these

8. What total amount would Mithilesh get at the end of three years if he invests an amount of Rs. 11200 in a scheme which offers simple interest at the rate of 8.5 p.c.p.a. for three years?
(a) Rs. 14056    
(b) 14348     
(c) Rs. 13852  
(d) 15064    
(e) None of these

9. Ravi borrowed some money at the rate of 4 p.c.p.a. for the first year three years, at the rate of 8 p.c.p.a. for the next two years and at the rate of 9 p.c.p.a. for the period beyond 5 years. If he pays a total simple interest of Rs. 19550 at the end of 7 years, how much money did he borrow?
(a) Rs. 39500    
(b) Rs. 42500    
(c) Rs. 41900      
(d) Rs. 43000    
(e) None of these

10. A sum of Rs. 3200 becomes Rs. 3456 in two years at a certain rate of simple interest. What is the rate of interest per annum?
(a) 5.5%        
(b) 6%          
(c) 4 %          
(d) 4.5 %        
(e) None of these


 IBPS BANK CLERK PRE AND MAIN EXAM MATHS quantitative aptitude data interpretation questions answers

Answer

1 (d)     2 (d)      3 (e)    4 (c)     5 (e)
6  (d)   7 (a)       8 (a)   9 (b)    10 (c)

No comments:

Post a Comment

Advertisement