Friday, 6 November 2015

English : Reading Comprehension Passage : 14

Direction (1-5) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The Indian Air Force has carried out a successful trial of landing a combat jet (1) a road runway. The IAF’s Mirage 2000 successfully (2) on Yamuna expressway near Mathura (3) Thursday It’s a kind of first for military aviation in India. The aircraft landed at about 6:40am, senior IAF officers said, adding that the force has plans to activate more such stretches on highways in the future. The IAF has been (4) the use of national highways for (5) landing by fighter aircraft. For Thursday’s trial, all facilities like make shift air traffic control, safety services, rescue vehicles, bird clearance parties and other requirements were set in place by the IAF.”The operation was conducted in coordination with district magistrates and superintendents of police of Agra and Mathura,” an IAF statement said. The aircraft first made a practice approach on the highway coming down to 100 metres before landing on the next approach.IAF officials said such landings can be carried out in emergencies if an active airport is not available under certain circumstances.

1.(a) on                   (b) in                          (c) of                     (d) over                 (e) at
2.(a) Marched        (b) Landed                  (c) Hangar            (d) Closed              (e) Spotted
3. (a) on                 (b) in                           (c) of                    (d) over                  (e) at
4. (a) Requiring     (b) Noting                   (c) Considering    (d) Getting            (e) Compelling
5. (a) Lethargic     (b) Required                (c) Emergency     (d) Urgent             (e) Slow

Direction (6-10) Read each sentence to find if there is any grammatical error in it. If there is any error, it will be only in one part of the sentence. The number or alphabet of that part is your answer. (Disregard punctuation errors, if any)

6. We should always (A) / side with those who (B) / are true and unselfish (C) / and work for other (D) / no error (E)
(a) A            (b) B            (c) C            (d) D           (e) E
7. In spite of the hour (A) /and the bad weather (B) / Naveen decided to brave it out (C) / and drink at bar (D) / no error (E)
(a) A            (b) B            (c) C            (d) D           (e) E
8. No one will deny (A) / that Sarla is one (B) / of the most well dressed girl (C) / in our office (D) / no error (E)
(a) A            (b) B            (c) C            (d) D           (e) E
9. His all daughters (A) / are ugly so (B) / they cannot be married (C) / no error (D)
(a) A            (b) B            (c) C            (d) D           (e) E
10. If I was you (A) / I would not (B) / attend (C) / the function (D) / no error (E)
(a) A            (b) B            (c) C            (d) D           (e) E

Read more English Quiz for IBPS PO, IBPS RRB and IBPS Clerk Exams

1. (c) 2. (c) 3. (e) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (d) 8. (e) 9. (b) 10. (d)

No comments:

Post a Comment