Monday, 23 November 2015

Bank Jobs IBPS Clerk Exam : Quantitative Aptitude Quiz - 53

Direction (1-5): Study the information given below and answer the questions that follow.

A building consists of men time in watching movies, learning dance and learning singing. 8 men, who from ten percent of the total number of men in the building, learn to dance. The total number of women in the building is 62.5 per cent of the total number of men in the building. Twenty four per cent of the total number of women learn to sing. One – fifth of the total number of women watch movies. The ratio of the number of women doing the same is 13 : 2 respectively.


1. What is the respective ratio of the number of men learning dance to the number of women doing the same ?
(a) 8 : 11      (b) 5 : 9        (c) 2 : 7        (d) 3 : 5        (e) None of these

2. The total number of women in the building is approximate what percent of the total number of members (men and women together ) in the building?
(a) 45 %       (b) 33 %       (c) 42 %       (d) 27 %       (e) 38 %

3. What is the number of women learning dance?
(a) 28           (b) 22           (c) 30           (d) 24           (e) None of these

4. The number of men who like watching movies is what percent of the total number of men in the building ?
(a) 79.75 %             (b) 83.45 %             (c) 81.25 %     (d) 72.15 %             (e) None of these

5. What is the total number of members (men and women together) learning singing?
(a) 21           (b) 13           (c) 18           (d) 15           (e) None of these

Directions (6-10): Study the following table carefully to answer the questions that follow:

Number of people (in hundreds) participating in the Annual Fair from six different towns over the years


















































6. Number of people participating in the Fair from town P in the year 2010 forms approximately what per cent of the total number of people participating in the Fair from that town over all the years together?
(a) 19 %         (b) 24 %         (c) 27 %       (d) 12 %       (e) 15 %

7. What is the respective ratio of total number of people participating in the Fair from town S in the years 2006 and 2007 together to the number of people participating in the Fair from town R in the same years?
(a) 8 : 9        (b) 110 : 127   (c) 136 : 143    (d) 11 :12     (e) None of these

8. What is the per cent increase in the number of people participating in the Fair from town T in the year 2009 from the previous year? (rounded off to two digits after decimal)
(a) 4.15        (b) 3.77        (c) 1.68         (d) 2.83        (e) None of these

9. What is the average number of people participating in the Fair from town U over all the years together? ( round off the nearest integer)
(a) 515         (b) 523         (c) 567          (d) 541         (e) 538

10. How many people participated in the Fair from all the towns together in the years 2005?
(a) 3290        (b) 3100        (c) 3240        (d) 3170        (e) None of these








Answer

1 (c)     2 (e)    3 (a)      4 (c)    5 (e)
6 (a)    7 (b)     8 (b)    9 (e)    10 (d)

Explanation

1. Required ratio= 8 : 28 = 2 : 7

2. Required percentage = image001

3. Number of women who learn to dance = 28

4. Required percentage = image003

5. Number of members who learn to sing = 12 + 7 = 19

6. Total number of people participating in the fair from town P over the years
= (4.2 + 5.1 + 6.3 + 4.4 + 5.8 + 6.2) × 100 = 3200
Required percentage = image005 = 19 %

7. Required ratio = (5.7 + 5.3) : (6.2 + 6.5)
= 11 : 12.7
= 110 : 127

8. Required percentage increase = image007

9. Required average =image009
=  image011= 538

10. Required number of visitors
= (4.2 + 5.5 + 4.5 + 5.8 + 6 + 5.7 ) × 100 = 3170

No comments:

Post a Comment

Advertisement